Yaz döneminin başlamasıyla birlikte doğanın muhteşem güzelliklerinden yararlanmak her ne kadar mutlu etse de artan ve bunaltan yaz sıcaklıkları sağlığımızı da bir o kadar tehdit etmektedir. Yazı daha sağlıklı bir şekilde geçirmek için bazı önemli tavsiyelerde bulanabiliriz. Sağlıklı bir yaz dönemi geçirmek için altın kurallar olarak işte önemli bazı tavsiyelerimiz:
Yediğinize, içtiğinize dikkat edin.
Yazın sağlıklı kalabilmek ve bol enerji ile yaz dönemini geçirebilmek için beslenmenize çok dikkat etmeniz gerekir. Özellikle yazın sıvı tüketimi artan sıcaklığın etkisi ile daha çok artar. Vücudumuzun susuz kalmaması böbreklerimiz başta olmak üzere tüm organlarımız için önemlidir.
Su dışında yaz sebze ve meyvelerini bol miktarda tüketerek sağlıklı bir şekilde beslenebiliriz. Mevsiminde taze sebze ve meyveler tüketerek bağışıklığımızı kuvvetlendirmeliyiz. Yazın sıcaklık etkisiyle besinlerin bozulma riski de artacağından mutlaka besinleri taze bir şekilde kullanmaya özen göstermeliyiz. Besin tüketimi ve muhafazası konusunda şunlara dikkat etmeniz önemlidir:
- Bol sıvı içerek vücudunuzun susuz kalmasını önleyin.
- Taze meyve ve sebze ya da meyve suları tüketerek bağışıklığınızı kuvvetlendirin.
- Besinlerin tazeliğini muhafaza etmesi için çok sıcak ortamda kesinlikle yiyecekleri bırakmayın.
- Satın aldığınız besinleri mutlaka yıkayın. Sirkeli suda biraz bekletip sebze ve meyveleri yıkarsanız daha sağlıklı bir şekilde kullanım sağlarsınız.
- Yiyeceklerin son kullanım tarihine mutlaka dikkat edin.
Sıvı Alımına Çok Dikkat Edin
Yazın artan sıcaklığın etkisiyle terleme de çok artar. Terlemeyle birlikte vücudumuzdaki su kaybı da artar. Yeterli sıvı alınmadığında vücudumuzdaki bazı organlar zarar görebilir. Tansiyon düşüklüğü gibi durumlar yaşayabiliriz. Özellikle yazın daha çok sıvı kaybı yaşanacağından bu ayda sıvı alımını arttırmak çok önemlidir. Günlük su alımımızı düzenli olarak gerçekleştirmemiz önemlidir. Normal aylardan daha fazla sıvı tüketimine yaz mevsiminde dikkat edilmesi önemlidir.
Sağlıklı Yaşam İçin Egzersiz Yapın
Kışın alınan kilolar yazın sorun oluşturabilmektedir. Her dönem egzersiz yapmak önemli olsa da yazın bunu daha çok arttırabiliriz. Güzel havalarla birlikte dışarı çıkma isteği de artar. Bunu değerlendirerek günlük rutin doğa yürüyüşleri yapabiliriz. Her gün düzenli olarak sporumuzu yaparak sağlıklı kalabiliriz. Yazın açık hava iştahımızı da arttıracağından yemekten sonra kilo alımını önlemek adına yürüyüş ve egzersizlerimize dikkat ederek yazı daha sağlıklı bir şekilde geçirebiliriz.
Fazla Güneşte Kalmaktan Kaçının
Yazın çok sıcak zamanlarda güneşin zararlı etkilerinden korunmak için fazla güneşte kalmaktan kaçınmamız önemlidir. Güneş altında çok durmak güneş çarpılmasına neden olabilir. Sonucunda bayılma, tansiyon düşüklüğü, alerjik reaksiyonlar gibi durumlar gözlemlenebilir. Bunlardan korunmak için güneşin kızdırdığı öğle saatlerinde dışarı çıkmamaya özen gösterelim. Mutlaka çıkmamız gerekiyorsa çıkarken şapka, gözlük ve şemsiye gibi aksesuarlar alalım. Cildimize güneş kremi sürelim. Böylece kendimizi ve cildimizi güneşin zararlı etkilerden koruyabiliriz.
