Oruçluyken, Gece ilişkiye girip sabah abdest almak orucu bozar. Gece oruç değilken ilişkiye giren bir Müslüman kimse artık cenabet halinde olacaktır. Cenabet halinde iken oruç için niyetlenmek de doğru değildir. Kişi cenabet halinde iken vakit kaybetmeden gusül abdesti almalıdır.
Gece ilişkiye giren ve sonrasında gusül abdesti almadan oruca niyetlenen bir kimsenin oruç tutması doğru değildir. İlişkiye girildikten sonra temizlenilmeli ve o şekilde oruca niyet edilmelidir.
Cenabet hali Müslüman bir kimsenin fiziksel olarak bulunabileceği en pis halidir. Yazımızın devamında gece ilişkiye girildikten sonra abdest alınması gusülün alınma zamanı hakkında merak edilen bazı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Gece İlişkiye Girip Sabah Abdest Almak
Gece ilişkiye girip sabah abdest almak dinimizde tavsiye edilmemektedir. Müslüman kimsenin ilişki sonrasında cenabet olarak uyumaması gerekir. İlişki sonrasında vakit kaybetmeden gusül abdesti alınması ve temiz uyunması gerekmektedir.
Gece ilişkiye girdikten sonra uyuyarak sabah abdest almak haram olarak nitelendirilmemektedir. Ancak dinimizde kirli gezmek kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Bu nedenle gece ilişkiye girildiğinde hemen temizlenmeli ve ardından oruca niyet edilmelidir.
Oruca kişinin gusül abdesti almaya vakti olmasına rağmen almayarak cenabetken niyet etmemesi gerekir. Gece ilişkiye girip sabah abdest almak hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklama şu şekildedir:
“Oruçlu iken rüyada ihtilam olmak orucu bozmaz, gusletmeyi geciktirerek cünüp olarak sabahlamak da oruca bir zarar vermez (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 220). Ancak guslü sabah namazı vaktinin çıkmasına kadar ertelemek günahtır.”
Nafile Oruçta İmsaktan Sonra Gusül Alınıp Oruç Tutulur Mu
Nafile oruçta imsaktan sonra gusül alınıp oruç tutulabilir. Ancak bu durumun bazı şartları vardır. Müslüman kimse nafile oruç tutmaya niyetlendiyse ancak gece rüyalandıysa bu durumda sabah uyandığında orucuna devam edebilir.
Sabah tekrar gusül abdesti alınarak nafile oruç tutulmaya devam edilebilir. Kişinin rüyasında rüyalanması halinden oruç için sorumlu tutulmadığı bilinmektedir. Bu nedenle gece nafile oruca niyetlenmiş bir Müslüman kimsenin sabah uyandığında rüyalanmış olması orucunu bozmaz. Orucu bozmamakla birlikte kişinin kısa süre içerisinde gusül alması gerekir.
Sabah Namazından Sonra Gusül Abdesti Alınır Mı
Evet. Sabah namazından sonra da gusül abdesti alınabilir. Gusül abdesti almak için günün herhangi bir saati uygundur. Kişi sabah namazına kalktığında gusül abdesti alması gerekmesi halinde ve sabah namazının vakti geçmesi tehlikesi halinde Fatih Kalender tarafından yapılan açıklama şu şekildedir.
Sabah namazın kazası kılınabildiği için önce gusül abdesti alınmalıdır. Gusül abdesti alındıktan sonra sabah namazının vakti geçmesi halinde ise namaz kaza edilmelidir. Gusül abdestine öncelik verilmelidir. Ancak kılınacak namazın kazası yoksa bu namazlar bayram namazı gibi namazlardır ki gusül alınmadan namaz kılınır ve namazdan sonra vakit kaybedilmeden gusül abdesti alınmalıdır.
Gusül Abdesti Almadan Oruç Tutulabilir Mi
Oruç tutulabilmesi için Müslüman kimsenin temiz olması şarttır. Şöyle ki oruç tutmadan önce mutlaka gusül abdesti alınması gerekmez. Ancak Müslüman kimse oruç tutmaya niyetli ise mutlaka daha önce gusül abdesti almış ve oruç tutacağı zaman dilimi içerisinde temiz olmalıdır.
Gusül abdesti olmadan cenabet olarak dolaşılmamalıdır. Kişinin cenabet olması halinde en kısa sürede gusül abdestini alması gerekir. Öyle ki bir namaz vaktinin gusül abdesti olmadan cenabet olarak geçirilmemesi gerekmektedir.
Daha önce gusül abdesti almış olan ve cenabet olmayan birinin oruç tutmadan önce gusül abdesti alması gerekmez. Oruç için cenabet olunmaması gerekliliğinin şart olduğu unutulmamalıdır.
Daha fazla ilgili içerik;
- Kadının Cinsel Organının Sulanması Orucu Bozar Mı
- Osurunca Oruç Bozulur Mu
- Mezi Gelince Oruç Bozulur Mu