Spiral adetin kaçıncı günü takılır ve spiral taktıran kadınların yorumlarını gelin birlikte inceleyelim. Devlet hastanesinde spiral nasıl takılır bilgilendiriyoruz.
Hamile kalmamak için koruma amaçlı kullanılan bir yöntemdir. Rahim içine yerleştirilen T şeklinde bir araçtır. Spiral iki farklı şekilde üretilmektedir. Birincisi bakır içeren ikincisi de hormon içeren rahim içi araçlardır. Bakır içerikli spiralin 10 yıl koruyuculuğu vardır ve hormon içeren Spiral 5 yıl koruyuculuk süreleri vardır. Spiral taktıran bir kadının her yıl kontrol amaçlı doktora gitmesi gereklidir.
Spiral gövdesi plastik üzeri bakır kaplama olan T şeklinde bir alettir. Spiral takılmadan üst kolları yanlara doğru katlanır. Tek bir çubuk haline getirilir. Rahim ağzından kolay girebilmesi için bu şekilde olması gerekir. Rahim ağzından ilerletildikten sonra plastik hafifçe geri çekilerek spiralin kollarının açılıp T şeklinde kalması sağlanır. Bu yerleşim şekliyle spiralin düşmesi de engellenir. En iyi korunma yöntemlerinden ve uzun ömürlü olan spiral her kadının bünyesine uygun olmayabiliyor.
SPİRAL | FİYATI |
---|---|
Bakır Spiral | 300 – 1500 TL |
Hormonlu Spiral | 650 – 3.500 TL |
Spiral kullanan bayanlarda adet kanamalarında düzensizliği, regliyken fazla kanama olması, ara ara kanamalar ve kasıklarda ağrı olabilir. Hormon içeren spiraller bakır spirallere göre kanama gibi sorunlara yol açmamaktadır. Peki Spiral takma işlemi nasıldır. Spiral takılması gayet kolaydır. 5 dk’lık bir işlem sonunda takılmış olur.
Öncelikle spiral taktıracak bayanların rahat olması kendini kasmaması gerekir. Spiral takılacak kişi muayene masasına yatırılır. Spekulum adı verilen bir alet vajinaya yerleştirilir. Vajina içi temizlenir. Rahim ağzı sabitlendikten sonra spiral rahim ağzından içeri doğru ilerletilir. Hafifçe çekildikten sonra spiral tam yerleştirilir. Fazlalık ipler rahim ağzından 2 ile 3 santimetre sarkacak şekilde kesilmektedir. Çünkü çıkarma işlemi o ipleri çekerek gerçekleşecektir. Spiral takıldıktan sonra hiçbir ağrı sızı olmaz. Fakat işlemlerden dolayı hafif bir kasık ağrısı olabilir.
- Spiral taktırmak SSK’sı olan bayanlarda ücretsiz olarak takılmaktadır.
- Özel hastanelerde ya da özel muayeneler de spiral çeşidine ve doktora göre fiyatlar değişir. Aşağı yukarı spiral fiyatları; bakır spiral taktırmak 300 TL – 500 TL arasında, hormonlu spiral taktırmak; 750 TL- 1.500 TL arasında değişir. Siz yine de taktırmayı düşündüğünüz kliniği arayarak tam bilgi edinebilirsiniz.
İlaçlı Spiral Nasıl Takılır
Hormonlu spiral, levonorgestel denen progesteron hormonu rahmin içine veren ilaçlı bir spiraldir. Hormonlu spiral için ilaçlı Spiral de denilmektedir. İlaçlı spiral (hormonlu) aynı zaman da bazı bayanların adet kanamalarında ki fazla olduğu durumlar için bir tedavi şekli olarak kullanılır. İlaçlı spiral regli döneminin son gününde genelde 7 gün sürdüğü için 7. gün denilebilir. Fakat bazı bayanlar da regl günleri değiştiği için son günlerinde gidilmesi gerekir. Bakır spiral takma işlemiyle aynıdır.
Spiral takılacak bayan muayene masasına yatırılır. Rahim ağzını açık tutmak için spekulum denilen alet takılır. Rahim içi temizlenir. Hazırlanan spiral rahim içine yerleştirilir. İpleri olması gerektiği kadar kesilir. Doktorun öğrettiği gibi kişinin ara ara spirali kontrol ederek ilaçlı spiral kullanma süresini uzatabilir. İlaçlı spiraller kullanım süresi 5 yıldır.
Spiral Nasıl Takılır Fiyatları
Spiral en güvenli ve uzun ömürlü bir doğum kontrol yöntemidir. Kolay uygulanabilmesi, takılır takılmaz işlevini hemen yapması, fiyatının uygun olması nedeniyle bütün dünyada en çok tercih edilen bir doğum kontrol yöntemidir. Bakır ve hormonlu diye iki çeşit spiral bulunmaktadır. İkisinin de takılma yöntemi aynıdır. Bakır spiral 10 yıl koruma sağlarken hormonlu spiral 5 yıl koruma sağlamaktadır. Spiral takılacak bayan muayene masasına yatar. Ve vajinaya spekulum takılarak rahim içi temizlenir. Ve vajina sabitlendikten sonra spiral yerleştirilir. Bu işlem en fazla 5 dk sürmektedir. Korkacak ve gerilecek bir durum yoktur. Gayet kolay ağrısız sızısız gerçekleşen bir operasyondur. Doktor tarafından yapılması gerekir.
