Aile Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olarak yapılan eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım sürekli gündemdeki yerini koruyor. Bu anlamda yapılan başvuru, şartları ve ödemeler konusunda yapılan araştırmaların içerisinde en çok ne kadar yardım alındığı araştırılmaktadır. Toplumda dul maaşı olarak adlandırılan yardımın muhatabı Vakıflar olmaktadır.
Eşi vefat eden kadınlar belli şartları taşıyor olması halinde aylık düzenli olarak yardım almaktadır. Bu anlamda başvuru yapılması gerekir. Başvuruda adres ise ikametinizin olduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) olmaktadır. SYD Vakıfları Valilik ve Kaymakamlık bünyesinde faaliyet göstermektedir. Bu kurum Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olarak faaliyetlerini yürütürken yapılacak maddi yardımlarda en önemli kuruluşlardan biri olmaktadır.
Para yardımından faydalanmak için kişilerin sorguladığı bir diğer husus ise eşinden boşanan kişilerin de yardım alıp alamayacağıdır. Bu konuda yardım söz konusu değildir ancak kişinin ihtiyacına binaen farklı yardım kalemleri mümkündür.
Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yardım 2022
2022 yılı itibariyle eşi vefat eden kadınlara gerekli kriterleri taşıyor olması halinde yardımlar yapılmaktadır. Yılda altı kez yapılan yardımın aslında ödemesi aylık olarak yapılır. İki ayda bir 650 TL ücret kadının adına PTT şubelerine yatırılmaktadır. Buradan kişiler kimliğiyle ile birlikte yardım parasını çekebilir. Başvuru ile sizden istenilen belgeler;
- Kimlik
- Hane Başvuru Kayıt Formu
- Sorgu Dilekçesi
- EVEK Sözleşmesi’dir.
Bu belgeler başvuru esnasında Vakıflarca sizlere temin edilmektedir. Dolayısıyla sadece kimliğiniz ile Vakıf Müdürlüklerine başvuru yapılabilir.
Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım Şartları
En önemli şart olarak kadının evliliğinin resmi olarak yapılmış olmasıdır. Bu anlamda dini nikahlı olan eşlerin vefat etmesi halinde bu yardım yapılmamaktadır. Bununla birlikte eşi vefat eden ve tekrar evlenen kadınlara bu yardım yapılamamaktadır. Bir çok kişi eşinin vefat etmesi ile dini nikahlı olarak beraberlik yaşamaktadır. Bu kişilere yardım yapılması mümkün değildir. Bununla birlikte eşinin vefatı ile yardım alan ve dini nikahlı olarak başka birisi ile hayatını sürdüren kişilerin yardım aldığı anlaşıldığında söz konusu ödemeler cezai işlemler ile tahsil edilmektedir. Eşi vefat eden kadınlara yönelik düzenli nakit yardım şartları ise şu şekildedir;
- TC Vatandaşı olması
- Eşin vefat tarihinde resmi nikahlı olunması
- Muhtaçlık sınırı altında geliri olması
Yardım başvurusu yapacak kişinin hanesinde sigortalı biri olması halinde bu yardım yapılması mümkün olmadığı gibi aynı zamanda gelirinin de olmaması gerekmektedir.
Eşi Vefat Eden Kadınlara Maaş Ne Zaman Verilecek?
Eşleri vefat edenlere yapılan yardım tutarı iki ayda bir olarak kişinin TC numarası üzerine PTT şubelerine yatırılmaktadır. Bu anlamda yardım almaya hak kazanan kişi TC kimliği ile buradan parasını almaktadır. Ödemeler Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos ve Ekim ile Aralık aylarında yapılmaktadır. Ödeme tarihleri ise TC kimlik numarasının son hanesine göre gerçekleştirilir. Sonu 0 olan kişiler ay’ın 24’nde 2 olanlar ay’ın 25’nde, 4 olanlar 26’sında, 6 olanlar 27 sinde, 8 olanlar ise 28’nde ödeme almaktadır. Böylelikle TC Numarası sonu itibariyle;
- 0 olan 24
- 2 olan 25
- 4 olan 26
- 6 olan 27
- 8 olan her ay’ın 28 de ödeme almaktadır.
Ödemeler hafta sonu ve diğer tatillere gelmesi halinde Cumartesi ödemeleri bir önceki gün Cuma, Pazar ödemeleri ise bir sonraki gün Pazartesi ödenmektedir.
Eşi Vefat Eden Kadın Kocasının Maaşının Ne Kadarını Alır?
SYD Vakfına yapmış olduğunuz başvurunuzun kabul görmesi halinde eşi vefat eden kadınlara düzenli olarak ödemeler iki ayda bir yapılmaktadır. Buradaki ödeme aslında aylık olarak verilir. Ancak bu tutarlar iki ayda bir alınır. Aylık ödeme tutarı güncel olarak 325 TL olmaktadır. Böylelikle iki ayda bir eşi ölen kadına 650 TL para yardımı yapılmaktadır.
Ödeme miktarları asgari ücrete göre hesaplanmaktadır. Böylelikle her zam ile birlikte eşi vefat edenlere yapılan ödeme tutarları artış göstermektedir. Asgari ücret bir değişiklik olmadığı takdirde ocak aylarında artmaktadır. Böylelikle almış olduğunuz yardımlar artış sağlar. Özellikle yardımın bağlanmasındaki temel unsur muhtaçlık sınırı yine asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Bu ücretin kişiye ödenen net tutarının 1/3 ü sınır olarak hesaplanır. Böylelikle güncel Muhtaçlık sınırı 1.833 TL dir.
Ev Hanımlarına 1.000 TL Nakdi Yardım Kimler Alabilir?
Ev Hanımlarına 1000 TL Sosyal Yardım
Ev Hanımlarına 600 TL Yardım Başvurusu