6 ay süt parası nasıl alınır ve PTT süt parası sorgulama işleminin nasıl yapılacağınız dair gğncel bilgiler veriyoruz. Sigortasız anneye süt parası ve aile.gov.tr süt parası başvurusu nasıl yapılır, gelin birlikte inceleyelim.

Süt parası ne kadar, ülkemizde devlet 2015 yılından sonra doğum yapan annelere maddi destek olmaktadır. Süt parasına emzirme ödeneği de denir iki kavram da doğrudur. Çalışan anneler ya da çalışmıyorsa bile anne, eşi sigortalı ise süt parası almaktadırlar. Bir defaya mahsus alabilirsiniz. PTT şubesine yatmaktadır süt yardımları. PTT şubelerine giderek paranızı alabilirsiniz. 4A ve 4b sigortalarına bağlı ya da kendi adına hesap açarak aylık alan anneler süt parasından yararlanır. SSK ile ilgili bir bağlantınız yoksa izin ve eşinizin maalesef yardımdan yararlanamazsınız.

Süt ParasıNe Kadar
2020202 TL
2021232 TL
2022316 TL
2023520 TL
Süt Parası Ne Kadar

4A ve 4B sigortalı çalışanların doğum geçekleşmeden önce bir yıl içerisinde 120 gün sigorta priminin yatmış olması ve sigorta prim borcunun bulunmaması gerekir.

Asgari Ücret Doğum Parası HesaplamaMaaş
Aylık brüt ücret10 bin 8 TL
Günlük brüt ücret10 bin 8 TL/ 30 = 333,60 TL
16 Haftalık (112 gün) rapor parası333,60X 112= 37.363,2 TL
Anneye ödenecek miktar37.363,2 X 2/ 3= 24.57 TL
Asgari Ücret Doğum Parası Hesaplama
Her Annenin Aldığı Doğum Parası2023 Güncel
İlk Çocuk300 TL
İkinci Çocuk400
3 ve Üzei Çocuk600 TL
Her Annenin Aldığı Doğum Parası

Aile Gov. TR Süt Parası Başvurusu

Aile Gov. TR Süt Parası Başvurusu

Aile Gov. TR süt parası başvurusu, 4A veya 4B sigortasına sahip anneler veya babalar bir defaya mahsus olmak şartıyla sütparası alabilirler. Türkiye vatandaşı olan tüm annelere bu imkân sağlanmaktadır. 5 yaşını çocuğunuz tamamlamadıysa süt parası alabilirsiniz. Süt parasını sadece annelerin kendisi yapabilir, babalar gidip bu parayı çekemezler. Önceden Süt parası müracaat dilekçesi, doğum raporu ve kimlik beleşi ile Sosyal Güvenlik Kurumuna gitmeniz gerekirdi.

  • 2023 yılında ise www.turkiye.gov.tr linkine tıklayarak sisteme giriniz. Sistemde görülen emzirme ödeneği raporuyla otomatik paraları ödenmektedir. Para yatırma işlemleri her ayın 8 veya 14 gün arasında gerçekleşmektedir.

Doğum Yardım Parası Ne Kadar

Doğum yardım parası ne kadar, doğum yapan kadınlara izin süreçlerinde iş görmemezlik ödenekleri yatmaktadır. Kadınlar doğum yaptıktan sonra 112 gün izin veriliyor. Bu izin süreleri hesaplanarak para ödemesi yapılıyor. Yeni yılla beraber asgari ücret de yarı yarıya artmış olmaktadır. Tek bir şart bulunmaktadır çalışan annenin 90 gün sigorta priminin ödenmiş olması gerekmektedir. Doğum izni başlamadan işten çıkanlar bu ödeneği alamaz. Çalışan kadın bu 112 gün boyunca çalışmamalıdır.

6 Ay Süt Parası Nasıl Alınır

6 Ay süt parası nasıl alınır, Devlet tarafından karşılanan süt paraları bir defaya mahsus verilmektedir. Fakat Kocaeli belediyesi sosyal destek yardımı ile 41 kart ile süt parası ödemesi yapmaktadır. Tek şart Kocaeli sınırları içinde oturmanız gerekir. 12 litreye kadar süt alma ödeneği karşılamaktadır.

  • Anne ayda 12 litre süt alabilmektedir. 3 ay doğumdan önce, 3 ay doğumdan sonra olmak üzere 6 ay boyunca süt parası karşılanır. Aile Sağlık Merkezlerine giderek başvuruda bulunabilirsiniz.

Babalık Parası Ne Kadar

Babalık parası ne kadar, gerçek olarak babalık parası diye bir para yoktur. Doğumdan sonra eşlere süt parası ödeneği yapılır. Süt parası anne sigortalı bir çalışan değilse bu sefer babaya bakılır eğer baba 4A veya 4B sigortaya bağlı ise bu süt parası yatırılır. Buna ise babalık parası denmektedir.

Dul ve Yetimlere Bayram İkramiyesi Ne Kadar Verilecek