Evet. Yanma tepkimelerinde reaktiflerden birinin mutlaka oksijen gazı olması gerekir. Çünkü yanma tepkimeleri oksijen gazının olması ile ortaya çıkar. 10.sınıf kimya Anadolu Yayıncılık kitabında da bulunan bu sorunun cevabı evet olmalıdır.
10.sınıf kimya kitabında aynı sayfada sorulan benzer soruların cevaplarına da aşağıda ulaşabilirsiniz. Tepkimeler, tepkimelerde meydana gelen değişimler, nelerin korunup nelerin korunmadığına dair detaylar yazımızda.
Kimyasal Tepkimelerde Molekül Sayılarının Toplamı Korunur Mu? Açıklayınız.
Hayır. Kimyasal tepkimelerde molekül sayılarının toplamı değişebilir. Molekül sayısındaki değişme kimyasal tepkime gerçekleşmesi sonucunda bileşikteki toplam molekül sayısı, atomların dizilişi, bağ cinsleri ve bağ türleri değişkenlik gösterebilir.
Kimyasal tepkimelerde enerji değişimi ortaya çıkar. Var olan enerjinin korunumu gibi bir durum da söz konusu değildir. Korunanlar ise atom sayısı ve toplam kütle özellikleridir. Kimyasal tepkime sonrasında atom sayısı ve toplam kitle değişmeyeceğinden giren ve çıkan atom sayısı aynı olur.
Kimyasal Tepkimelerde Tepkime Koşulları Denklemde Nasıl Belirtilir?
Kimyasal tepkimelerde tepkime koşulları denklemde tepkime denklemleri ile belirtilir. Tepkime koşulları ok üzerinde ya okun altında gösterilmelidir. Böylece ortak bir gösterim yolu olarak okun üzerinde ya da okun altında gösterilen tepkime koşulları kolayca anlaşılabilir.
Öğrencilerin sıkça sorduğu bir soru olarak kimyasal tepkimelerde tepkime koşullarının yeri 10.sınıf Anadolu Yayıncılık Kimya kitabında 38.sayfada bulunmaktadır.
Yanma tepkimeleri nasıl gerçekleşir?
Yanma tepkimeleri diğer adı ile yanma reaksiyonları oksidan ve yakıt ile gerçekleşir. Tepkime sonucunda oksitlenmiş bir ürün ortaya çıkar. Ekzotermik olan yanma tepkimelerinin sonucunda ısı meydana gelir.
Yanma tepkimesinde ne ortaya çıkar?
Yanma tepkimelerinde ısı ortaya çıkar. Çünkü yanma tepkimeleri kimyasal bir tepkimedir. Tepkimeye girmeden önce var olan maddenin yapısında değişme meydana gelir.
Dünyanın En İyi Ders Çalışma Programı