Somatizasyon nedir ve belirtileri nelerdir merak ediyorsanız o zaman doğru yerdesiniz. Somatizasyon sorunu hakkında tüm detaylı bilgiler…
Somatizasyon aslında bedenselleştirme olarak tanımlanır. Ruh hastalığı olarak değil fiziksel hastalık olarak görülür. Bedende sürekli ağrı hissedilmesine neden olur. Tıbbi olarak açıklanmasa da kişide bedensel belirtilerin meydana geldiği psikiyatrik durumlardan biridir. Bu durum günlük yaşantınızı ciddi derecede etkiler. Sosyal hayatınızı etkilediği gibi iş ve okul ortamınızı da zamanla etkilemeye başlar. Sürekli bedenleri hakkında şikayette bulunur ve bu konu üzerinden sürekli doktora giderler. Ancak tedavi devam etse de sorunlar çözülmez. İşte bu duruma somatizasyon ismi verilir. Psikolojimin bozuk olduğunu nasıl öğrenebilirim diyorsanız alttaki belirtileri incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Somatizasyon Bozukluğu Belirtileri
Bedeninizde hiç bitmeyen ağrı hissediyor musunuz? Cevabınız evetse somatizasyon bozukluğuna yakalanmış olabilirsiniz. Bedenin farklı yerlerinde ağrı, sızı, uyuşma, karıncalanma gibi sorunlar hisseden kişilerin yüzde %50’si somatizasyon bozukluğuna sahiptir. Genellikle 30’lu yaşlardan sonra ortaya çıkar. Stres, kaygı ve depresyon bu bozukluğun ortaya çıkmasına en büyük nedenler arasında yerini alır. Eğer alttaki belirtilerle karşı karşıya kaldıysanız ücretsiz psikolog ile randevu ayarlayarak görüşmeniz gerekir.
- Baş ağrısı,
- Karın ağrısı,
- Kollarda ve bacaklarda uyuşma,
- İdrar yaparken yanma,
- Bulantı, şişlik, kusma ya da iştahın azalması,
- Cinsel isteksizlik,
- Duyu değişimleri,
- Yorgunluk ve uyku isteği
Somatizasyon Bozukluğu Yaşayanlar
Somatizasyon bozukluğu yaşayan kişilerin yorumlarını bir araya getirdik. Eğer bu bozukluğun sizde olup olmadığını bilemiyorsanız daha önce yaşayan kişilerin yorumlarına birlikte bakalım.
- Sağlıklı olduğuma asla inanamıyorum. Her gün bir yerim ağrıyor gibi hissediyorum. Haftada bir kere mutlaka doktora gidiyorum.
- Aylardır kanser olduğumu düşündüm. El ve ayağım titriyordu. Ancak bu durumlar tamamen beyninizin oluşturduğunu sonradan fark ediyorsunuz.
- Ufak boğazım ağrısa anında korkuya kapılıyordum, nefes alamadığımı bile düşünmeye başladım. Yemek yerken boğazımda kalır düşüncesi vardı.
- Hastalık hastası olarak tabir ediyorum bu hastalığı. Kafayı yemek üzereydim sonradan tedavi ile atlattım bu durumu.
- Kafayı yiyecek gibi oluyorsunuz. Her şeyiniz normal ama bozukluk varmış gibi hissediyorsunuz. Sadece tedavi ile kurtulabilirsiniz.
Somatizasyon Bozukluğu Testi
Somatizasyon bozukluğuna sahip olup olmadığınızı anlamak için belirtileri kontrol etmeniz gerekir. Her insan farklı olduğu için somatizasyon bozukluğunu farklı şekillerde meydana gelebilir. Eğer alttaki soruların hepsine verdiğiniz cevabı kontrol edin.
- Sık sık film çektirmenize rağmen herhangi bir sorun ortaya çıktı mı?
- Tahlil vermenize rağmen herhangi bir hastalığınız olduğu tespit edildi mi?
- Doktorun herhangi sorun yok kelimesine güveniyor musunuz?
- Aynı sorun için farklı doktorlara gitmenize rağmen fiziksel bir soruna ulaşıldı mı?
- Tedavi olduktan sonra kendinizi rahatlamış ve mutlu hissediyor musunuz?
- Ağrılarınıza uygun herhangi bir semptom bulundu mu?
- Ayda iki ya da üç kere doktor değişikliğinde bulunmadan durabiliyor musunuz?
- Baş dönmesi, karın ağrısı ve sırt ağrısından sürekli yakınmanıza rağmen bir sorun bulundu mu?
Eğer yukarıdaki soruların hepsine hayır cevabını verdiyseniz en kısa sürede psikiyatrist giderek tedavi görmeniz gerekir. Erken teşhis ederek sorununuzu daha kolay bir şekilde atlatabilirsiniz.