Gemi kaptanı nasıl olunur ve lise mezunu kaptan olabilir mi, bilgilendiriyoruz. Gemi kaptanı hangi bölümden olunur, gemi kaptanı maaşları ve gemi kaptanı sayısal mı, birlikte inceleyelim.
Gemi kaptanı nasıl olunur, farklı bir iş arayan genç bireyler için merak konusudur. Gemiyi kontrol eden ve rotasını belirleyen kaptan her şeyden sorumludur. Yurt dışına çıkan gemiler için yasa uyumu kaptandan sorulur, geminin personelinin başıdır, geminin korunmasının sorumluluğu ondadır.
Kaptan olabilmek için öncelikle gerekli eğitimi almış olmak gerekir. Sahil Güvenlik Onaylı Akademi Eğitimi adı verilen eğitim sürecine katılması gerekir.
Gemi Kaptanı Hangi Bölümden Olunur
Gemi kaptanı hangi bölümden olunur, kaptan olmak isteyen kişiler öncelikle Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği mezunu olarak diploma almalıdır. Gemi kaptanı hangi bölümden olunur konusu zorunlu bir durumdur.
Eğitim başladıktan sonra kaptan olma yolunda ilerleyen kişi öncelikle Güverte Zabiti olur. Burada deneyim ve kimlik elde ettikten sonra da kaptanlığa yükselirler. Denizi seven kişiler için en uygun meslektir.
Gemi Kaptanı Maaşları
Gemi kaptanı maaşları, gemi kaptanları tecrübelerine göre farklı maaşlar alırlar ve aldıkları maaşlar çalıştıkları şirkete göre de değişiklik gösterir. Gemi kaptanı maaşları ilk kez yapan kaptanlar için yıl içerisinde toplam 786.000 TL almaktadır.
- Gemi Kaptanı Maaşları;
- Aylık 65.500 TL
- Yıllık 786.000 TL
Kaptan maaşları yüksek olduğu için zorlu ve yorucu bir süreçten geçerler ve yılların deneyimi gerekir.
Daha fazla ilgili içerik;
Lise mezunu kaptan olabilir mi
Lise mezunu kaptan olabilir mi, gemi kaptanı olmak isteyen kişiler ilgili bölümlerden mezun olmak zorundadır fakat lise mezunları da uzun uğraşlar sonucu kaptan olabilirler. Gemi kaptanlığı kursu lise mezunlarına da bu şekilde bir şans tanır.
Özel denizcilik şirketlerinden yüksek ücretler karşılığında alabileceğiniz bu kurslar boyunca ihtiyacınız olan her şeyi öğrenmiş olursunuz. Kurs ücretleri yaklaşık 5.000 TL civarındadır.
Kaptan Olmak İçin Boy Sınırı
Gemi kaptanlığı yapmak isteyen kişilerin boyunun en az 1.65cm olması gerekir. Kaptan olmak için boy sınırı ilgili üniversite bölümlerine başvururken de karşınıza çıkar.
Eğitim süreci eksiksiz ve başarılı bir şekilde tamamlanmalıdır. Kaptanlık ne tür bir gemide yönetimi ele alacağınıza da bağlıdır. Kargo gemileri için alınan eğitim ile yolcu gemiler için alınan eğitim faklıdır fakat bir kaptan her bilgiye ulaşmış olmalıdır.