Yapısına göre cümleler ve yapısına göre cümleler neye bakılır, bilgilendiriyoruz. Yapısına göre cümle türleri nelerdir ve birleşik cümle örneklerini birlikte inceleyelim.
Yapısına göre cümleler en temelde; basit cümleler, birleşik cümleler, sıralı cümleler ve bağlı cümleler olmak üzere dörde ayrılıyor. Yapı bakımından incelendiğinde 4 başlık altında incelenen cümle türlerinden her birinin örneği aşağıda yer alıyor:
- Basit cümleler: Basit cümleler, içerisinde yalnızca tek bir yargıya sahip olan cümlelerdir. Örnek olarak ise: ‘Hayat çok güzel’ verilebilir.
- Birleşik cümleler: Bir ana cümle ve onu tamamlayan bir ya da birden fazla cümlecikle meydana gelen cümlelerdir. Örnek olarak ise: ‘Dikkatle dinlersen, hemen anlayacaksın.’ verilebilir.
- Sıralı cümleler: Noktalı virgül ya da virgül ile doğrudan birbirine bağlanan cümlelerdir. Örnek olarak ise: ‘Mart kapıdan baktırır; kazma kürek yaktırır.’ verilebilir.
- Bağlı cümleler: Birbirine ‘oysaki, hem, mademki, çünkü, halbuki’ gibi bağlaçlarla bağlanan cümlelerdir. Örnek olarak ise: ‘Erken kalktı ve yola çıktı.’ verilebilir.
Yapısına Göre Cümleler Neye Bakılır
Yapısına göre cümleler neye bakılır diye merak edenler için ilk etapta yüklem, fiil ve yargı sayısını dikkate almak gereklidir. Böylece cümlenin hangi yapıda olduğunu bulmak ve basit mi, bağlı mı, birleşik mi yoksa sıralı mı olduğunu tespit etmek mümkün olur.
Yapısına Göre Cümle Türleri Nelerdir
Yapısına göre cümle türleri nelerdir sorusu özellikle lise öğrencileri tarafından sıkça merak ediliyor. Nitekim üniversiteye giriş sınavlarında dahi birçok soru, yapısına göre cümle türlerini bilmeyi gerektiriyor. Eleyici konulardan biri olması sebebiyle sınavlarda sıkça soruluyor. Yapısına göre cümle türleri 4’e ayrılır. Cümleleri farklı yapılar üzerinden incelemeyi sağlar. Yapısına göre cümle türleri aşağıdaki gibidir:
- Basit cümleler
- Bileşik cümleler
- Sıralı cümleler
- Bağlı cümleler
Birleşik Cümle Örnekleri
Birleşik cümle örnekleri genellikle bir ana -yani temel- cümle ve sonrasında onun anlamını pekiştiren bir ya da birden fazla yan cümlecik ile meydana gelir. Birleşik -bileşik- cümlelerde ana yüklem dışında yargı ya da eylem bildiren farklı sözcükler de vardır. En sık kullanılan 10 birleşik cümle örneği aşağıdaki gibidir:
- Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini
- Görüyorum ki çalışıyorsun
- Şu çocuk ki kendisi sınıf arkadaşım olur buraların en iyi futbolcusudur.
- Güneş doğdu mu kalkarım
- İş bitiyor sayılır
- Buraya gel dedi
- Gittin sanmıştım
- Beni soran adam şu muydu
- Yarın hava güzel olursa gezmeye gidebiliriz
- Dikkatle dinlersen eğer hemen anlayacaksın
Daha fazla ilgili içerik;
Girişik Birleşik Cümle Örnekleri 10 Tane
Girişik birleşik cümle örnekleri 10 tane öğrenerek konuyu pekiştirmek mümkündür. Girişik birleşik cümleler, yardımcı unsurun bir fiilimsi ile birlikte oluşturduğu cümlelere denir. Konuyu pekiştirmek için sıkça kullanılan 10 farklı örnek ise aşağıdaki gibidir:
- Beni soran adam şu muydu?
- Havaların ısınması tatile gelecekleri sevindirdi
- Döndüğünü duyunca direkt geldim
- Çadırları çalanlar bir türlü bulunamadı
- Yarın bir tanıdığı ziyarete gideceğiz
- Havalar soğuduğundan beri dışarı çıkmıyor
- Babasını karşısında görünce çok sevindi
- Evlerin ne zaman biteceğini bilemiyoruz
- Bu gelen benim arkadaşım
- Çalışmaktan hiç sıkılmadım
Yapısına göre cümleler nedir ve örnekleri nelerdir gibi tüm soruların yanıtlarına yer verdik. Konuya dair sorularınızı ve görüşlerinizi hemen yorum alanı üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.