Herhangi bir şeklin ölçüsü, uzayda kaplamış olduğu üç boyutlu alanın ölçüsü olarak ifade edilir. Bunun yanında bir şeklin hacmi tamamen dolu olduğunda, içine alabildiği su, kum, hava vs. miktarı olarak da düşünülebilir. En yaygın kullanılan hacim birimleri metreküp, santimetreküp, inç ve fit küptür. Hacim formülleri her cisimde ayrı uygulanan formüllerdir. Bu nedenle hacmi hesaplanacak nesnenin şekli hacmin hesaplanmasına en önemli etkendir.
Sıvı Hacim Formülü
Öğrencilerin eğitim konularından birisi olan sıvı hacim formülü, katı, sıvı ve gaz halindeki maddelerin hacimlerini ölçmek için farklı yöntemler bulunur. Sıvı maddelerin hacmi hesaplanırken litre (L) birimi kullanılmaktadır. Sıvı hacim formülü kullanılırken öncelikle sıvının dereceli bir kaba konması gerekir.
Örnek vermek gerekirse, 15 litre suya konulan bir madde dereceli silindirde su seviyesi 23 litreye ulaştı ise 23-15=8 litre sonucu ortaya çıkmış olacaktır. Litrenin metreküp olarak kullanılacağı formül ise m3=L:1000.
Küp Hacim Formülü
Küpler birbiriyle özdeş altı yüzeye sahip olan üç boyutlu şekiller olarak bilinir. 6 yüzü bulunan zarlar küplere en güzel örneklerdir. Küpün hacim formülü tüm kenarların eşit olmasından dolayı son derece kolaydır. Küpün hacim formülü, V=s3 şeklindedir. Bu formülde V hacim, s ise küpün tek kenar uzunluğudur. S3 bulunmak istendiğinde s kendisiyle 3 kere çarpılır. S3=s*s*s.
Dikdörtgen Hacim Formülü
Dikdörtgenler, altı kenarı da dikdörtgen olan 3 boyutlu şekillere denir. Dikdörtgen bir cismin hacim formülü, hacim= uzunluk*genişlik*yükseklik ya da H(V)= uyg şeklindedir.
Kütle Hacim Formülü
Bir maddenin birim hacim kütlesine özkütle adı verilir. Özkütle ‘’d’’ harfi ile tanımlanır. Maddelerin 1 santimetreküpünün gram türünden kütlesine özkütle denir. Karışımların özkütlesi ise sabit değildir. Kütle ve hacim arasında d=m/v bağlantısı bulunur. Özkütlenin birimi ise g/cm3 olarak tanımlanır.
Silindir Hacim Formülü
Silindirlerin hacmini hesaplayabilmek için silindirin yüksekliğini ve tabanı olan çember yarıçapını bilmek gerekir. Silindirin hacmini hesaplamak için tabanda yer alan çemberin alanı hesaplanmalıdır. Bu işlem için çember alan formüllerinden yararlanmak gerekir. Bu işlem sonucu bulunan alan silindir yüksekliği ile çarpılır. Silindir hacim formülü 2πr2 * h şeklinde ifade edilir.
Üçgen Hacim Formülü
Üçgenler uç uca gelmiş 3 doğru parçasından oluşan şekillerdir. Geometrik cisimler arasında üçgenler çok fazla ilgi çekmektedir. Bu nedenle üçgen hacim formülü de en çok merak edilen konulardan birisidir. Üçgen hacim formülü 1/2 x bh x l şeklinde ifade edilmektedir.
Silindir Hacim Formülü Nedir?
Silindir hacim formülü 2πr2 * h şeklinde ifade edilir.
Üçgen Hacim Formülü Nedir?
Üçgen hacim formülü 1/2 x bh x l şeklinde ifade edilmektedir.
İndirim Hesaplama, Kolay Şekilde İndirim Nasıl Hesaplanır?