Uzman hemşire nasıl olunur ve uzman hemşire maaşı 2023 yılında ne kadar, sizlerle paylaşıyoruz. Uzman hemşirelik bölümleri ve uzman hemşire ne iş yapar, birlikte inceleyelim.
Uzman hemşire nasıl olunur sorusunu merak edenler için adım adım yanıtlarını aktaralım. Eğer uzman hemşire olmak istiyorsanız tüm şu süreçleri tamamlamanız gerekiyor;
- Lisans eğitiminden sonraki hemşirelik meslek hayatınızda oldukça aktif olmanız gerekiyor.
- Lisans bitirip hemşire olduktan sonra uzmanlık için yüksek lisans da yapmanız gerekiyor.
- Yüksek lisans bittikten sonra diplomanızı tescillemeniz gerekiyor.
- Tescillenen diplomanızı alarak çalıştığınız hastanenin personel işlerine giderek özel hizmet tazminatından faydalanmak istediğiniz belirtin.
- Ardından uzmanı olduğunuz alanda, ilgili birimin sorumlusu olabilirsiniz. Bunun için yine çalıştığınız hastanenin başhemşireliğine ya da başhekimliğine dilekçe vererek, bu dilekçede ilgili kanun maddelerini de eklemeyi unutmayın.
Bazı hastaneler tüm bu adımları takip edip başvuru yaptığınız halde uzman hemşire kadrosu olmadığını belirterek reddedebilir. Ancak kanunen hiçbir hastanenin böyle bir hakkı yoktur. Uzmanlaştığınız alanı tescillediğiniz üzere çalıştığınız kurum ücret farkını yasalar kapsamında ödemek zorundadır.
Uzman hemşire maaşı 2023
Uzman hemşire maaşı 2023 yılında zamlandı. 2023 memur maaşı zamları bildiğiniz üzere enflasyon rakamlarına göre 38,21 olarak belirlendi. Bu bağlamda uzmanlığını tamamlayarak uzman hemşire olanların maaş detayları şu şekildedir;
En Düşük | 13.000 TL |
Ortalama | 14.000 TL |
Hemşirelikte Uzmanlık Sınavı
Hemşirelikte uzmanlık sınavı bulunmuyor. Bunun için öncelikle lisans mezunu bir hemşire olmanız gerekiyor. Ardından ise uzmanlaşmak istediğiniz alan üzerine yüksek lisans almanız gerekiyor. Yüksek lisansınız tamamlandıktan sonra aldığınız diplomayı da tescil ettirip uzman hemşire olabilirsiniz.
Daha fazla ilgili içerik;
- Başhemşire Nasıl Olunur
- 2 Yıllık Ve 4 Yıllık Önü Açık Bölümler
- Sağlık BAKANLIĞI Personel Alımı İŞKUR Başvuru Nasıl Yapılır
Uzman Hemşire Yönetmeliği
Uzman hemşirelik yönetmeliği 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu’nun 8.maddesine göre düzenlenmiştir. İlgili kanunda, hemşirelerin meslekleri ile ilgili yüksek lisans eğitimlerini tamamlamaları halinde uzman hemşire olarak çalışacağı ifade edilmiştir. Bunun yanı sıra uzman hemşire yönetmeliği bu alanda görev alacak hemşirelerin tüm yetkinliklerini ve haklarını kapsıyor.
Yüksek Hemşire Nedir
Yüksek hemşire nedir sorusuna yanıt vermek gerekirse; en yalın tanımıyla yüksek lisans eğitimini tamamlayıp diplomasını tescilleyen kişilere yüksek-uzman hemşire denir. Yüksek hemşireler lisans mezunu hemşirelere nazaran daha fazla maaş alır. Bunun yanı sıra başhemşire olabilirler.
Uzman hemşirelik bölümleri
Uzman hemşirelik bölümleri oldukça fazladır. Normal hemşireler yüksek lisans eğitimlerini tamamlayarak kendi alanlarında uzmanlaşabilirler. Genel anlamda hem çalışma hem de hemşire uzmanlık alanlarını sıralamak gerekirse de;
- Stoma ve yara bakım hemşireliği
- Pediatri
- Endoskopi
- Gerontoloji hemşireliği
- Evde bakım
- Yoğun bakım
- Acil bakım hemşireliği
- Onkoloji
- Ameliyathane/cerrahi
- Aile planlaması
- Okul sağlığı
- İş sağlığı
- Pediatrik yoğun bakım hemşireliği
- Yenidoğan
- Yenidoğan yoğun bakım
- Kadın sağlığı ve hastalıkları
- Psikiyatri hemşireliği
- Diyaliz
- Rehabilitasyon hemşireliği
Uzman Hemşire Ne İş Yapar
Uzman hemşire ne iş yapar sorusu da yine sıkça merak ediliyor. Bildiğiniz üzere hemşireler lisans eğitimini tamamlar. Ardından ise 4 yıllık yüksek lisans eğitimini de tamamlayarak uzman hemşire olabilirler. Böylece mesleki anlamda kendi alanında (bir hemşirelik dalında) uzmanlaşabilir. Buna istinaden de standart hemşirelere oranlar daha fazla maaş alır. Uzman hemşirelerin üstlendiği sorumluluklar şu şekilde sıralanabilir;
- Uzmanlık alanına göre klinik bilgi ve donanıma sahip olurlar.
- Sağlık araştırmaları yapabilirler.
- Danışmanlık hizmeti verebilirler.
- Sağlık eğitim hizmetlerinin programlarını yapabilirler.
- Tüm hemşirelik uygulama ve değerlendirme alanlarında sorumluluk alabilirler.
Mesleki anlamda ne gibi görevleri üstlenecekleri ve hakları ayrıca uzman hemşirelik yönetmeliğinde de kanunlar kapsamında detaylı olarak aktarılmıştır. Diğer hemşirelerden en temel farkları ise bir alanda kendilerini uzmanlaştırmak üzere eğitim almış olmalarıdır.