Kiracı ev sahibini CİMER’e şikayet edebilir. Ev sahibinin kendisine haksız davranışta bulunduğunu düşünen kiracı doğrudan CİMER şikayet hattına durumu anlatarak şikayette bulunabilir. Sorunun devam etmesi halinde kiracı ev sahibine dava açabilir.
Kiracının yaşadığı olumsuz durumlar nedeni ile tazminat davası açması da mümkündür. Kira sözleşmesi bu gibi durumlarda haklı ve haksız tarafın belirlenmesinde etkilidir. Bu nedenle kira sözleşmesini de kanıt göstererek yaşadığınız olumsuz durumlar için mahkeme kanalına başvurabilirsiniz.
Kiracı Ev Sahibine Tazminat Davası Açabilir Mi?
Evet. Kiracı ev sahibine tazminat davası açabilir. Maddi ve manevi tazminat davası açmak için gerekli haklılık payına sahip olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka bir avukattan yardım almalı ve kazanacağınızı düşündüğünüz anda tazminat davası açabilirsiniz.
Kiracının ev sahibine karşı olan haklarının ev sahibi tarafından ihlal edilmesi halinde öncelikle ev sahibini uyarmalıdır. Haksızlığa karşı ev sahibinin uyarılması sonrasında durumda değişiklik olmaması halinde ev sahibine haklı olması gerekçesi ile tazminat davası açabilir.
Ev Sahibini Mahkemeye Vermek
Ev sahibini mahkemeye vermek kiracının haklı olduğuna inanması ile birlikte yapabileceği bir eylemdir. Mahkemeye verme nedeni kira zammında haksız artış, 12 aylık süre dolmadan kira zammı yükselmesi gibi nedenler olabilir. Haklı olduğunuzu ispatlamanız gerektiğini unutmayın.
Ev sahibinizi bir nedenden ötürü mahkemeye verecekseniz bu durumda kira sözleşmenizi mutlaka kontrol etmelisiniz. Kira sözleşmenizde yer almayan bir durumdan ötürü haksız uygulama söz konusu ise ev sahibini mahkemeye verebilirsiniz.
Ev Sahibi Şikayet Hattı
Ev sahibi şikayet hattı 2022 yılı Mayıs ayında gündeme gelmiş bir hattır. Henüz bir şikayet hattı kurulmamıştır. Şikayet hattı kurulması halinde kiracıların ev sahiplerini şikayet edebilecekleri bir iletişim numarası olarak hizmet verecektir.
Unutulmamalıdır ki şikayet hattı benzeri uygulamalar yerine daha kalıcı olan hukuki kanala başvurmak gerekir. Hukuki kanala başvurarak haklılığınızı ispatladığınızda ev sahibinizden tazminat bile talep edebilirsiniz.
Kiracı Ev Sahibini Mahkemeye Verebilir Mi
Evet. Kiracı ev sahibini mahkemeye verebilir. Kiracı ve ev sahibi arasındaki hukuk Türk Borçlar Kanunu esasında değerlendirilmektedir. Ev sahibinin haksız yere kiraya zam yapması ya da evde kalan kiracıyı sözleşmedeki kurallara uymayan şekillerde rahatsız etmesi halinde mahkemeye verilebilir.
Kiracının ev sahibine karşı bazı hakları vardır. Aynı haklar ev sahibinin de kiracıya karşı sahip olduğu bazı haklardır. Ancak bu haklar kira sözleşmesi ile kesinleştirilir ve korunur. Kiracının ev sahibini mahkemeye verirken haklı bir sebebi olduğundan emin olması ve sözleşmenin kendilerinin lehine olması gerekir.
25 ten fazla zam yapan ev sahibi nereye şikayet edilir?
25 ten fazla zam yapan ev sahibi, Ticaret Bakanlığı’na şikayet edilebilir. Ticaret Bakanlığı, fahiş kira artışlarını denetlemek ve gerekli önlemleri almakla görevlidir.
Kiracılar ev sahibini nereye şikayet eder?
Kiracılar, ev sahibini aşağıdaki yerlere şikayet edebilir:
# Ticaret Bakanlığı
# Alo 186 Tüketici Danışma Hattı
# CİMER
# Adalet Bakanlığı
# Hazine ve Maliye Bakanlığı
Kiracı ev sahibine tazminat davası açabilir mi?
Evet, kiracı ev sahibine tazminat davası açabilir. Kiracı, ev sahibinin fahiş zam yapması nedeniyle uğradığı zararı tazminat olarak talep edebilir.
Ev sahibi %100 zam yapabilir mi?
Hayır, ev sahibi %100 zam yapamaz. 2023 yılında, kira artış oranı en fazla %25 olarak belirlenmiştir. Ev sahibi, bu oranı aştığı takdirde, kiracı tarafından şikayet edilebilir ve tazminat davası açabilir.
25 ten fazla zam yapan ev sahibinin cezası ne olur?
25 ten fazla zam yapan ev sahibi, Ticaret Bakanlığı tarafından idari para cezasına çarptırılabilir. Ceza miktarı, zam oranına göre değişmektedir. Ayrıca, ev sahibi, kiracı tarafından tazminat davası açabilir.
Ev Sahibi Kime Şikayet Edilir?
Ev sahibi CİMER’i arayarak şikayet edilebilir. İlerleyen süreçte ev sahibine tazminat davası da açılabilir.
Kiracı Şikayet Hattı Nedir?
Kiracı şikayet hattı henüz aktif değildir. Bu nedenle başvurabileceğiniz bir iletişim numarası da bulunmamaktadır.
Ev Sahibi Kiracıyı Nasıl Çıkartır
Ev Sahibi Kiracıyı Nasıl Çıkarabilir
Kiralık Kasa Mı Altın Hesabı Mı
Boş Kira Kontratı Örneği PDF İndir – Ev ve İşyeri Kira Sözleşmesi