Web sitesi nasıl yapılır bilmiyorsanız sıfırdan başlayanlar için içeriğimizi ele aldık. Adım adım web sitesi kurma yöntemlerini ele alıyoruz.
Dijital kimliğinizi oluşturmak istiyorsanız web sitesi kurmaya ne dersiniz? Web sitesi kurulumu denildiği zaman birçok kişi endişeye kapılıyor. Oysa ki endişelenmenize gerek yok. Web sitesi sayesinde bireysel ve kurumsal olarak kendinizi ön plana çıkartabilirsiniz. Birçok farklı kategoride kolayca web sitenizi kurarak hem para kazanabilir hem de şirketinizin tanıtımını yaparak müşteri sayınızı arttırabilirsiniz. Web tasarım fiyatları yerine kendi web sitenizi kolayca oluşturabilirsiniz. İyi ve kaliteli web sitesi kurmanız için takip etmeniz gereken adımlar var. Bu adımları detaylı bir şekilde açıkladık. En baştan web sitesinin kurulum aşamalarına gelin birlikte bakalım.
1- Domain Al
Web sitesi kurmak için ilk önce domain satın almanız gerekir. Peki domain dediğimiz kavram nedir? Web sitenize erişim sağlanması için gerekli olan adrese verilen isimdir aslında. Bilirsiniz ki web sitelerinin adres çubuğunda URL bulunur. URL web sitenizin ismini yansıtır. Kısacası bedavainternet.com gibi. İşte bu sizin domainizi yansıtır. Domain seçerken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir.
- Alan adınızın uzun olmaması,
- Ziyaretçilerin dikkatini çekmeli ve merak uyandırmalı,
- Web sitenizin amacına uygun bir isim olmalı,
- Alan adını söylediğiniz zaman kulağınıza hoş gelip gelmediğine bakın,
- Özgün olmasına dikkat edin,
- SEO için amacına uygun olması da en önemli kriterler arasında.
Alan adınızı belirledikten sonra artık domain alabilirsiniz. Domain sorgulama servis platformlarından birini seçerek alan adınızı satın alabilirsiniz. Domain genellikle 22 TL’den başlar ve 450 TL’ye kadar satışa sunulabilir.
2- Hosting Kirala
Domain alma işleminden sonra gelelim hosting kiralama işlemine. Hosting web sitenizin kalitesini, verimliliğini ve çalışma süresini belirler. Üstelik SSL sertifikası da Hosting servisi sayesinde gerçekleşir. Genellikle Hosting servisi sağlayan platformlarını bir ay boyunca ücret ödemeden deneyebilirsiniz. Deneme işleminden sonra beğenirseniz aylık olarak ücret ödeyerek hosting servisinden yararlanabilirsiniz.
Hosting arama motorunda üste çıkmasını sağlar. Sitenin açılış hızını belirlediği gibi çalışma verimliliğini de arttırır. Bu yüzden web sitesi için en önemli servislerden biri. Hosting tercih ederken alttaki püf noktalarına özen göstermelisiniz.
- Kontrol panelinin kolay kullanabilir olması,
- Disk alanı ve bant genişliğinin sınırsız olması ya da boyutlarının yüksel olması,
- Ücretsiz SSL serfitikası sunması,
- Performansının hızlı olması,
- Çalışma süresinin kaliteli olması,
- Deneme süresinin olması,
- Profesyonel şablonlara sahip olması,
- Uzman ekibine ulaşımın kolay olması en iyi hosting firmasını belirler.
3- WordPress Kur
Domain ve Hosting alma işlemini tamamladığınıza göre gelelim sitenizin kurulumuna. WordPress sayesinde kod kullanmanıza gerek kalmadan web sitenizi oluşturabilirsiniz. WordPress kurulurken iki farklı yöntemi tercih edebilirsiniz. FTP sayesinde kurulumunuzu tamamlayabilirsiniz. FTP kullanarak WordPress kurmak istiyorsanız alttaki adımları takip edebilirsiniz.
- İlk önce WordPress güncel sürümünü cihazınıza indirmeniz gerekir.
- WordPress yükleme işleminden sonra hosting hesabınızı yüklemek için FTP istemcisine ulaşın.
- FileZilla istemcisi daha fazla tercih ediliyor.
- FTP istemcisini tamamladıktan sonra MySQL veri tabanını oluşturmanız gerekir.
- Bunun için kontrol paneli üzerinden MySQL veri tabanı seçeneğine gelerek kullanıcı adınız ve şifrenizi oluşturun.
- Bu işlemlerin ardından kurulum için dilinizi seçmeniz gerekir.
- Ardından veri tabanı detaylarını ve host adınızı sisteme giriş yapabilirsiniz.
- WordPress tüm detayları inceledikten sonra kurulum ekranına sizi yönlendirir.
- Bu adımdan sonra artık sitenize giriş yapabilirsiniz.
4- Site İçeriği Ekle
WordPress üzerinden sitenizi kurduktan sonra kişiselleştirme işlemlerine geçebilirsiniz. Sitenizin dilini, temasını, yorumlarını teker teker düzenleyin. Düzenleme işlemi bittikten sonra artık içerik ekleyebilirsiniz. İçerik eklemek için iki farklı seçeneği kullanabilirsiniz. Yazı ya da sayfa seçeneğinden birini seçmeniz gerekir. Sayfa tercih ederseniz hakkımızda ya da iletişim gibi sabit bir içerik girmeniz gerekir. Eğer yazı seçeneğini seçerseniz o zaman değiştirebileceğiniz bir içerik girmiş olursunuz. Peki nasıl içerik eklenir?
- Yazı ya da sayfalar menüsüne gelerek yeni ekle ifadesine tıklayın.
- Sayfanızın ya da yazınızın detayları hakkında bazı forumlar karşınıza çıkar.
- Bu detayları girdikten sonra içerik hakkında bilgilendirme yapabilirsiniz.
- Bilgilendirme yazısından sonra sağ üst kısımdaki seçeneklerden yazınızın ön izlemesini görüntüleyebilir ve yayımlayabilirsiniz.
- Aynı zamanda yazınıza etiket, resim, video gibi birçok ögede ekleme şansınız var.
- İçeriği girmeden önce SEO seçeneğinin yeşil yanmasına özen gösterin.
5- Google Site Kaydı Yap
Site kurulumunu tamamladıktan sonra en son aşama sitenin kayıt altına alınması gerekiyor. Web sitenizin Google arama motorunda gözükmesi için kayıt işlemini gerçekleştirmelisiniz. Sitenin kaydını yaptıktan sonra sitenin ne zaman ekleneceği ve ne zaman görüneceği konusunda net bir tarih verilmiyor. Kayıt işlemi için ilk önce Google adres ekleme resmi web sitesine giriş yapmanız gerekir. Ardından URL kısmına gelerek sitenizin tam adresini girin. Sitenizin ana sayfasının URL’sini girmeniz yeterli olacaktır. Sayfanızın içeriğini tanıtan ufak metin eklemesiyle Adres Ekle seçeneğine tıklamanız yeterli. Google üzerinden site kaydı tamamlandıktan sonra siteni tanıt işlemini gerçekleştirerek sitenizi aramada üste çıkartabilirsiniz. Bu adımlardan sonra artık web sitenizi kullanabilirsiniz.
Sıfırdan web sitesi hakkında yorumlarınızı, düşüncelerinizi ya da sorularınızı yorum bölümüne yazarak bizlere iletebilirsiniz.