Ortak Kullanım Alanlarına Dikkat Edelim
Yazın serinlemek için havuz ve denize girmek en sık yaptığımız aktivitelerden birisidir. Eğlenceli olan bu aktiviteler dikkat edilmediğinde önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle havuz gibi ortak kullanım alanlarında plaj terlik ve havluların ortak kullanılması ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Kulak enfeksiyonu, bağırsak hastalıkları, idrar yolu hastalıkları be parazit enfeksiyonu gibi çeşitli hastalıklar yazın ortak kullanım alanı olan yerlerde hijyene dikkat edilmemesinden kaynaklanmaktadır. Sık sık duş alarak, kişisel eşyaları ortak kullanmayarak, vücudumuzu temiz ve kuru tutarak bu tip hastalıklardan korunabiliriz.
Çok Soğuk Yiyecek ve İçecekler Tüketmeyin
Yazın yapılan en büyük yanlışlıklardan birisi de bunaltan sıcaklıkların etkisiyle dolaptan soğuk olarak alıp hemen tükettiğimiz ürünlerdir. Özellikle soğuk su tüketimi yazın pek çoğumuzun yaptığı yanlışlardan birisidir. Aşırı derecede soğuk su tüketmek vücuda ileride telafi olmayacak ciddi rahatsızlıklar verebilir. Ani kalp krizini etkileyen en önemli işlevlerden birisi de çok sık soğuk su içmektir. Bu neden yazın çok susadığımızda soğuk su içerken mutlaka suyumu ılıştıralım. Aşırı soğuk olmayacak şekilde su tüketimi sağlayalım. Soğuk yiyecek ve içecekler hisal, mide ve bağırsak rahatsızlıkları ve şiddetli karın ağrısı gibi daha pek çok komplikasyonlara neden olabilir.
Alkol ve Sigaradan Uzak Durun
Alkol ve sigara her dönem sağlığa zararlı olsa da yazın sık kullanımı daha fazla rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Sıcak havalarda terleme, dışkılama ve solunum gibi işlemler esnasında fazla atıkların vücuttan atılması için bu işlemler sık yapılır. Bunun sonucunda ciğerlerimiz ve böbreklerimiz normalden fazla çalışır. Sigara ve alkol kullanımı yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları riskini arttırır. Bu nedenle bu gibi alışkanlıkları bırakmamızda yarar vardır.
Tuz Tüketimine Dikkat!
Böbrekler yazın sıcak havalarda asit ve baz dengesini sağlamak, kan basıncını dengelemek ve hormon salınımı gibi işlevleri yerine getirmek için daha fazla çalışır. Yazın fazla miktarda tuz alımı böbrekler için önemli derecede risk faktörüdür. Vücut bir taraftan yeterli miktarda suyu sağlamaya çalışırken bir taraftan da alınan fazla tuzları idrar yolu ile atmaya çalışır. Bu da böbreklerin gereğinden fazla çalışarak yorulmasına neden olur. Bu bakımdan tuz oranı dengeli olmalı ve sıvı tüketimine de özellikle yaz aylarında çok dikkat edilmelidir.
Özetleyecek Olursak;
- Yazın sağlığımızı korumak için bol oksijen alın. Bunun için doğa yürüyüşleri yaparak temiz hava alın ve bu sayede ciğerlerinizi temiz hava ile doldurun.
- Yazı fırsat bilerek düzenli yürüyüşler yapın. Çok sıcak zaman aralıklarında dışarıya çıkmadan akşam ya da sabah erken saatlerde yürüyüşlerinizi yapabilirsiniz.
- Bol egzersiz yaparak metabolizmanızın sağlıklı çalışmasını sağlayın.
- Bol sıvı alın. Başta su tüketimi olmakla birlikte sağlıklı ve taze meyve suları tüketebilirsiniz.
- Aşırı güneşten korunun. Cildinizi güneşin zararlı etkilerinden korumak için gerekli önlemleri alın.
- Sebze ve meyveleri taze olarak tüketmeye çalışın ve besinlerin tazeliklerini koruması için serin yerde yiyecekleri muhafaza edin.