Yılbaşı kutlamak caiz değildir. Diyanet İşleri Başkanı Aydın tarafından yapılan açıklamaya göre uygun değildir. Kutlamaları nasıl gerçekleştirdiğiniz de bu noktada önemli. Aydın’ın yaptığı açıklama;
“İslam’ın yasakladığı bir şeye destek olmak, alet olmak caiz olmaz. Hristiyanlar kendi bayramlarını kutlayabilir. Onlardan nereden tedarik ederse etsinler ama bir Müslüman onların Noellerine yardımcı olacak şekilde hareket etmemeli ve rızkını başka yerlerden aramalı. Yoksa pasta yapmakta bir sakınca olmaz. Ama bunu Noel için ve Noel’in figürleriyle ifadeleriyle yapmak İslam’a yakışır bir şey değildir.”
Müslümanlar için yılbaşı ne demek?
Müslümanlar için yılbaşı Hristiyan gelenekleri ile kutlanması caiz olmayan bir gündür. Müslümanların yeni yılın gelişini tebrik etmesinde bir sakınca yoktur. Yeni yıl için planlar yapmasında da bir sakınca yoktur.
Müslümanlar için yılbaşını tehlikeli kılan kutlamalarla Hristiyan gelenek ve adetlerini uygulamaktır. Bu tamamen yanlıştır. Mensup olunmayan bir inancın geleneklerini uygulayarak kutlama yapmak İslam dinine mensup bir Müslüman kimseye yakışmaz.
Müslümanlar için yılbaşı yeni bir yılın başlangıcı olarak kabul edilip kutlanabilir. Ancak Hristiyanların dini kutlama ritüellerini uygulamak doğru değildir.
Yeni yıl mesajı caiz mi?
Yeni yıl mesajı atmak caizdir. Yeni yıl mesajı atarken yeni yılı kutlamak için doğrudan tebrikleşme amacı ile atılan mesajlar caiz olabilir. Ancak Noel gibi sözcükler ile Hristiyan geleneklerini yansıtan yeni yıl mesajları paylaşmak caiz değildir.
Yeni yılı kutlamakta bir sakınca olmamakla birlikte bu kutlamayı İslami usullere göre yapmak gerekir. Yeni yılın kutlamalarında gelecek olan yeni yılın başarı, huzur, sağlık, İslami olarak güzel bir yıl dilemekte herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Yeni yıl ağacı günah mı?
Yeni yıl için yılbaşı ağacı süslemek caiz değildir. Yılbaşı ağacı süslemek bir Hristiyan geleneğidir. Bu geleneğin amacı yılbaşında Hz. İsa’nın doğumunu kutlayarak onu kutsamaktır. Yeni yılın gelişi için tebrikleşmekte herhangi bir sakınca görülmemekle birlikte başka inançlara sahip topluluklara benzemeden bu tebrikleşmeyi gerçekleştirmek gerekir.
Ebu Davut Libas 4 kaynağından rivayet edilene göre Peygamber efendimiz “Kim herhangi bir gruba benzeşirse o da onlardandır.” Demiştir. Bu bağlamda yeni yıl kutlamaları ile yılbaşı ağacı süslemek caiz bulunmamaktadır.
İslam dininde yılbaşı kutlamak günah mı?
Birçok alim tarafından yılbaşı kutlamaları dinimizde yer almayan bir kutlama olması nedeni ile caiz bulunmamaktadır.
Müslümanlar yılbaşı kutlayabilir mi?
Yılbaşı gecesinde özel kutlamalar yapmak Müslüman kimsenin Hristiyanlara benzemesi nedeniyle caiz bulunmamaktadır. Hristiyanlara benzememek koşuluyla yeni bir yılın gelişi için tebrikleşmekte herhangi bir dini sakınca bulunmamaktadır.
Çeyrek Bilet Fiyatı – Yılbaşı Bilet Fiyatları, Büyük İkramiye Ne Kadar?
Yılbaşı Bileti Sahtesi Nasıl Anlaşılır – Arkasında Mührü Yok, Gerçeklik Sorgula
Yılbaşı Tatili Kaç Gün – Hangi Gün Başlıyor?