Alfabetik Sıra Harfler kolay öğrenme hakkında detaylı bilgilendiriyoruz. 29 harf alfabetik sıralama ve Uygulamaları alfabetik sıralama eğitimi işte detayları.

Cumhuriyetin ilanından sonra Mustafa Kemal Atatürk 1 Kasım’da alfabeyi kabul etmiştir. İlkokul öğrencilerin ilk öğrendikleri konulardan bir tanesidir. Türkçemizde 29 tane harf vardır. 8 tane sesli harf bulunurken, 21 tane sessiz harf bulunmaktadır. Harfler dildeki seslere karşılık gelmektedir. A harfinden başlayarak Z harfine kadar gitmektedir. Alfabetik sırayı merak edenler için yazımızda ele almaya çalıştık.

Alfabemiz diğer dillerden farklı olarak yazıldığı gibi okunmaktadır. Alfabemiz de büyük harfler, küçük harfler, ünlü, ünsüz, kalın ve ince olarak ayrılmaktadır. Alfabemiz geniş kapsamlıdır. Her kelimeyi alfabedeki harfler oluşturmaktadır. Kelimelerden cümleler, cümlelerden ise paragraf elde ederiz. Yazımızın devamında alfabenin sıralamasını bulabilirsiniz.

29 harf alfabetik sıralama

Alfabemizde 29 tane harf vardır. 500 yıllık serüvene sahip bu alfabemiz bizlere 1 Kasım 1928 yılında 1453 sayılı kanun ile Mustafa Kemal Atatürk tarafından kabul edilmiştir. Alfabemiz yazıldığı gibi okunmaktadır. Her ses için bir harf karşılığı bulunur. Şimdi gelin sizlerle beraber alfabemizin sıralamasına bakalım.

Alfabetik SıralamaKarşılık Gelen Harf
1A
2B
3C
4Ç
5Ç
6E
7F
8G
9Ğ
10H
11I
12İ
13J
14K
15L
16M
17N
18O
19Ö
20P
21R
22S
23Ş
24T
25U
26Ü
27V
28Y
29Z
Uygulamaları alfabetik sıralama

Uygulamaları alfabetik sıralama

Mobil cihazınıza indirebileceğiniz alfabetik sıralama uygulamaları bulunmaktadır. Daha iyi anlamanız ve iyice ezberlemeniz için bu uygulamalar sizlere destek olacaktır. Sizler için araştırmalarımıza göre alfabetik sıralama uygulamalarını aşağıda sıraladık.

Alfabetik sıralama 1. Sınıf

Alfabemiz ilkokullar da özellikle birinci sınıflarda Türkçe derslerinde gösterilmektedir. Çocuklar konuştuklarınız kağıda geçirebilmek için ilk önce harfleri tanımaları gerekmektedir. Harflerimizin sıralamasını aşağıda yer verdik. Çocukların alfabeyi daha kolay öğrenebilmesi için müzik ve şarkılarla desteklenmelidir.

  1. İlk harfimiz A
  2. İkinci harfimiz B
  3. Üçüncü harfimiz C
  4. Dördüncü harfimiz Ç
  5. Beşinci harfimiz D
  6. Altıncı harfimiz E
  7. Yedinci harfimiz F
  8. Sekizinci harfimiz G
  9. Dokuzuncu harfimiz Ğ
  10. Onuncu harfimiz H
  11. On birinci harfimiz I
  12. On ikinci harfimiz İ
  13. On üçüncü harfimiz J
  14. On dördüncü harfimiz K
  15. On beşinci harfimiz L
  16. On altıncı harfimiz M
  17. On yedinci harfimiz N
  18. On sekizinci harfimiz O
  19. On dokuzuncu harfimiz Ö
  20. Yirminci harfimiz P
  21. Yirmi birinci harfimiz R
  22. Yirmi ikinci harfimiz S
  23. Yirmi üçüncü harfimiz Ş
  24. Yirmi dördüncü harfimiz T
  25. Yirmi beşinci harfimiz U
  26. Yirmi altıncı harfimiz Ü
  27. Yirmi yedinci harfimiz V
  28. Yirmi sekizinci harfimiz Y
  29. Yirmi dokuzuncu harfimiz Z

