YKS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından birçok öğrencinin merak ettiği 4 yıllık kazandığımı nasıl anlarım sorusunu yanıtını sizler için ele aldık. YKS-AYT sınav sonuçlarında başarı sıralaması ve puanınıza göre bir tercihte bulunarak 4 yıllık bir bölüme yerleşebilirsiniz.
Tercih döneminde istenilen bölüm ve istenilen üniversitenin geçmiş yıllarda aldığı öğrenci puanlarına bakılır. Eğer puanınızla bu puan türü uyuşuyorsa kazanma olasılığınız yüksektir. Tercih yaparken puan yerine başarı sıralaması daha ön plandadır. Bu yüzden tercih yaparken başarı sıralamalarını göz önünde bulundurunuz. YKS başarı sıralamanıza göre tercih yaparsanız 2 yıllık bölüm okursunuz. Ama AYT ile tercih yaparsanız 4 yıllık bölüm okursunuz. 4 yıllık bölüm tercih etmeniz halinde tercih sonuçlarının gelmesiyle birlikte 4 yıllık bölüm kazandığınızı anlayabilirsiniz.
ÖSYM Kazandığımı Nasıl Anlarım
ÖSYM kazandığımı nasıl anlarım sorusunun yanıtını merak mı ediyorsunuz? Sizler için ele aldık. ÖSYM tarafından üniversite sonuçları açıklandı. Sonuçların ardından tercih dönemi başladı. Üniversite sınavında barajın kaldırılmasıyla istediğiniz bölümü tercih yapabilirsiniz. Kazandığınızı şu alttaki adımları takip ederek anlayabilirsiniz.
- İlk önce tercih yapmanız gerekir.
- Tercih yaparken başarı sıralamanıza ele almalısınız.
- Başarı sıralamanıza uygun üniversite ve bölümleri araştırarak tercihlerinizi belirleyin.
- Tercihleriniz başarı sıralamanıza ve puanınıza yakın olması gerekir.
- Tercihlerinizi yaptıktan sonra tercih sonuçlarının açıklanmasını bekleyin.
- Eğer tercihlerinizden biri olduysa tercih sonuçlarınızda görebilirsiniz.
- Tercihlerinizden birinin olması ve üniversiteye yerleştirilmeniz halinde kazandığınızı anlayabilirsiniz.
- Tercihlerinizin biri bile olmadığı zaman ekranda yerleştirilmediğinizi ve kazanamadığınızı görebilirsiniz.
YKS Sonuçları Nasıl Anlaşılır
YKS sonuçları nasıl anlaşılır bilmiyorsanız o zaman doğru yerdesiniz. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte birçok kişi sınav sonuç belgesini nasıl okuyacağını bilememektedir. Sınav sonuç belgesinde ham puanlarınız ve yerleştirme puanlarınız olmak üzere iki kısım vardır.
- Ham puanlarınız olduğu yani sonuç belgesinin sol kısmında yer alan tabloya göre tercih yapılmaz.
- Sınav sonuç belgesinin sağ kısmında yer alan yerleştirme puanlarına ve başarı sıralamasına göre tercih yapılmaktadır.
Eğer iki yıllık bir bölüm okuyacaksanız TYT kısmında yazan puanlar ve başarı sıralamasını dikkate alın. 4 yıllık bir bölüm okuyacaksanız tercih ettiğiniz alanın puanı ve başarı sırasını dikkate alın. Yani eğer sayısal bir bölüm okumak istiyorsanız SAY kısmına, sözel bir bölüm okuyacaksanız SÖZ kısmına ve eşit ağırlık okuyacaksanız EA kısmındaki puan ve başarı sırasını ele alın. Bu kısımları ele aldıktan sonra geçmiş yıllardaki eşit ağırlık bölümleri ve sayısal bölümlerin başarı sıralamalarına göre tercih yapın.
Kafanıza takılan sorular ve problemler için yorumlar kısmından bize ulaşabilirsiniz.
TM Bölümleri 2022 (Yüksek Maaşlı Eşit Ağırlık Meslekleri)
Bu Dua İle Sınavı Kazandım! (BOLCA) Sınav Öncesi Okunacak Dualar
Eşit Ağırlık Meslekleri – EA Meslek Maaşları 2022