Almanya malulen emekli maaşı ne kadar sorusunun yanıtı ile karşınızdayız. Malulen emeklilerde çalışma süresi, ödenen prim ve sakatlanma derecesine göre maaş belirlenir. Mesleki faaliyetinizi gerçekleştiremeyecek olmanız, çalışma gücünüzün %60’ını kaybetmeniz durumunda Almanya malulen emeklilik başvurusu yapabilirsiniz.
Almanya 2023 yılında 2.200 ile 4.400 Euro arasında emekli maaşı ödemesi yapar. Eğer 18 yaşından küçükseniz 2.200 Euro malulen emekli maaşı alırsınız. Ancak 63 yaşından önce sakatlandıysanız ve emekli maaşınızın prim ödemesi yüksekse 4.400 Euro ödeme alabiliyorsunuz.
Malulen Emekli Maaşı | 2.200 ile 4.400 Euro |
Malulen Emekli Eşe Kalır Mı | Hisse oranları paylaştırılır. |
Almanya’da Ölüm Parası | 6.000 ile 24.000 Euro |
Almanya Emekli Maaşı Ne Kadar 2023
Her ülke belirli yaşa kadar çalışmış ve prim ödemelerini tamamlamış olanlara emekli maaşı tanımlar. Almanya, 1.230 ile 4.400 Euro arasında emekli maaşı bağlar. 18 yaşından önce çalışmaya başlayan ve 15 yıl boyunca prim ödemesi yapan kişiler emekli maaşı olarak 1.230 Euro ödeme alırlar. En az 35 yıl boyunca çalışan kişiler ise emekli maaşı olarak 4.400 Euro ödeme alır.
Emekli maaşları her yıl Almanya’da enflasyon oranlarına göre ya sabit bırakılır ya da artırılır. Emekli maaşının hesaplanması için çalışma süresi, ödenen primler ve kriterleri oldukça büyük öneme sahip. Ayrıca emekli olmanız için alttaki hususların gerçekleşmesi gerekir.
- Kişi en az 15 yıl boyunca primlerin ödenmiş olması,
- 63 yaşını geçmeden emeklilik için başvurusunun tamamlanması gerekir.
Almanya’da Emekli Olan Türkler Ne Kadar Maaş Alıyor
Türkiye’den en çok Almanya’ya vatandaşlarımız çalışmak için göç eder. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Almanya’da çalışan kişiler belirli faktörlere göre maaş alırlar. Çalışma süreleri, ödenen prim, çalıştığı iş kolu ve aldığı maaşa göre emekli maaşı belirlenir. Vefat eden kişinin emekli maaşı da eşi ve çocuklarına paylaştırılır. Almanya’da emekli maaşı şu şekildedir;
- 45 yıl boyunca çalıştıysanız en az 1.543 Euro emekli maaşı alırsınız. Bu durum en az 1.800 Euro prim ödemesi yapan kişiler için geçerli.
- Türklere verilen en yüksek emekli maaşı ise 4.400 Euro olarak hesaplanır. 4.400 Euro emekli maaşı alabilmek için 35 yıl çalışmalı ve 63 yaşından önce emekli olmalısınız.
- 18 yaşından önce 15 yıl boyunca prim ödeyerek çalıştıysanız 1.230 Euro ödeme alırsınız.
Almanya’da Malulen Emekli Olan Kişi Türkiye’den Emekli Olabilir Mi
Almanya’da malulen emekli olan bir kişi Türkiye’den de emekli olabilir. Ancak, bu durumda iki ülke arasındaki sosyal güvenlik anlaşması hükümleri uygulanır.
Türkiye ile Almanya arasında imzalanan sosyal güvenlik anlaşması hükümlerine göre, Almanya’da malulen emekli olan bir kişi, Türkiye’de de malulen emekli olabilir.
Bu durumda, Almanya’da malulen emekli olan kişinin, Türkiye’de de malulen emeklilik şartlarının sağlanması gerekir.
Türkiye’de malulen emeklilik şartları şunlardır:
- Sakatlık: Kişinin, mesleki faaliyetini sürdürmesini engelleyecek derecede sakat olması gerekir.
- Çalışma gücü kaybı: Kişinin, çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmesi gerekir.
- Sigortalılık süresi: Kişinin, maluliyet durumunun ortaya çıktığı tarihten itibaren en az 180 gün sigortalı olması gerekir.
Almanya’da malulen emekli olan bir kişi, Türkiye’den emeklilik başvurusunu, Türkiye’deki sosyal güvenlik kurumuna yapar. Başvuru ile birlikte, Almanya’dan alınan malulen emeklilik kararını ve maluliyet durumunu gösteren sağlık raporunu ibraz etmek gerekir. Türkiye’deki sosyal güvenlik kurumu, başvuruyu inceledikten sonra, şartların sağlanması halinde, malulen emeklilik aylığı bağlar.
Almanya’da malulen emekli olan bir kişinin, Türkiye’den emekli olması halinde, iki ülke arasındaki sosyal güvenlik anlaşması hükümlerine göre, Almanya’dan aldığı malulen emeklilik aylığının bir kısmı kesilebilir. Kesinti oranı, Türkiye’de alınan malulen emeklilik aylığına göre belirlenir.
Almanya’da Malulen Emeklilik Ne Kadar
2023 yılı itibarıyla Almanya’da malulen emeklilik maaşı, en düşük 2.200 Euro ve en yüksek 4.400 Euro arasındadır. Malulen emekli maaşı, kişinin çalışma süresi, ödediği primler ve sakatlık derecesi gibi faktörlere göre belirlenir.
Malulen emekli maaşı hesaplanırken aşağıdaki faktörler dikkate alınır:
- Çalışma süresi: Kişinin çalışma süresi arttıkça, malulen emekli maaşı da artar.
- Ödenen primler: Kişinin ödediği primler arttıkça, malulen emekli maaşı da artar.
- Sakatlık derecesi: Sakatlık derecesi arttıkça, malulen emekli maaşı da artar.
Malulen emekli olabilmek için aşağıdaki şartlar gerekir:
- Sakatlık: Kişinin, mesleki faaliyetini sürdürmesini engelleyecek derecede sakat olması gerekir.
- Çalışma gücü kaybı: Kişinin, çalışma gücünün en az %60’ını kaybetmesi gerekir.
- Sigortalılık süresi: Kişinin, maluliyet durumunun ortaya çıktığı tarihten itibaren en az 180 gün sigortalı olması gerekir.
Malulen emeklilik başvurusu, Almanya’da sosyal güvenlik kurumuna yapılır. Başvuru ile birlikte, maluliyet durumunu gösteren sağlık raporunu ibraz etmek gerekir.