Kunut duaları, Allah’a dua etmek ve sığınmak anlamında okunulması tavsiye edilen dualardır. Ayakta yapılan duaya genel olarak “Kunut” denir. Kunut kelime anlamı olarak “kıyam, dua” anlamlarına gelir. Kunut duaları yatsı namazından sonra kılınan vitr namazının son rekatında rükudan sonra öncesinde tekbir alınarak eller havaya kaldırılır ve kınut duaları okunur.
Kunut Duaları Okunuşu
Kunut duaları okunuşuna geçmeden kunut duaları iki tanedir. Kunut bir duası ve kunut iki duası şeklindedir. Kunut 1 duası okunuşu şöyledir: “Allâhümme innâ nesteînuke ve nestağfiruke ve nestehdik. Ve nu’minu bike ve netûbu ileyk. Ve netevekkelu aleyke ve nusni aleykel-hayra küllehu neşkuruke ve lâ nekfuruke ve nahleu ve netruku men yefcuruk.”
Kunut 2 duası okunuşu şöyledir: “Allâhümme iyyâke na’budu ve leke nusalli ve nescudu ve ileyke nes’a ve nahfidu nercû rahmeteke ve nehşâ azâbeke inne azâbeke bilkuffâri mulhik.”
Vitr namazı hakkında Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Allah size bir namazı ziyade kıldı ki, o namaz sizin hakkınızda kırmızı tüylü develerden daha hayırlıdır. İşte o namaz vitr namazıdır. O namazı yatsı ile şafağın atışı arasında verdi.” Bir diğer hadiste de vitr namazının en kıymetli dünya malından daha hayırlı olduğu bildirilmektedir. Vitr namazında kunut duası okumak ve kunut tekbiri getirmek Ebu Hanife’ye göre vaciptir.
Kunut Duaları Türkçe Anlamı
Kunut duaları Türkçe anlamı na geçmeden önce kunut bir ve kunut iki dualarını yatsı namazından sonra kılınan vitr namazında son rekatta okunmaktadır. Kunut 1 ve kunut 2 şeklinde şöyledir:
Kunut 1 duası Türkçe anlamı: “Allahım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, sana tevbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek seni hayır ile överiz. Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkar etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkar eden ve sana karşı geleni bırakırız.”
Kunut 2 duası Türkçe anlamı: “Allahım! Biz yalnız sana kulluk ederiz. Namazı yalnız senin için kılarız, ancak sana secde ederiz. Yalnız sana koşar ve sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya çalışırız. İbadetlerini sevinçle yaparız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz. Azabından korkarız, şüphesiz senin azabın kafirlere ve inançsızlara ulaşır.”
Kunut dualarını okuyamayanlar ya da ezberleyemeyenler yerine “Rabbena” (Bakara,201) ayetini okuyabilirler.
Fetih Suresi – Türkçe Okunuşu ve Anlamı
Kadir Suresi – Türkçe Okunuşu ve Fazileti Nedir?
Mülk Suresi – Türkçe Anlamı ve Arapça Okunuşu