Aranan dolandırıcılar, sizi telefonla arayarak veya mesaj göndererek dolandırmaya çalışan kişilerdir. Aranan dolandırıcılar genellikle kendilerini kamu görevlisi, banka çalışanı veya sigorta temsilcisi olarak tanıtırlar.

Sadece ülkemizde değil tüm dünya da bu olaylar gerçekleşmektedir. Dolandırıcılar her seferinde yeni bir yöntem ile karşımıza çıkar. Özellikle teknolojinin gelişmesiyle telefon ve sanal dolandırıcılık olayları artmaktadır. Dünyada ve ülkemizde aranan dolandırıcıların listesini sizler için hazırladık. 2024 yılında aranan dolandırıcılar listesine gelin birde yakından bakalım.

Aranan Dolandırıcılar Listesi

Son zamanlarda kolay para kazanma bahanesiyle sizlere fırsatlar sunan dolandırıcılara asla itibar etmeyin. Kimseye kişisel bilgilerinizi vermeyin, belirli kurumdan aradıklarını söyleseler de doğruluğuna inanmayınız. Şimdi sizlere geçmişten günümüze kadar dünyada aranan dolandırıcıların listesini hazırladık gelin bakalım.

  • En güncel aranan dolandırıcılık listesinin başında Lideri İran da tutuklu olan ve bazı çete liderlerinin Interpol tarafından aranan dolandırıcılar Türkiye dahil olmaz üzere 4 ülke suç duyurusunda bulunmuştur. Lüks yaşam vaadiyle insanları kandırdığı ve ülkemizde 400 kişiyi 1 milyon dolandırdığı ortaya çıkmıştır.
  • Yıllardır bilinen Çiftlik Bank’ın kurucusu olan ve ülkemizde birçok kişiyi dolandıran Mehmet Aydın yer almaktadır.
  • Dijital para birimlerini kullanarak dolandıran ve aranan kişilerden biri Danil Potekhin adında bir kişidir.
  • Milyonlarca dolar dolandıran kara para aklayıcısı olarak bilinen Rashward Lamar Tulloch da aranan listesinde yer almaktadır.
  • Africrypt kara para borsasında 3.6 milyar dolar çaldığını ve tarihteki en büyük dolandırıcılardan biri olmuştur.  
  • Bilgisayarlara izinsiz giriş yapmak, telefon dolandırıcılığı, bilgisayar dolandırıcılığından dolayı 16 üye aranmaktadır. Aranan üyeler Pavel Aleksandroviç Akulov, Mıhaıl Mikhaylovıç Gavrılov, Marat Valeryeıch Tyukov gibi isimler aranmaktadır.

Türkiye’nin en iyi 10 dolandırıcıları

Türkiye tarihinde birçok dolandırıcı vakası yaşanmıştır. Bu vakalardan bazıları çok büyük boyutlara ulaşmış ve birçok kişiyi mağdur etmiştir. En çok bilinen dolandırıcı vakalarından bazıları şunlardır:

1. Thodex Vurgunu: Faruk Fatih Özer tarafından kurulan Thodex kripto para borsası, 2021 yılında yaklaşık 2 milyar dolarlık bir vurgunla yatırımcılarını dolandırdı. Özer, yatırımcıların paralarını alarak yurt dışına kaçtı.

2. Çiftlik Bank Vurgunu: Mehmet Aydın tarafından kurulan Çiftlik Bank, 2018 yılında yaklaşık 77 bin kişiyi dolandırdı. Aydın, yatırımcılara yüksek faiz vaadiyle para topladı ve paraları alarak yurt dışına kaçtı.

3. Titan Saadet Zinciri: Kenan Şeranoğlu tarafından kurulan Titan Saadet Zinciri, 1990’lı yıllarda yaklaşık 200 bin kişiyi dolandırdı. Şeranoğlu, yatırımcılara yüksek faiz vaadiyle para topladı ve paraları alarak yurt dışına kaçtı.

4. Susurluk Skandalı: 1996 yılında yaşanan Susurluk Skandalı, devlet yetkililerinin ve mafya liderlerinin karıştığı bir dolandırıcılık vakasıydı. Skandalda, devlet yetkililerinin mafyaya çeşitli imtiyazlar sağladığı ve karşılığında haksız kazanç elde ettiği ortaya çıktı.

5. Büyük Vurgun: 1980’li yıllarda yaşanan Büyük Vurgun, Turgut Özal’ın başbakanlığı döneminde yaşanan bir dolandırıcılık vakasıydı. Vurgunda, devlet bankalarından haksız yere kredi alınarak yurt dışına kaçırıldı.