Alfabetik sıralama 2. Sınıf

Sözcükleri sözlükteki yerlerine koyma işlemine alfabetik sıralama denmektedir. Harflerin alfabetik sıralamasını iyi bilmeniz gerekmektedir. 2. Sınıfa giden bir birisi alfabetik sıralamayı bildiği kabul edilmektedir. İkinci sınıfa giden birisi için karışık harfler verilerek yerine koyması istenmektedir. Buradaki ama. Kişinin alfabetik sıralamayı iyi bilmesini sağlamaktır. Örnek vermemiz gerekirse;

Adana, Trabzon, Muğla, Kastamonu, Şile, Gaziantep şehirlerini alfabetik olarak sıralanması istenir. Bu sorunun karşılığını yorumlara yazabilir ya da kendinizi test edebilirsiniz. Bu şehirlerin alfabetik sıralaması şu şekilde olması gerekmektedir.

  • Adana – Gaziantep – Kastamonu – Muğla- Şile – Trabzon şeklinde olmalıdır.

Alfabetik sıralama 3. Sınıf

3.sınıf olan bir kişinin alfabetik sıralamayı tam olarak bilmesi gerekir. Alfabetik sıralamada 10. Sırada hangi harfin olduğunu bilmesi gerekmektedir. Ünlü harfler, ünsüz harfler anlatılmaktadır. Alfabemizin sıralaması yıllardır değişmemiştir. 29 tane harf bulunduran alfabemizde 21 tane ünsüz harf bulunurken, 8 tane ünsüz harf bulunmaktadır. Ünlü harflere sesli harfler de denilmektedir. Ünsüz harflere ise sessiz harf denir.

Ünlü (sesli) harflerimiz şu şekildedir; a, e, ı, i, o, ö, u, ü şeklinde sıralanmaktadır.

Ünsüz (sessiz) harflerimiz ise şu şekildedir; b, c, ç, d, f, g, ğ, h, j, k, l, m, n, p, r, s, ş, t, v, y, z şeklinde sıralanmaktadır.

Alfabetik sıralama 4. Sınıf

Türkçe derslerinde alfabetik sıralamanın bilinmesi önemlidir. Alfabetik sıralamaya sözlük sıralaması da denilmektedir. Hangi harfin diğer harften önce geldiğini bilinmesi gerekmektedir. 4.sınıftada öğrencilerden farklı kelimeler verilerek bu harflerin sıralanması istenmektedir. Verilen kelimelerin ilk harfleri aynı ise ikinci harfe bakılarak sıralama yapılmaktadır.

Mesela; varil ile vida kelimelerinin sıralanması istendiği zaman ilk harfler (v) aynı oldukları için ikinci harflere bakılır. İkinci harflerde varil kelimesinde bulunan (a) harfinden dolayı sıralamada ilk varil kelimesi daha sonra vida kelimesi gelecek şekilde sıralanmalıdır.

Alfabemizde kalın ve ince ünlülerimiz vardır. Biliyoruz ki alfabemizde 8 tane ünlü bulunmaktadır. 8 ünlü de kendi içlerinde ayrılmaktadır.

  • Kalın Ünlüler; a, ı, o, u
  • İnce Ünlüler; e, i, ö, ü olarak ayrılmaktadır.

Açık Lise Ders Seçimi Nasıl Yapılır 2021-2022

Lise Nakil İşlemleri Nasıl Yapılır 2022

aol.meb.gov.tr Öğrenci Girişi 2022 – Açık Lise Öğrenci Sınav Sonuçları

Comments are closed.