Aile yıllık gelir hesaplaması, ailenin bir yıl boyunca elde ettiği tüm gelirlerin toplamını hesaplamaktır. Bu gelirler, maaş, kira geliri, faiz geliri, temettü geliri, ikramiye, sigorta tazminatı, nafaka gibi gelirleri içerebilir.
Yıllık Gelir İpuçları
Aile yıllık gelir hesaplaması, aşağıdaki formülle hesaplanabilir:
Aile yıllık geliri = Aile toplam geliri - Aile giderleri
- Aylık alınan maaş önce bir yılda 12 ay olduğu için 12 ile çarpılır. Çıkan sonuçla da ailede kaç kişi varsa o kişi sayısına bölünür. Yani eğer dört kişilik bir aile ise dörde bölünür. Böylece yıllık gelir toplamında fert başına düşen miktar hesaplanmış olur. Kişinin tespit edilmiş aylık gelir tutarları sistemine otomatik olarak düşer. Buna göre de kişiler, G0, G1, G2 ve G3 diye sınıflandırılır.
Ailenin Yıllık Gelir Hesaplama
Aile içindeki kişilerin aylık elde ettiği geliri gösteren belgeye aile gelir belgesi olarak adlandırılmaktadır. Bu belgeler farklı kuruluş ve kurumlarca istenmektedir. Gelir testi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından yapılır.
Sosyal yardım almak isteyen kişiler başvuru yapabilmeleri için aile içindeki kişilerin toplam gelirinin istenilen ücretten az olduğunu belirtmeleri için aile gelir belgesi almaları zorunludur. Diğer seçenek ise TOKİ gibi ev başvurularında da aile gelir belgesi istenir ve gelir durumu az olan kişilere yardım sağlanır. Ailenin geliri aylık aldığı ücret 12 çarpılır.
Ailenin Net Geliri Nedir
Kişiye özel olarak verilen aynı zamanda maaş bordrosu olarak adlandırdığımız net gelirin ne anlama geldiğini birçok kişi merak etmektedir. Gelirin elde edilme sırasında yıpranma, vergi vb. giderlerin toplam elde edilmiş gelirden düşülmesi ile ortaya çıkan gelire net gelir denmektedir. Gelir belgesi de çalışan kişinin gelirini aylık veya yıllık olarak gösteren belgedir. Maaş bordrosu olarak da adlandırılmaktadır. Gelir belgesi kişiye özel belgedir.
- Aile geliri de bir ailede çalışan kişilerin aileye kazandırdıkları ücrete denmektedir. Bir ailenin aylık veya yıllık olarak kazandıkları ve aileye gelen paraya net gelir denmektedir. Ailede anne ve babanın çalıştığını düşünürseniz net gelir annenin maaşı ve babanın maaşının toplamı olarak hesaplanmaktadır.
Aile Yıllık Beyannamesi Nereden Alınır
Aile içindeki kişilerin aylık olarak kazandıkları toplam geliri gösteren belgeye aile gelir belgesi denilmektedir. Aile gelir belgesi almanız için çalıştığınız kurum çok önemlidir. SGK ‘ya bağlı çalışan biri iş yerine giderek gelir belgesine sahip olabilir.
Bağ-Kur’a çalışan birisi ise gelir belgesi diye vergi levhasına sahip olmaları yeterlidir. Emekli olan kişiler gelir belgesini e-devlet üzerinden alabilirler. E-devlet üzerinden alacağınız gelir belgesini barkodlu olarak alırsanız resmi işlerinizde de kolayca kullanabilirsiniz.
- E-devlet üzerinden aile bilgilerinizi turkiye.gov.tr linkine tıklayarak görebilirsiniz.
Daha fazla ilgili içerik;
Ailenin net yıllık gelir toplamı nedir?
Ailenin net yıllık gelir toplamı, ailenin bir yıl boyunca elde ettiği tüm gelirlerin toplamıdır. Bu gelirler, maaş, kira geliri, faiz geliri, temettü geliri, ikramiye, sigorta tazminatı, nafaka gibi gelirleri içerebilir.
Aile net geliri nasıl hesaplanır?
Aile net geliri, ailenin toplam gelirinden, ailenin vergi, sigorta primi, bireysel emeklilik katkı payı gibi giderlerini çıkararak hesaplanır.
Haneye giren toplam gelir yıllık ne demek?
Haneye giren toplam gelir yıllık, bir hanenin bir yıl boyunca elde ettiği tüm gelirlerin toplamıdır. Bu gelirler, aile net geliri ile aynı gelirleri içerebilir.
Ailenin net geliri nereden öğrenilir?
Ailenin net gelirini öğrenmenin en kolay yolu, ailenin vergi beyannamesine bakmaktır. Vergi beyannamesinde, ailenin toplam geliri ve giderleri yer alır. Bu bilgilerden yola çıkarak, ailenin net gelirini hesaplayabilirsiniz.