Nesnel yargı herkes tarafından aynı görülen, değiştirilemeyen yargılardır. Dünyanın kare olmaması nesnel bir yargıdır. Kişiden kişiye değişmez ve kesindir. Nesnel yargıları öznel yargılardan ayıran en büyük unsur da kesin olmasıdır.

Nesnel yargılar tüm insanlar tarafından bir kabul edilen yargılardır. Örneğin dünyanın düz olduğunu söyleyen birinin yargısı kabul edilmez. Çünkü bu yargı yanlıştır. Dünyanın düz olmadığı ispatlanmış bir yargı olduğundan insanlar duruma inanmaz. 

Nesnel Ne Demek?

Nesnel ne demek kısaca ve hızlı şekilde anlatmak gerekirse, Nesnel demek herkes tarafından aynı görülen ve kabul edilen demektir. Nesnel yargılar kişisel değildir. Bu nedenle duyguları da içinde barındırmazlar. Güzel ya da çirkin gibi ifadelerle kullanılmazlar.

Nesnel olan yargılar herkes tarafından kolayca kabul edilir. Büyük oranda bilimsel verilere dayanılarak ortaya çıkarılırlar. Onları nesnel kılan da kesinlikleridir. Bu yüzden dünyanın düz olduğu kabul edilebilir bir yargı değildir.

Nesnel Yargı Örnekleri

Nesnel yargı örnekleri ile herkes tarafından doğru kabul edilen yargılardır. Nesnel yargılar insanların rahatsız olup da kabul etmediği yargılar değildir. Bilimsel temelleri olan yargılardır. Aşağıda okuyacağınız yargıların her biri nesnel yargı örnekleridir. Okurken de fark edeceğiniz üzere nesnel yargılar kişiden kişiye değişmez. İşte bazı nesnel yargı örnekleri;

  • Okuduğum kitabın dili Türkçedir.
  • Renkler ana renkler ve ara renkler olmak üzere ikiye ayrılır.
  • İnsanların yaşaması için su içmeye ihtiyaçları vardır.
  • İngilizce alfabede toplam 26 adet harf vardır.
  • 2020 yılı ile 2022 ılı arasında iki yıl vardır.
  • Türkiye’nin başkenti Ankara’dır.
  • Bitkiler su ve güneşe ihtiyaç duyar.
  • İstanbul metropol bir şehirdir.

Nesnel cümleler nedir örnek

Nesnel cümleler herkes tarafından doğruluğu kabul edilen cümlelerdir. Örneğin “insan kalbi durduğunda yaşam sona erer.” Nesnel bir cümledir.

Nesnel yargı kısaca nedir?

Nesnel yargı herkes tarafından doğruluğu kabul edilen ifadedir. 

Öznel Yargı Ne Demek – Cümle Örnekleri

Adlaşmış Sıfat Nedir – Adlaşmış Sıfat Nasıl Bulunur?

Cümle Ne Demek – Kısa Cümle Örnekleri