Bursluluk sınavı gelir hesaplama 2023 yılında nasıl yapılır, bilgilendiriyoruz. Bursluluk sınavında en az kaç almamız lazım ve bursluluk sınavı baraj puanı kaç, gelin birlikte detayları inceleyelim.

Bursluluk sınavı nasıl hesaplanıyor sorusu birçok öğrenci ve veli tarafından merak ediliyor. Devlet parasız ve yatılı bursluluk sınavı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılıyor. Gerçekleştirilen bu sınavda 3 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Bursluluk sınavı orta ve lise dengi okul seviyesinde yer alan öğrencilere yönelik olarak gerçekleştiriliyor. İlkokul seviyesindeki öğrenciler bu sınava ne yazık ki giremiyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl düzenli olarak gerçekleştirilir.

Bursluluk Puan Hesaplama MEB

Bursluluk puan hesaplama MEB tarafından gerçekleştirilmiyor. Sınav sonucunun hesaplanmasında dikkat edilen pek çok parametre bulunur bunlar şu şekildedir;

  • Sınava giren öğrenci sayısı
  • Öğrenci okul notları
  • Sınava giren öğrencilerin sorulara vermiş olduğu doğru ve yanlış cevapların oranı

Öğrencilerin sınav sonucunda elde ettiği puanın hesaplanmasında kullanılan ağırlıklar şu şekildedir;

  • Matematik dersi kat sayısı 3,
  • Fen Bilimleri dersi katsayısı 3,
  • Türkçe ve Edebiyat ders kat sayısı 3,
  • Sosyal Bilimler ders kat sayısı 3,

Genel olarak hesaplamada bu kat sayıları kullanılıyor. Dilerseniz otomatik puan hesaplama araçlarından da faydalanabilirsiniz.


Daha fazla burs içeriği;


Bursluluk Sınavında En Az Kaç Almamız Lazım

Bursluluk Sınavında En Az Kaç Almamız Lazım

Bursluluk sınavında en az kaç almamız lazım sorusuna verilebilecek net bir cevap verilmiyor. Bunun en büyük nedeni ise taban puanın her sene değişiklik göstermesidir. Yine de bilgi sahibi olunmak isteniyor ise bir önceki yılın taban puanı ipucu vermesi açısından önemlidir. Ayrıca sınavı yapan devlet ya da özel kuruma göre de puan skalası farklılık gösterebiliyor.

Bursluluk Sınavı Baraj Puanı Kaç

Bursluluk sınavı baraj puanı bir önceki yılın verilerine göre değişkenlik gösterir. Bursluluk sınavı 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11. Sınıf öğrencilere yönelik olarak gerçekleştirilen bir sınavdır. Zira elde edilen puan farklı parametrelere göre değerlendiriliyor. Sınava giren öğrencilerin başarı yüzdesinin ortalaması da baraj puanında değişkenliğe neden oluyor. Bir önceki yılın baraj puanı ipucu vermesi açısından değerlendirilmesi gereken temel noktalardandır.

Burs Almak İçin Aile Geliri Ne Kadar Olmalı

Burs almak için aile geliri ne kadar olmalı konusu bursluluk sınavı için oldukça fazla bir şekilde araştırılıyor. Henüz net olmamak ile beraber aile geliri bir önceki mali yıl içerisinde belirlenen ailenin yıllık gelirinin, fert başına düşen kısmını geçmemesi gerektiği şeklindedir. MED tarafından açıklanacak olan kılavuzda aile gelirinin ne kadar olması gerektiği ve hesaplama araçları paylaşılacaktır.

Bursluluk Sınavları Kaç Soru Olur

Bursluluk sınavı kaç soru olur Bursluluk sınavı 120 dakika sürmektedir. Bu sınavda adaylara toplamda 100 adet soru soruluyor. Bursluluk sınavına dair en merak edilen sorulara içeriğimizde yanıt verdik. Konu hakkında görüş ve sorularınızı hemen yorum kısmına yazabilirsiniz. Tüm yorumlarınızı dikkatle inceliyor ve en kısa süre içinde geri bildirimde bulunuyoruz.