Deadlift sporla ilgilenen kişilerin sıkça duydukları bir harekettir. Deadlift birden fazla kas grubunu aynı zamanda çalıştırmaktadır. Deadlift hareketi ile vücudunuzun neredeyse tüm bölgelerini çalıştırabilirsiniz. Sırt, bacak ve kalça olmak üzere tüm kaslarınızı harekete geçirecek özelliğe sahiptir. Deadlift hareketini yapmadan önce duruş pozisyonunuzu iyi ayarlamanız gerekir.

Yoksa ciddi sakatlıklar yaşayabilirsiniz. Deadlift hareketini yapmak isteyen kişiler nasıl yapacağını bilemiyorsa sizler için yazımızı ele aldık. Deadlift hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

  • Deadlift yapmadan önce duruş pozisyonunuz oldukça önemlidir. Dik durun ve ellerinizi leğen kemiğinize yerleştirin. Ayak açıklığınız ise kalça hizanız ile aynı olması gerekir. Bu duruştan sonra kalçanıza ve arka bacaklarınıza yükünüzü vererek eğilin.
  • Eğilirken en çok dikkat edilmesi gereken işlemlerden biri belinizde çukur oluşmaması ya da belinizin dışa bükülmemesi gerekir.
  • Beliniz sırtınız ve boynunuz doğru şekilde olana kadar eğilmeye devam edin. Kaval kemikleri bu kısımda zemine dik olması gerekir.
  • Barı kavradığınız zaman dirseklerinizi gövdenize doğru döndürün.
  • Durduğunuz kısımda bel, sırt ve boynunuzu koruyarak kalçanızı ve arka bacaklarını sıkmaya başlayın. Kanat kaslarını aktif hale gelirin ve kolunuz barın tamamen üstüne dik bir şekilde gelmesini sağlayın.
  • Kaldırdığınız ağırlığı kalçalardan ve arka bacaklardan aldığınız destekle yukarı kaldırdıktan sonra geri başlangıç kısmına gelin. Geri başlangıç noktasına gelirken kalçanızı geriye doğru yüklemeniz gerekir. Kaval kemikleri zemine dik olacak şekilde bükmeniz gerekmektedir. Daha sonra bu konumdayken barı zemine doğru indiriniz. Bu kadar basit.

Deadlift Ne İşe Yarar?

Deadlift Nasıl Yapılır

Deadlift aslında eğilme biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Deadlift hareketinde en önemli kavramlardan birisi eğilmektir. Eğilme duruşunuzu ve hareketinizi düzgün bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekir. Eğilme hareketi burada çömelme ile karıştırılmamalıdır. Yanlış hareketler sonucu ciddi sakatlık yaşayabilirsiniz. Deadlift hareketinin ne işe yaradığını birçok kişi merak etmektedir.

  • Deadlift hareketi kaslarınızı geliştirmenizde yardımcı olacak bir harekettir. Örnek olarak ofiste çalışıyorsanız duruşunuzda bozukluklar meydana gelir. Bunun sebebi kasların güçsüz hale gelmesinden kaynaklıdır. Deadlift ile kaslarınızı güçlendirebilirsiniz.

Deadlift nereyi çalıştırır?

Deadlift hareketi patlayıcı bir kuvvettir aslında. Patlayıcı kuvvet yani hızlı bir şekilde güç üreten bir harekettir. Deadlift ile neredeyse tüm kaslarınızı çalıştırabilirsiniz. Peki Deadlift özellikle nereleri çalıştırıyor bir bakalım.

  • Deadlift kalça kaslarını, sırt, kol, bacak ve karın kaslarınızı harekete geçirerek kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olmaktadır.

Deadlift Neden Yasaklandı?

Deadlift hareketi kaslarınızı güçlendiren ve tüm kasları harekete geçiren bir hareket olarak karşımıza çıkmaktadır. Deadlift yapmanın yararı olduğu gibi zararları da vardır. Deadlift tekniğini bilmeyen ve kasları çok zayıf olan biri bu yöntemi yapmaya çalışırsa yüksek ihtimalle sakatlanır. Deadlift ağırlık merkezini bilmeden ağır bir yük kaldırmaya çalışmanız sizleri sakatlar.

Ama küçük bir ağırlık ile doğru bir şekilde hareketi yapmanız da herhangi bir sakınca yoktur. Önemli olan burada ağırlığı bele değil kalçaya vermeyi bilmeniz gerekir. Peki Deadlift yasaklandı mı diye merak edenler için yazımızda ele aldık.

  • Uzun zaman önce tüm dünya üzerinde Deadlift hareketi yasaklanmıştı. Bunun sebebi ise vücuda zarar vermesinden kaynaklıdır. Bel fıtığı oluşumunda ve kaslara zarar vermesinden dolayı yasaklanmıştır. Fakat Deadlift hareketini yapan kişiler hale bulunmaktadır. Ama yine uyarmakta fayda var hareketi doğru formda ve hafif ağırlıklarla uygulamanız gerekir.

Deadlift Kaç Kilo İle Başlanmalı?

Deadlift Nasıl Yapılır

Deadlift birçok kaslarınızı güçlendirmenizde sizlere yardımcı olacak bir harekettir. Fakat doğru formda kullanımı ve kilo ayarlamasını çok düzgün yapmanız gerekir. Bu egzersiz yapılmadan önce tüm kaslarınızı ısıtmanız ve hareket için hazırlanmanız gerekir. Eğilme, duruş pozisyonlarınızı doğru bir şekilde ayarlamanız gerekir. Tüm bu ayarlamaları yaptıktan sonra en önemli kısımlardan biri kaç kilo kaldıracağınız olmaktadır.

  • Vücut ağırlığınıza, yaşınıza göre bu faktörler değişkenlik göstermektedir. Spor hocanıza danışmanız en mantıklı çözümlerden biri olacaktır. Genel olarak Deadlift hareketinin ortalama kilo başlangıcı kadınlar için 38 kilo, erkekler için 55 kilo olmaktadır. Ama dediğimiz gibi bu rakamlar vücut ağırlığına göre değişiklik gösterir.

Daha fazla ilgili içerik;

Deadlift kaç kilo ile başlanmalı?

Deadlift, temel fitness egzersizlerinden biridir ve tüm vücudunuzu çalıştırır. Bu nedenle, deadlift’e yeni başlıyorsanız, vücudunuzun kaldırabileceğinden daha az ağırlık ile başlamanız önemlidir.

Deadlift en çok nereyi çalıştırır?

Arka bacak kasları
Arka kaslar
Kalça kasları
Omuz kasları
Karın kasları

Deadlift nasıl çekilir?

Barın altına durun, ayaklarınız omuz genişliğinde açık ve ayak parmaklarınız hafifçe dışa dönük olsun.
Barı kavrayın, avuç içleriniz öne dönük ve parmaklarınız barı tamamen sarsın.
Barı kalçalarınıza yaklaştırarak indirin.
Barı kalçalarınızın üzerinden kaldırın, vücudunuzu düz bir çizgi halinde tutun.
Barı başlangıç pozisyonuna geri indirin.

Deadlift kas geliştirir mi?

Evet, deadlift kas geliştirir. Deadlift, tüm vücudunuzu çalıştıran bir egzersizdir. Bu nedenle, deadlift’i düzenli olarak yaparak, vücudunuzun tüm kas gruplarını geliştirebilirsiniz.