3’lü antibiyotik isimleri çeşitli sebepler dolayısıyla antibiyotik kullanması gereken kişiler tarafından merak edilen bir konu haline gelmiştir. Son yıllarda yaygın olarak kullanılan ilaçlardan biri olan ve gerekli olmadığı halde iyileştirici etkisi olduğu varsayılan antibiyotik, dikkatli kullanılmadığı takdirde vücuda zarar veren bir ilaçtır.
3’lü Antibiyotik İsimleri
Ülkemizde Sağlık Bakanlığından bir doktor tarafından reçete edilmedikçe eczanelerde satışı yasak olan antibiyotik, bazı hastalıkların tedavisinde olmazsa olmazdır. Antibiyotik kullanımına özel dikkat gösterilmelidir çünkü antibiyotikler hastalıkların iyileşme sürecini olumsuz etkiler çünkü çocuklarda gereksiz kullanım vücudun patojenik mikroorganizmalara karşı direncini azaltır.
Doktor gereksiz antibiyotik önermezse bakterilerde ilaç direnci gelişimi durdurulabilir ve yayılması önlenebilir. Antibiyotikli meyve suyu veya süt kullanılması ilacın etkinliğini azaltabilir. Bu nedenle ilacı alırken sadece su içilmesi tavsiye edilir. Başkası için reçete edilen antibiyotikler asla kullanılmamalıdır. 3’lü antibiyotik isimleri hakkında yapılan pek çok araştırma olsa da, antibiyotik tedavisinin kişiye özel olduğunu göz ardı etmemek gerekir.
- Benzapen, Cliacil, Deposilin, Devapen, İecilline, Kristapen,Kristasil, Penadur, Pencain, Pen‐Os,Pentin,Procain Pen
- Augmentin, Amoklavin, Amoksilav, Klavulonat,Klavupen, Klamoks
- Betaksim, Cloforan, Deforan, Doksetil, Sefagen, Sefoksim, Sefotak,Taxocef
Acilde 3’lü Antibiyotik Tedavisi
Acilde 3’lü antibiyotik tedavisi hastanın özelliklerine, ilacın etkisine ve hastalığa neden olan bakterinin yapısına göre yapılmalıdı. Doktor, hastalığın tedavisinde hangi antibiyotiğin kullanılacağına karar vermek için hastaya duyarlılık testi yapar. Duyarlılık testinin olmadığı durumlarda hastanın klinik sonuçlarını değerlendirir ve bulguları tecrübesiyle birleştirerek en uygun antibiyotik tedavisini seçer. Özellikle gram negatif sepsis, pnömoni ve menenjit gibi hastalıklarda doğru antibiyotik seçimi ve kullanımı çok önemlidir. Seçilen antibiyotiğin hastalığın tedavisinde gerekli etkiyi verebilmesi ve ilacın önerilen süre boyunca, yeterli dozda ve uygun aralıklarla kullanılması önemlidir. Bu arada, profilaktik veya aşırı antibiyotikler, mikroorganizmaların ilaca karşı direncine yol açarak tedaviyi zorlaştırır.
3’lü Antibiyotik Yan Etkileri
Bakteriyel hastalıkların tedavisinde büyük önem taşıyan antibiyotikler, yan etkileri nedeniyle kaçınılması gereken bir ilaç türüdür. Bazı insanlarda bu antibiyotik alerjisi denilen bir soruna neden olabilir.
- Bazı insanların antibiyotiklere, özellikle penisilin ve sefalosporinler olarak bilinenlere alerjisi vardır.
- 3’lü antibiyotik yan etkileri arasında ciltte kaşınma ve pullanma, nefes almada güçlük, ani tansiyon düşmesi, hızlı kalp atışı ve bilinç kaybı gibi alerjik belirtiler görülebilir. İshal, kabızlık, bulantı, kusma, şişkinlik, hazımsızlık, iştahsızlık ve karın ağrısı gibi gastrointestinal rahatsızlıklar antibiyotiklerin dezavantajlarıdır.
- Antibiyotikler zararlı bakterileri öldürseler de bağırsakta K vitamini sentezleyen, vitaminleri emen ve besinleri sindiren faydalı bakterileri öldürerek bağışıklık sistemini de olumsuz etkilerler. Bağırsak florasını etkileyen bu durum obezite ya da zayıflık gibi metabolik bozukluklara yol açabilmektedir.
- Yağlı karaciğer ve tip 1 ve tip 2 diyabet riskini de artıran gereksiz antibiyotik kullanımı vajinada maya üretimini artırarak ciddi vajinal rahatsızlıklara neden olabilir. Bağırsak dengesizliği ağız ülserlerine, ülserlere, pamukçuklara ve dudak kenarlarında çatlaklara neden olabilir.
SONUÇ: 3’lü antibiyotik tedavisi genellikle çeşitli salgın hastalıkların tedavisinde kullanılır ve tedaviye acilde başlanır. Ancak tedavi esnasında kullanılacak ilaçlara ancak doktor karar verebilir.
Magnis Krem Sivilce İzlerine İyi Gelir mi – Cilt Lekelerine Hangi Krem Sürülür?
Aseket Ne İşe Yarar – Ağrı Kesici mi – Yan Etkileri?
Piyeloseptyl Fiyatı – Piyeloseptyl 50 Reçetesiz Verilir Mi?