Kesin sonuç veren istihare, İstihare sözlükte Allah’tan hayır dilemektir. İstihare yapmak Peygamber sünnetidir. İstihare için İki rekat namaz kılınır sonra istihare duası yapılır. İstiare den sonra kişinin kalbine ne meylederse onu yapmalıdır. Kalbe doğacak olan mana beklenir. Kalbine meyleden bir durum olmaz ise kişi istihareyi tekrar etmelidir. Kesin sonuç alınana kadar istihareyi yedi kez tekrar etmek gerekir.
Uyanık istihare çeşitleri
Uyanık istihare çeşitleri, İstiharenin uyanık ya da uykuda diye çeşitleri yoktur. İstihare hadislerde Peygamber efendimizin bir sure ezberletir gibi i sahabesine öğrettiği ve işlerinin tamamında istiare yapmalarını söylediği istiare tek şekildir. Hadislerde istihare için:“İstihareye yatan mutluluktan mahrum kalmaz” buyrulduğuna göre istiare namazından sonra istiareye yatılır. Rüya görmek şartı aranmaz. İstihare yapıldıktan sonra uyur uyanınca kişinin kalbine doğana bakmak lazım gelir.
Sevdiği için istihareye yatmak
Sevdiği için istihareye yatmak, İstihare ye sevdiği kişinin onun hayat arkadaşı olma yolunda onunla olmasının hayırlı değil mi olduğunu öğrenmek için, ya da sevdiği kişinin işinde hayır var mı yok mu öğrenmek için istihareye yatılır. İstihareye yatmadan önce iki rekat namaz kılınır ve istihare duası okunur abdestli olarak kıbleye doğru dönerek hiç konuşmadan yatılır.
İstihare sonucu nasıl anlaşılır
İstihare sonucu nasıl anlaşılır, istihare yaptıktan sonra Rüyada beyaz ve ya yeşil renk görürse o iş hayırlı, siyah veya kırmızı görürse şer olduğuna işarettir. Rüyada bir şey görülemez ise uyandığında kişi kalbine doğan güzel his ya da kalbine doğan kötü hisle de kişi istiharenin sonucunu anlayabilir. İstihare ettiği konuya arzusu arttıysa hayırlıdır, azaldıysa şerdir denilebilir. Peygamberimiz Enes bin Malik’e : “Ey Enes, bir işi yapmayı niyet ettiğin zaman o iş hakkında yeniden yedi defa istihare et. Sonra kalbinden geçen temayüle bak. Çünkü hayır kalbine doğan manadadır.” Buyurmuştur.
Gelecek için rüyaya yatmak
Gelecek için rüyaya yatmak, istihare ile aynı konu değildir. Kişi kendi için yapacağı bir işin hayırlı olup olmadığını Allah’tan isteyebilir. Çünkü o iş te hayır mı şer mi olduğunu kul bilemez Allah bilir. Fakat gelecek konusu farklı gaybı yalnız Allah bilir. Araf suresi 188. Ayette buyurduğu gibi: ”Allah bildirmediği sürece, peygamberler dahil hiç kimsenin gaybı ve dolayısıyla bir işin kendisi için hayırlı olup olmadığını bilemeyeceğini, Allah’ın dilemesi dışında kendisine fayda veya zarar verecek bir güce sahip bulunamayacağını“ bildirmiştir.
Namazsız istihare
Namazsız istihare, İstihare hadislerde tarif edilirken iki rekat namaz kılındıktan sonra dua edilir ve abdestli olarak yatılır şeklinde tarif edilmektedir. Namaz kılarak ve dua ederek istihare yapmak istiarenin tarif edilen asıl şeklinde vardır. İstihare niyetiyle kılınacak namazın ardından istihare duasının okunmasının uygun olacağı tüm mezheplerde kabul edilmiştir. Maliki ve Şafi mezheplerine göre herhangi bir namazdan sonra da istihare duası okunması caizdir.
Uyanık istihare
Uyanık istihare, diye istihare şekli yoktur. İstihare tek şekilde yapılır. Hadislerde bahsedilen şekilde yapılır. İki rekat namazdan sonra istihare duası yapılır ve istihareye yatılır. Rüya görme şartı aranmaz. Uyandığında kişinin kalbine doğan mana önemlidir.