İl ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonuna nasıl başvurulur, başvuru adımları nelerden oluşur gibi sorular sık şekilde merak ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından LGS 2. Tercih sonuçları açıklandı. LGS 2. Tercih sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından öğrenciler ve aileleri il içe nakil süreçleri hakkında detayları araştırmaya başladı.

LGS tercih sonuçlarında bazı öğrencilerin puanı hiçbir lise için yeterli olmadı. Bu öğrenciler açıkta kalmayıp bağlı bulundukları il ve ilçe kapsamında yerleştirilecek. Bunun için il-ilçe yerleştirme ve nakil komisyonuna başvuru yapmaları gerekiyor. Hiçbir liseye yerleşemeyip öğrencilerin yerleştirme ve nakil komisyonları üzerinden yerleştirilmek için izlemesi gereken başvuru adımları şu şekildedir;

  • Komisyona başvuru yapmak istiyorsanız ilçe milli eğitim müdürlüklerine gitmeniz gerekiyor.
  • Müdürlüklerde yer alan komisyon üyeleri veli ve öğrencilere boş kontenjanları, kayıt yapabilecekleri okulları sunuyor.
  • Bu bilgiler kapsamında veli ve öğrencilerin dilekçe yazarak teslim etmesi gerekiyor.
  • Ayrıca alan ve tür bilgileri için komisyon üyeleri veli ve öğrencileri bilgilendirmek üzere görevlendirilmiştir.

İlgili kriterlere bakılarak en uygun nakil yapıp yerleşebileceğiniz okul seçenekleri için başvurunuzu komisyon üyeleriyle birlikte tamamlayabilirsiniz.

İl İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonu 2023

İl ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu 2023 yılı içerisinde ne zaman başvuru alacak sorusunun yanıtı geldi. LGS sınavına giren 1. ve 2. Tercihlerinin hiçbirinde yerleşemeyen öğrenciler İl ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu başvurusu yaparak uygun olan liselere yerleştirilecek. 

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ilgili başvuru tarihlerini 9-17 Ağustos 2023 olarak açıkladı. Bu tarih aralığında yerleşemeyen tüm öğrenciler ilçe milli eğitim müdürlüklerine dilekçe vererek başvuruda bulunabilecek. Bu dilekçelerle birlikte puanı yetmese de yerleşemeyen liste öğrencisi kalmayacak. İl ilçe nakil ve yerleştirme komisyonlarının en temel amacı açıkta kalan öğrencinin kalmamasıdır. Süreç şöyle ilerler;

  • Bu kapsamda LGS sınavından yeterli puanı alıp tercih sonuçları açıklanan öğrenciler yerleştirilir. Ardında ise puanı yetmediği için tercihleri boş sonuçlanan öğrenciler kalır.
  • Bu öğrenciler için te tüm yerleştirmeler ve tercih süreçleri bittikten sonra kontenjanı olan liseler listelenir.
  • Bu liseler arasından seçim yapılarak komisyon tarafından açıkta kalan öğrenciler de yerleştirilir.

Bunun için öğrenci ve velilerin belirtilen başvuru tarihlerini kaçırmadan milli eğitim müdürlükleri üzerinden dilekçe vererek başvuru yapması aranan tek şarttır.

Kaynaştırma Öğrencileri Hangi Liselere Gidebilir?

Kaynaştırma Öğrencileri Hangi Liselere Gidebilir

Kaynaştırma öğrencileri hangi liselere gidebilir, kaynaştırma öğrencisi nedir tarzındaki sorulara cevap aranıyor. İlk okul ve ortaokul eğitimini bitirip liseye gidecek öğrencilerden bazıları kaynaştırma öğrencisi olarak tanımlanır.

Bu tanımlama rehberlik ve araştırma merkezi tarafından öğrenci için yapılan değerlendirme sonucundaki verilen raporla karşılık bulur. Eğer bir öğrenci Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporlarına sahipse kaynaştırma öğrencisi olur. Bu raporların yüzdesine bağlı olarak öğrencinin normal liselere kaynaştırma öğrencisi olarak ya da özel eğitim okuluna gidip gitmeyeceğine karar verilir.  Kaynaştırma öğrencileri için süreç ve ayrıntılar şu şekilde ilerler;

  • Kaynaştırma projesinin temel amacı özel gereksinimli olan öğrencilerin normal gelişim gösteren öğrencilerle birlikte eğitim almasıdır.
  • Bu kaynaştırma eğitimi standart eğitimden ayırt edilemez.
  • Kaynaştırma öğrencisi olarak tanımlanan her öğrencinin akranları ile aynı okul ve ortamda eğitim alma hakkı bulunur.

Eğer kaynaştırma öğrencileri için mevcut durumlarını ispatlayan gerekli belgeler ibraz edilirse bu öğrenciler istedikleri liseye gidebilirler. Ayrıca belge ibrazı yaptıkları için yerleştirmelerde adres ya da ulusal adres verilerine bakılmaksızın diledikleri okulda eğitim alma hakları saklı kalır.

İlçe Nakil Komisyonu Nedir?

İlçe nakil komisyonu milli eğitim müdürlüklerinde yer alır. Bu komisyonun oluşturulma amacı sınava girip hiçbir liseye tercihlerle yerleşemeyen öğrencilerin boş kontenjanı olan en uygun okullara yerleştirilmesidir. Komisyon orta öğretim eğitiminde kayıt alanı analizleri yaparak öğrencilerin dilekçe vermesi halinde açıkta kalmadan yerleşmesini sağlar.

İlçe Komisyonu Kimlerden Oluşur?

İlçe milli eğitim komisyonları ilçe milli eğitim müdürü tarafından oluşturulur. Bu komisyon ilçe milli eğitim müdür başkanlığında yönetilir. Komisyonda bir adet şube müdür, okul önceki, ilk okul ve liselerin okul müdürleri ve kurul tarafından seçilen farklı branş öğretmenleri yer alır. Komisyonun kurulma amacı için eğitim süreçlerinde nakil ve yerleştirme adımlarının en iyi şekilde yönetilmesidir.

Tüm Öğrencilere 1611 TL Yardım Başvurusu – Nasıl Yapılır

AOL.MEB.GOV.TR Öğrenci Girişi

YKS’de Sıralama Mı Önemli Puan Mı

Comments are closed.