6. Kamu Görevlilerine Rüşvet Verme: Kamu görevlilerine rüşvet verme, Türkiye’de yaygın olarak görülen bir dolandırıcılık yöntemidir. Rüşvet, genellikle ihale almak, iş yapmak veya ceza almaktan kurtulmak için kullanılır.

7. Sigorta Dolandırıcılığı: Sigorta dolandırıcılığı, Türkiye’de oldukça yaygın bir dolandırıcılık yöntemidir. Bu yöntemde, sigorta şirketlerinden haksız yere tazminat almak için çeşitli yöntemler kullanılır.

8. Telefon Dolandırıcılığı: Telefon dolandırıcılığı, son yıllarda oldukça yaygın hale gelen bir dolandırıcılık yöntemidir. Bu yöntemde, telefonla aranarak kişilere çeşitli yalanlar söylenerek para veya kişisel bilgiler talep edilir.

9. İnternet Dolandırıcılığı: İnternet dolandırıcılığı, son yıllarda oldukça yaygın hale gelen bir dolandırıcılık yöntemidir. Bu yöntemde, internet üzerinden sahte web siteleri veya e-postalar aracılığıyla kişilerden para veya kişisel bilgiler talep edilir.

10. Kredi Kartı Dolandırıcılığı: Kredi kartı dolandırıcılığı, oldukça yaygın bir dolandırıcılık yöntemidir. Bu yöntemde, kişilerin kredi kartı bilgilerini ele geçirerek haksız yere alışveriş yapılır.

Dolandırıcılar Nasıl Bulunur?

Aranan Dolandırıcılar

Dolandırıcıların birçoğu her şeyi düşünerek suçlarını güzel bir şekilde planlamaktadırlar. Hayatınızın her alanında karşılaşabileceğiniz dolandırıcıları teşhis etmek ve sizleri dolandırmalarına izin vermek istemiyorsanız birkaç özelliği bilmeniz gerekir. Özelliklere hakim olduktan sonra dolandırıcılar hakkında birkaç bilgi edinebilir ve daha temkinli olabilirsiniz. Dolandırıcıları nasıl bulabileceğinizi sizler için ele aldık.

  • Dolandırıcılar genellikle konuşma esnasına yüzüne dokunur, ağzını ve gözünü bazı zamanlar eliyle kapatmaya çalışmaktadır.
  • Dikkat etmeniz gereken konulardan bir diğeri ise konuşmasıdır. Hızlı ve ezber bir şekilde konuşurlar. Akıcı konuşması ve sorularınıza belirli kalıplarda cevap vermesinden dolayı şüphe duyabilirsiniz.
  • Dolandırıcıların olayları nasıl çalıştırdığı hakkında bilgi edinin. Mail yoluyla ödül, çek, telefon gibi ödül kazandığınızı söyleyen ve bunu için az miktar da para yatırmanızı isteyen kişilere itibar etmeyin. Sms ile mail yoluyla gönderilen linklere kesinlikle tıklamayın. Polis ve savcı olduğunu iddia ediyorsa direk polise giderek olayın detayını öğrenin.

Telefon Dolandırıcılığı Numaraları

Telefon dolandırıcılığı yapan kişiler her yıl yeni bir yöntem ile karşımıza çıkmaktadır. Bilginin kolay elde edilmesi, teknolojinin gelişmesi ile sanal ve telefon dolandırıcıları ortaya çıkmaktadır. Telefon dolandırıcıların kullandığı birçok farklı numara bulunmaktadır. Tanımadığınız veya bilmediğiniz telefon numaralarını açmayınız. Telefon dolandırıcıların numaralarına her gün yenisi eklenmektedir. Gün geçtikçe yeni yöntemler ile karşımıza çıkan dolandırıcılara karşı kişisel bilgilerinizi vermeyin ve itibar göstermeyin.

Dolandırıcıların Telefon Numaraları 2024

Kişileri kandırmaya yönelik aramaların çoğu 0 850 telefon numarasıyla başlamaktadır. Sizleri arayan bu telefon numarasına geri dönüş yaptığınız zaman numara kapatılmış oluyor ve sizinle iletişime geçilmiyor. Dolandırıcıların telefon numaraları her gün ve her dakika nerdeyse değişmektedir.

Bu yüzden arandığınız zaman internet üzerinden telefon numarası hakkında bilgi edinin ve ona göre telefonu açın. Böylece kendinizi korumaya alabilirsiniz ya da telefonu açsanız bile kişisel bilgilerinizi vermeyin ve şüphe duyduğunuz anda telefonu kapatın ve numarayı engelleyin.


Daha fazla ilgili içerik;