Delist olan coin’lere yatırım yapmadan önce, iyice araştırma yapmanızı ve riskleri anlamanızı tavsiye ederiz.
Delist olan coin’lerin değeri düşebilir ve likiditesi azalabilir. Bu nedenle, delist olan coin’lere yatırım yaparken dikkatli olun. Delist olan coin’ler, hala işlem yapılabilecek diğer borsalarda listelenebilir. Ancak, delist olan bir coin’in değeri düşebilir ve likiditesi azalabilir.
Borsalarda bulunan kripto paralar çeşitli sebeplerden dolayı ilgili borsa tarafından listelenmekten vazgeçilebilir. Liste dışı bırakılan kripto para için delist coin denir. Coin delist olursa işlem gördüğü borsa tarafından artık işlemlere kapatılacağı ve listelenmeyeceği anlamına gelmektedir. Bu süreç yatırımcıları zarara uğratmamak için hemen yapılmaz. Coinin delist edilmesi sürece yayılır. Delist edilecek coinler muhakkak ilgili borsa tarafından duyurulur.
Delist edileceği haberini alınan coin, işlem gördüğü farklı bir platforma veya soğuk cüzdana çekilebilir. Bir borsada delist edilen coin, diğer borsalarda da delist edileceği anlamına gelmez. Bu kararı alan borsa ile alakalıdır. Borsalar yapılan al sat işlemlerinden aldıkları komisyonlarla finansal varlığını sürdürebilirler. Eğer bir coinin borsada ki işlem hacmi düşükse bu coinden sağlayacağı komisyon geliri de düşük olacaktır. Genellikle borsalar işlem hacmi düşük coinleri delist etme kararı alırlar.
Binance Delist Edilecek Coinler
Delist Olan Coin Tekrar Listelenir mi?
Borsalar tarafından listeye alınan coinler belirli periyotlara göre incelemeye tabi tutulmaktadır. Bu incelemeler sonunda ortaya çıkan raporlar, borsanın ilgili coin ile ilgili yol haritasını ortaya koyar. Bir coinin delist edilmesi için bazen bir bazen birden fazla nedene ihtiyaç vardır. Borsalar coinleri delist etmeden önce şu konular üzerinde kesin ve net verilere ihtiyaç duyar:
- Coinin vaat ettiği teknolojiyi gerçekleştirip gerçekleştirmediği.
- Teknolojik olarak altyapıya yatırım yapıp yapmaması.
- Coinin borsada ki likiditesi ve işlem hacmi.
- Geliştirici şirketin finansal durumu.
- Coinin piyasada hileli işlemlere bulaşıp bulaşmadığı. (dolandırıcılık, kara para finansmanı v.b. gibi )
- Coin ile ilgili kamuda olumsuz haberlerin varlığı. Coine zarar verebilecek kitlesel hareketlere maruz kalıp kalmadığı. (terör örgütleri gibi toplum tarafından kabul edilmeyen kitlelerce kullanımının artması)
- Coinin saldırılara karşı savunma mekanizmasının varlığı. (blok zincirlere yapılan ağ saldırılarına karşı koruma sağlayabilmesi)
- Borsanın, geliştiriciden istediği periyodik raporlara cevap verip vermemesi.
- Kripto ekosistemine katkıda bulunup bulunmadığı.
Yukarıda sayılan sebepler bir coinin delist edilmesi için geçerli sebeplerdir. Delist olan coin tekrar listlenebilir. Bunun için hangi sebeplerden dolayı delist edildiğine bakmak gereklidir. Eğer delist edildiği dönemde delist olma sebebi borsadaki düşük hacmi ise ve ilerleyen zamanda coin piyasada talep görmeye başlamışsa, tekrar listelenebilir. Ancak dolandırıcılıktan dolayı delist olan coin tekrar listelenmesi pek de mümkün değildir. Burada temel gösterge bir önceki delist sebebidir.
Binance Delist Ne Demek?
Binance borsası da diğer tüm borsalar gibi portföyüne aldığı coinleri listesinden çıkarma hakkına sahiptir. Listelenen bir coin gerekli kriterleri yerine getirmediğinde liste dışı bırakabilir. Dünyanın en büyük kripto para borsalarının başında gelen Binance, tecrübeli ve piyasaya hakim analistler tarafından alınan kararlar ile yönetilmektedir. Borsada kazanç sağlamayan veya borsanın portföyüne zarar vereceği düşünülen coinler Binance tarafından delist edilir. Delist edilme kararı yapılan ayrıntılı incelemeler sonunda alınır. Binance borsasının artık listelemeyeceği ve alım satım işlemlerine kapatacağı coine Binance‘nin delist ettiği coinler denir.
Binance delist edeceği coinlerin duyurusunu yaparak, yatırımcısının portföyünde bulundurduğu coinler ile ilgili karar vermesini bekler. Transfer işlemlerin yapılması içinde belirttiği tarih aralığında süre tanır.
Binance Delist Olan Coin Ne Olur?
Bir coinin delist edilme kararının verilmesi çok kolay değildir. Ardında ciddi analiz ve süreç takibi yapılmıştır. Coinin borsa tarafından listelenmesi için kaynak harcanmaktadır. Dolayısıyla liste dışı bırakılan her coin, borsa içinde harcanan kaynağın boşa gittiği anlamına gelir. Binance delist olan coin bir anda listeden kaldırılmaz. Delist edilme işlemi sürece yayılır. Aksi halde yatırımcılar tarafında ciddi kaos ve kayıplara sebep olur. Coin delist edilmeye karar verildiyse şu aşamalardan geçer:
- Delist edilme kararı hangi tarihler arasında olacağı borsa tarafından belirlenir. Ortalama bu süre 3 ay gibi bir süre zarfından tamamlanır.
- Delist kararı ve tarihi borsa tarafından duyurulur.
- Delist duyurusundan sonra ilgili coin fiyatlarında düşmeler yaşanacaktır.
- Yatırımcılar mevcut coinlerini ya Binance’nin tokeni olan BNB’ye ya da USDT’ye çevirmelidirler.
- Coini elinde tutmak isteyen yatırımcılar da ya farklı bir platforma ya da soğuk cüzdana çekmelidir.
- Belirlenen süre zarfında işlem yapılmamış delist coin artık sıfır değer ile Binance cüzdanlarında görülecektir.
Binance delist olan coin işlem yapılmasa dahi cüzdandan silinmez. Binance cüzdanında değersiz olarak sadece miktar itibari ile görülür. Sadece cüzdanda miktar olarak görülen delist coin farklı bir cüzdana çekilerek Binance cüzdanından alınabilir. Bu işlem için Binance sizden işlem komisyon ücreti isteyecektir. Transfer esnasında delist coinin değeri olmayacağı için işlemin yapılabilmesi adına komisyon tutarının kesileceği kadar farklı bir coini hesaplarınızda bulundurmanız gerekmektedir.