- Devlet hastanelerinde spiral takma işlemi SSK’lı kişiler için ücretsizdir. Bütün masraflar SGK tarafından karşılanmaktadır.
- Özel hastaneler ve özel muayenehane de ücretler spiral çeşidine, doktora ve hastaneye göre değişmektedir. Bakır spiral ücreti; 300 TL ile 1.500 TL arasında hormonlu spiral ücreti ise; 650 TL ile 3.500 TL arasında değişmektedir.
10 Yıllık Spiral Fiyatları
Spiral fiyatları hakkında tam bir fiyat vermemiz mümkün değildir. Çünkü spiralin çeşidine, markasına, hastaneye, muayenehaneye, doktorun tecrübesine, anestezi şekline göre değişmektedir. İki çeşit hormonlu yani ilaçlı spiral ve bakırlı spiral vardır.
Bakırlı spiral 10 yıllık koruma sağlarken, hormonlu spiral 5 yıllık koruma sağlamaktadır. Bakırlı yani 10 yıllık devlet hastanelerinde SSK’lı bayanlara ücretsizdir. Özel hastane ve özel muayenehane ya da kliniklerde 300 TL ile 1.500 TL arasında değişmektedir. Fiyatlarda tam bilgi almak için spiral taktıracağınız hastaneyi ya da doktorunuzu aramalısınız.
Eczane Spiral Fiyatları
Bazı özel hastaneler ve bazı illerdeki sağlık ocakları spirali eczaneden kendiniz almanız şartıyla ücretsiz olarak ya da az miktarda bir ücretle spiral takmaktadır. Spirallerin fiyatları markaya, eczaneye ve spiral çeşidine göre değişmektedir. Birçok markası bulunan spirallerin fiyatları da 20 TL’den başlayıp 800 TL ye kadar çıkmaktadır. Hatta hormonlu spiral fiyatları 3.000 TL 4.000 TL’ye kadar çıkabiliyor.
Devlet Hastanesinde Spiral Nasıl Takılır
Devlet hastanesinde spiral nasıl takılır, Kadın hastalıkları ve doğum bölümün de aile planlamasından randevu alarak hemen o gün spiral taktırabilirsiniz. Devlet hastanelerinde iki çeşit spirallerden ikisini de taktırabilirsiniz. Fakat hormonlu spirali eğer gerek duyulursa takarlar. İlk tercih genelde bakırlı spiraldir. Devlet hastanesinde bu işlemi yaptırmak SSK’lılara ücretsizdir. Ne spiral için ne de taktırmak için hiçbir ücret ödenmez. Spiral taktırma işlemi çok kolaydır.
- Spiral takılacak bayanın muayene masasına yatar. Vajinaya spekulum adında bir alet yerleştirilir. Tenekulum ile rahim ağzı tutulur ve spiral rahme yerleştirilir. Bu işlem en fazla 5 dk sürmektedir. Spiral takılan kişi hiçbir ağrı aşırı bir acı hissetmez. Masadan kalkınca normal yaşantısına dönebilir.
Spiral Taktıran Kadınların Yorumları
Spiral taktıran kadınların yorumları, Spiral her kadın bünyesine uymayabiliyor. Taktırıp memnun olan da var olmayan da var. Ama çoğunlukla hemen hemen her kadın bu yöntemden çok memnun. Spiral geri dönüşümlü bir doğum kontrol yöntemi olduğu içinde bir çok kadın tarafından tercih ediliyor. Spiral taktırdığınız da korunuyorsunuz. Spiral çıkarttığınızda da yine hamile kalabiliyorsunuz.
Spiral Zararlı Mı
Spiral zararlı mı, Normal düzenli adet gören tek ilişkili her kadın spiral taktırabilir. Spiralin bilindik bir yan etkisi yoktur. Bazı bayanlarda spiral taktırma işleminden sonra hafif kasık ağrısı olabilir. Bu ağrıda en fazla bi iki ay içinde geçer. Eğer bakır spiral taktırıldıysa adet kanamalarında biraz artış hormonlu spiral taktırıldıysa adet kanamalarında azalma görülebilir.
- Spiral takılmasını doktor tarafından yapılması gerekir. Aksi halde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Spiral takılma sırasında enfeksiyon kapma riski vardır. Bu durumda ilaç tedavisi gerekir. Spiralin kayma düşme riski vardır. Bu yüzden her yıl kontrol ettirmelisiniz. Her ne kadar doğum kontrol yöntemi olsada hamile kalma riskinizde vardır.
Spiral Taktıran Kadınların Yorumları – Spiral Takılırken Acıyor mu?
Ayrıntılı Ultrason Fiyatları (Devlet, Özel Hastane Renkli Ulstrasyon Fiyatı)