Gebelik haftası hesaplamanın nasıl yapıldığına dair bilgiler sunuyoruz. Ay ay gebelik hesaplama ve ilişki tarihine göre gebelik hesaplama nasıl yapılır gelin birlikte inceleyelim.
Gebelik Hesaplama 2023 için belirli adımların takip edilmesi gerekmektedir. Gebelik hesaplamalarında belirleyici tarih son adet dönemi olarak kabul edilmektedir. Kadının son adet olduğu tarihten itibaren gebelik süreci başlamaktadır. Hesaplama yapabilmek için güncel tarihten son adet olunan tarihin çıkarılması gerekir. Gebelikte kaçıncı haftaya girdiğini öğrenmek içinse çıkan tarihin 7’ye bölünmesi gerekmektedir.
Ayrıntılı Gebelik Hesaplama
Ayrıntılı gebelik hesaplama için adet olunan son tarihin net olarak belirlenmesi gerekir. Kan ve idrar testi verilmesi halinde de gebelik belirlenebilir. En sağlıklı bilgi alma yöntemi ise kadın doğum uzmanı kontrolünden geçmektir.
- Hamilelik hesaplama işlemi: Bugünün tarihi – son adet tarihi /7 işlemi sonucunda belirlenmektedir.
- 1-4 haftalık gebelik 1. ay dönemini kapsamaktadır. 4’er haftalık periyotlarla birlikte gebelik hesaplaması yapılır. 36-40 haftalık dönem 9 aylık gebeliği, yani 3. trimester dönemini kapsamaktadır.
İlişki Tarihine Göre Hamilelik Hesaplama
İlişki tarihine göre hamilelik hesaplama için iki haftalık süreç dikkate alınmaktadır. Gebe kalmadan önceki 14 günlük dönemde döllenmenin gerçekleşmesi mümkündür. Lakin, kadın doğum uzmanları tarafından gebelik hesaplamalarında döllenme tarihinin yerini son adet tarihi belirleyici faktör olarak kabul edilmektedir. Bu noktada hesaplama yapılırken bazı hatalar ortaya çıkabilir.
- İlişki tarihi üzerinden gebelik haftası belirlenmez. Gebelik hesaplamalarında cinsel ilişki tarihinin alınması sıklıkla yapılan bir hatadır.
- Ortalama döllenme süreci son adet döneminden sonraki 14 günü kapsamaktadır. Hesaplama yapılırken son adet dönemi ve cinsel ilişki tarihi dikkate alınmalıdır.
- İlişki tarihine göre 3 haftalık hamile olduğunu düşünen bir kadının, aslında 5 haftalık hamile olduğu hesabını yapması gerekir. 14 günlük son adet döneminin de hesaplamada kullanılması gerekmektedir.
Hamilelik Haftası Hesaplama Cinsiyet
- Hamilelik haftası hesaplama cinsiyet için gebelik cetvelinin kullanılması gerekmektedir. Bu noktada da kadının son adet tarihini bilmesi önem taşımaktadır. Son adet tarihi baz alınarak 280 gün ileri sayılması halinde doğum tarihi belirlenebilir. Hamilelik haftasının net olarak bilinmesi için doktor kontrolünden geçilmesi tavsiye edilmektedir. Gelişen teknolojik cihazlar sayesinde gebeliğin meydana geldiği tarih hatta saatin belirlenmesi mümkün olmuştur.
- Gebelik döneminde bebeğinin cinsiyetinin belirlendiği dönem 14 ve 27. hafta içerisindedir. Bebeğin parmak izi, kaşı, saçı ve kirpikleri oluşmaya başlar.
- Bebeğin anne karnındaki hareket etmesi de aynı döneme denk gelmektedir. Bu yüzden cinsiyetinin belirlenmesi daha kolay olacaktır.
Tam Hamilelik Hesaplama
Tam hamilelik hesaplama için normal gebeliklerde adet başlangıcı dikkate alınmaktadır. Sağlıklı kadınlarda adet döngüsü 28 günde bir gerçekleşmektedir. Gebelik hesaplama yapılırken döngü süresi belirlenmelidir. Hamilelik hesaplamalarında döllenme tarihi başlangıç kabul edilir.
Adet döngüsü 28 günden farklı şekilde ilerleyen kadınların, kendi döngü süreleri üzerinden hesaplama yapması gerekmektedir. Yumurtlama tarihinin izlenmesi de hamilelik hesaplamalarının kolayca belirlenmesini sağlamaktadır.
HCG gebelik hesaplama
HCG gebelik hesaplama işlemi için kan testinin verilmesi gerekmektedir. HCG hormonu gebe kadınların kan oranlarında yüksek seviyede bulunmaktadır. Hamilelik hormonu olarak da kabul edilmektedir.
Gebe olmayan kadınlarda HCG hormonu 0-10 ml oranında bulunmaktadır. Lakin, HCG hormonun yüksek çıkması hamilelik için yeterli kanıt niteliği taşımaz. Kan testine ek olarak idrar testinin yapılması tavsiye edilmektedir. HCG hormonunun yükselmesi döllenmenin gerçekleşmesi halinde meydana gelmektedir.
Ay Ay Gebelik Hesaplama
Ay ay gebelik hesaplama işlemi için adet dönemi başlangıç kabul edilmelidir. Adet dönemi ve cinsel ilişki tarihine göre döllenmenin meydana geldiği süreç belirlenebilir. Hamilelik süreci 9 ay 10 güne tekabül etmektedir.
Yani, 40 haftalık gebelik dönemi yaşanır. Lakin, araştırmalara göre sadece yüzde 4 oranında kadının tam tarihinde doğum yaptığı belirlenmiştir. Doğum, 36-40 haftalık gebelik sürecinde yaşanabilir. 4’er haftalık süreçler üzerinden gebelik dönemi belirlenerek doğum tarihi hesaplaması yapılmaktadır.
Çin Takvimi Cinsiyet Hesaplama Otomatik: En İyi Cinsiyet Belirleme Takvim
Ağrılara Göre Cinsiyet Tahmini (Kesin Tutan Test Biçimleri)