Ölülerin ağladığımızı görüp görmediği, yüzyıllardır felsefi ve dini tartışmalara konu olan bir sorudur. Kesin bir cevap olmasa da, farklı bakış açılarını incelemek mümkündür.
İçindekiler;
İslamiyet’in gelişiyle bu konuda da değişim olmuştur. Peygamber(s.a.v) evlatlarını kaybettiğinde gözünden yaşlar süzülmüş hiçbir aşırılığa kaçmayarak bu konuda da örnek olmuştur. Bir hadisinde: ”Muhakkak ki ölü, ehlinin üzerine bağırıp çağırmalarıyla azap duyar.” Buyurmuştur. Ölüler, kabrine gelenleri görür ve tanırlar ölüler sesleri ağlamaları işitirler. Buradan anlaşılacağı gibi ölen kişi ağladığımızı işitir ve bu ağlamalar bağırma çağırma şeklinde olursa bunlardan dolayı azap duyar.
Ölüler bizi görür mü? Ayet
Ölüler bizi görür mü ayet, ölüler kabirleri başına geleni görürler. Peygamberimiz Bu konuda açıklayıcı olarak “Ölen adam kendisini yıkayanı, taşıyanı, tekfin edeni ve kabirde uzatanı tanır.” buyurmuştur. Bedir savaşının sonunda ölenlere hitaben Peygamberimiz onlara seslenmiştir. Bunun üzerine Peygamberimiz(s.a.v)’e “Ey Allah’ın Rasulü! ruhsuz cesetlere nasıl hitab ediyorsunuz” diye sorulunca, Peygamberimiz: “Benim söylediklerimi siz onlardan daha iyi duymazsınız. Şu kadar var ki, onlar cevap veremezler.” buyurmuştur. Buradan anlıyoruz ki ölüler kabri başına gelenleri tanırlar görürler.
Morgdaki ölüler ne hisseder?
Morgdaki ölüler ne hisseder, ölüler morgda iken morgda olan bedenleridir. Ruhları bedende değildir. Ruh bedende olduğunda hissedebilir. Bu konuda bir hadis’de Peygamber(s.a.v): “Her ölünün ruhu meleğin elinde kalır. Yıkanan cesedine nasıl yıkanıyor, nasıl kefenleniyor, kabre doğru nasıl götürülüyor, diye hepsini müşahede ediyor.” Buyurmuştur. Hadis’den anlıyoruz ki ruh kendisinin yıkanma, kefenlenme aşamalarını yapanlara bakar ve ruh bedende değildir ancak kabre konulduğunda ruh bedene girer.
Bayramda ölüler ne yapar?
Bayramda ölüler ne yapar, kabirleri ziyaret etmek ölümü hatırlatır hele ki bayramda ziyaret etmek asla ihmal edilmemelidir. Bayramlar sevincin paylaşıldığı günlerdir. Bu günlerde ölülerimize Kuran okumak onlara hediye etmek güzel olacaktır. Bu konuda peygamber(s.a.v)’e biz ölülerimiz için sadaka veriyoruz dua ediyoruz bu ona erişir mi diye sorulduğunda Peygamber(s.a.v):”Evet, erişir. Onlarla sevinirler. Tıpkı birinizin kendisine hediye edilen bir tabak yemeğe sevinmesi gibi” buyurmuştur. Bayramlarda amaç sevindirmek mutlu etmektir. Ölülerimizde bayramlarda sevinmeyi hatırlanmayı beklerler.
Cuma günü ölüler ne yapar?
Cuma günü ölüler ne yapar sorusuna güzel bir hadisle başlayalım Peygamber(s.a.v): “Kim babasının veya anasının veya bunlardan birisinin kabrini Cuma günü ziyaret ederek orada Yasin suresini okursa, Allah kabir sahibini bağışlar.” buyurmuştur. Hadis’den anlıyoruz ki Cuma günü ziyaret önemlidir ve mübarek gündür.
Kabir ziyaretinde ölüler bizi görür mü?
Kabir ziyaretinde ölüler bizi görür mü, bu konuda açıklayıcı olan bir hadisle başlayalım: “Kişi ölünce bir melek, ruhunu alır, onu kabre koyuncaya kadar O her şeyini; yıkayanını, taşıyanını görür.” Buyurmuştur. Kabir de bulunan ölüler dünyada iken tanıdıkları kimseler ziyaret için geldiklerinde tanırlar ve bundan memnun olurlar. Kabir ziyaretleri hem ölüler için hem de hayattakiler için faydalıdır.
Daha fazla ilgili içerik;