Şeriat nedir ve şeriat kuralları Kur’an’da yazıyor mu sorularını yanıtlıyoruz. Kur’an’da şeriat cezaları ayetleri nelerdir?
Şeriat nedir, şeriat Allah’ın koyduğu kanunlardır. Şeriat her zamanın ihtiyacına göre cevap verecek genişlikteki ilahi kanunlardır. Şeriat, Allah’ın emirleridir, nizamdır, İlahi bir nizamdır. Kuran’dan ve hadislerden çıkan hayat nizamıdır. En temel de şeriat İslam’dır. İlahi kanunları ilk uygulayan Peygamberimiz ve O’na inananlar benzeri olmayan bir asr-saadet yaşamışlardır. Şeriat inanan Mü’minlerin hayat çizelgesidir.
Şeriat, ahlaki, hukuki, İktisadi, İtikadi yönden nasıl inanılması, nasıl yaşanması gerektiğini gösteren kanunlardır.
Gerçek Şeriat Nedir
Gerçek şeriat nedir sorusuna Şeriat İslamdır, İslam şeriatıdır, Kuran ve sünnettir diyerek başlayabiliriz. Şeriatın ne olduğunu gerçek mana da anlamak gerekir. Şeriat’ın nerenden geldiğini bilmek gerçek şeriatı bilmektir. Allah’ın kanunu olan şeriat İslamiyeti yaşamayı Allah’a kul olmayı emreder bize, kul’ a kulluk edilmez der bize, görevlerimizin ne olduğunu söyler bize.
İnsanın kanunları geçicidir. Selçuklu ve Osmanlı’nın uzun yıllar hakimiyet sürmesi şeriat kurallarına uydukları içindir. İslam düşmanları bu gücün temelinde İslam şeriatının olduğunu biliyorlardı ve şeriattan uzaklaştırmak için gizli ve açık düşmanlıklarla şeriatı bozmak için uğraştılar. Ama Allah’ın kanunları bakidir.
Şeriat Kuralları Kur’an’da Yazıyor Mu
Şeriat kuralları kur’an’da yazıyor mu, sorusuna Şeriatın temel kaynağının Kuran ve sünnet üzerine kurulu olmasını diyerek başlayabiliriz. Şeriat kurallarında dünya işlerinin hepsi için getirilmiş kanunlar vardır. Bunlara uymakla hem ibadet etmiş oluruz hem de rahat yaşamış oluruz. Kuranı Kerim’de Maide suresindeki şeriat ayeti ile güzel açıklayabiliriz:
“Seni din konusunda bir şeriatın üzerinde görevli kıldık. Artık ona uy! Bilmezlerin arzularına uyma! Muhakkak Allah indinde hak din İslâmiyettir, yâni şeriattır.” (bk. Maide, 5/48, 49)
Kur’an’da Şeriat Kanunları
Kur’an’da şeriat kanunlarına örnek olarak hırsızlık suçunu ele alabiliriz; bu suç ile Hem Allah’ın emrine karşı gelmiş olur, hem de haksız yere malını almış olduğu kişinin hakkına girer. Hırsızlık suçunu tekrarlamayacak şekilde önlemlerini almak gerekir. Hırsızlık yaygınlaştığı zaman toplumda düzen kalmaz. Yüce dinimiz, İslam hukukuyla cezalandırmak için değil, suçları önlemek için, sosyal dengeyi sağlamak için hükümlere uyar.
İslam sadece ceza ve hükümler değil bu açıdan düşünmek yanlış olur. Temelde insanın bu dünyada rahat yaşaması huzurla yaşaması için onu koruyacak kanunların kuralların olması gerekir. Şeriatın çoğunluğu ahlak, ibadet, ahiret konularını içerir. Bunlar hakkında ölçüler hükümler verir. Bu suç ile ilgili olarak Maide suresinde geçen ayeti verebiliriz. “Hırsızlık yapan erkek ve kadının ellerini kesiniz” (Maide,5/38) buyrulmuştur.
Hırsızlık başkasının alın teri dökerek kazandığı malını çalmaktır. Vicdana sığmayan bir suçtur. Bu suçun tam sayılması için açlık, zorunluluk durumu, zorlama gibi kısmen mazur görüleceği durumlar hariç olarak karar verilir.
SONUÇ: Şeriat İslam’dır. Şeriat din demektir. İnsanın kanunları aynı insan gibi geçicidir ama Allah’ın kanunları sonsuzdur. Allah’ın kanunlarına dayananlar yıkılmazlar. Şeriat hiç kopmayacak ilahi ipe sarılmaktır.
Mekruh Ne Demek – Tenzihen ve Tahrimen Mekruh Örnekleri
Sadatlar Ne Demek (Nedir, Kim, Ne Zaman Kurdu)
Ashabı Bedir Duası (Ashab-i Bedir İsimleri Sırları ve Faziletleri)