Dünya düz olsaydı güneş nasıl doğardı bu soruyu merak ettiğinizi biliyoruz. Peki dünyanın yuvarlak olduğu nasıl kanıtlandı? İşte tüm soruların cevabı…
Dünya ve gezegenlerin konumu yüzyıllardır araştırılan konular arasında. Dünyanın meydana gelmesi, ilk insanlar, güneş gibi evrenle ilgili birçok konu geçmişten günümüze kadar araştırılmaya devam ediyor. Dünya hakkında ilk araştırmalara göre dünyanın düz olduğu iddia edilmişti. Ancak sonraki araştırmalar sonucu dünyanın yuvarlak bir görüntüye sahip olduğu ortaya çıktı. Peki ilk araştırmaların dediği gibi dünya düz olsaydı güneş nasıl doğardı? Dünya düz olsaydı güneş her yerde aynı zaman diliminde doğmaya başlardı. Doğrusal hareket eden güneş ışınları tüm yüzeye aynı anda ulaşır ve aynı şekilde dünyanın aydınlanmasını sağlardı. Ancak yuvarlak yapısından dolayı bir alanı daha önce aydınlatan güneş, ışınlarının ulaşamadığı yerleri aydınlatmaz. Güneş kaçta batıyor sorusunun birçok farklı cevabı değil tek bir cevabı olurdu.
Macellan Dünyanın Yuvarlak Olduğunu Nasıl Kanıtlamıştır
Dünyanın yuvarlak olduğunu Ferdinand Macellan tarafından keşfedilmiştir. Aynı zamanda Büyük Okyanus’un varlığını da bulan ilk kişi olarak bilir. Dünyanın yuvarlak olduğuna dair birçok bilim adamı ortaya fikirler atsa da Macellan yuvarlak olduğunu ispatladı.
Keşif gezileri düzenleyerek saat farklılıklarını ve günler arasındaki mesafeleri kaydetti. Batı ve doğu bölgelerinin arasındaki saat farklıları nedeniyle uluslararası saat sistemini kurmaya başladı. Araştırmaları ve keşif gezileri yıllarca devam etti. Tüm bu araştırmalar sonucunda saat ve gün farklılıklarını ortaya koyarak dünyanın yuvarlak olduğunu kanıtladı.
Dünyanın Yuvarlak Olduğunu Söyleyen İlk Kişidir
Dünyanın yapısıyla alakalı birçok araştırma ve fikir ortaya atıldı. Özellikle bilim adamları bu konu hakkında uzun yıllar boyunca araştırmalara devam etti. İlk olarak dünyanın tepsi gibi düz olduğu düşünülüyordu. Dünyanın katmanları ve dünyanın yapısı birçok tartışmaya neden oldu. Dünyanın yuvarlak olabileceğini ise ilk Pisagor söyledi.
Sayıların babası olarak bilinen Pisagor’un tüm ilgi alanı sadece matematik değildi. Matematik sayesinde dünyanın sabit merkez olduğunu ve güneşin etrafında döndüğünü düşünmeye başladı. Çalışmalarını devam ettiren Pisagor dünyanın tepsi şeklinde değil küreye benzer bir şekle sahip olduğunu savundu. Pisagor bu durumu öğrencilerine de öğretmiştir. Milattan önce 500 yıllarda ortaya attığı bu düşünceyi resmi olarak Macellan ispatladı.
Dünya düz olsaydı neler daha farklı olurdu? Görüşlerinizi ve yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın.