Komiser yardımcısı nasıl olunur 2024, en çok tercih edilen mesleklerden biri de komiserliktir. Komiserlik mesleğini tercih edenlerin sayısı oldukça fazladır. Komiser olmak isteyenler polislik okuyup ilerlemek istemektedir. Herhangi bir yolla polis olmuş kişilerin zamanla deneyimlerine ve siciline göre kazandıkları rütbe komiser yardımcılığıdır.

Bazı kişiler normal polis memuru olup zamanla rütbe kazanmayı hedeflerken bazı kişiler ise doğrudan komiser yardımcısı olarak işe başlar. Komiser yardımcısı olabilmek ve sonrasında da yükselmek için üç farklı yol vardır.  

  • Lise mezunu olan kişilerin üniversite sınavını kazanmalarından sonra Polis Meslek Yüksek Okulu’na başvuruda bulunarak 2 yıllık bir eğitim alırlar. Eğitimden sonra 2 yıl polis olarak görev yapmaları gerekir.  Daha sonra da komiser yardımcılığına geçmek istiyorlarsa sınava girmeleri yeterlidir.
  • Komiser yardımcısı olmanın diğer yolu, liseden mezun olduktan sonra 4 yıllık herhangi bir üniversite bölümünden mezun olup KPSS sınavından da başarılı olduktan sonra PAEM de eğitimlere katılmak için başvuru yapabilirler. PAEM’de de eğitimlerini tamamlayan kişiler komiser yardımcısı olarak göreve başlarlar.
  • Komiser yardımcısı olmanın son yolu da, Ankara, İstanbul ve İzmir de 4 yıllık lisans okuyan öğrenciler içindir. Bu üç şehir de okuyan öğrenciler 3. yada 4. sınıftayken Fakülte Yüksek Okul sınavına girerek başarı elden kişiler direkt komiser yardımcısı olarak göreve başlarlar. FYO (Fakülte Yüksek Okul) okuyarak yardımcı olan kişiler Emniyet Genel Müdürlüğü’ne kadar yükselebilirler. Komiser yardımcılığı polislikte önemli rütbelerinden biridir. Öncelikle polis teşkilatının düzenli olarak iş yapabilmesi için güvenlik görevini yapar.

Komiser yardımcısı maaşı

Komiser yardımcısı Nasıl Olunur

Komiser yardımcısı maaşı, Komiser yardımcısı olan kişilerin en çok merak ettiği konulardan bir tanesini ele alacağız. Komiser yardımcısı olan kişilerin alacakları maaşlar şu şekildedir;

En Düşük20.000 TL
Ortalama35.500 TL
Komiser yardımcısı maaşı

Bu miktarlar derecelerine göre farklılık gösterebilir.

Meslek İçi Komiser Yardımcısı Nasıl Olunur

Meslek içi Komiser Yardımcısı nasıl olunur, Polis memurlarının, kıdemli baş polis memurunun, baş polis memurunun komiser yardımcısı olabilmesi için meslekte 2 yılını doldurmuş olması ve 45 yaş altında olması gerekmektedir. Bu kişiler için ilk derece Amirlik Eğitim Sınavı yapılacaktır.

  • 4 yıllık lisans seviyesinde yüksek öğretim programından mezun olmak,
  • Meslekte 2 yılını doldurmuş olmak,
  • 45 yaşından küçük olmak(kırk beş yaşından gün almamış olma),
  • Son iki performans değerlendirme puanının çok iyi olması,
  • Son iki yıl içinde kısa yada uzun durdurma cezası almamış olması,
  • Hakkında adli yada idari soruşturma yapılmaması gerekir.

Bu şartlar size uyuyorsa polislikten komiser yardımcılığına geçiş yapabilirsiniz.


Daha fazla ilgili içerik;


PAEM Nasıl Girilir

PAEM nasıl girilir, PAEM’e girebilmek için liseden mezun olup herhangi bir üniversite bölümünden mezun olduktan sonra KPSS sınavına girmelisiniz. KPSS sınavında başarılı olduktan sonra PAEM’de eğitimlere katılmak için başvururlar. PAEM başvuruları için bazı şartlar gereklidir. Bu şartlar şunlardır;

  • En önemlisi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak şarttır.
  • 4 yıllık üniversite eğitimi almış olmak.
  • Eğer yurtdışında eğitim alınmışsa YÖK onaylı denklik belgesi alınması gerekir.
  • KPSS sınavından en az 70 puan almak.
  • 30 yaşın altında olmak (30 yaşından gün alınmaması gerekir.)
  • Sağlık şartlarının tamamını yerine getirebiliyor olmak.
  • Silahlı görev yapmak için hukuki bir engelin bulunmaması gerekir.
  • Hiç bir şekilde kötü alışkanlıklarının olmaması gerekir.
  • Erkek adayların askerlikle hiç bir ilgisinin kalmaması gerekir.
  • Siyasi partiye ve ya yan kuruluşa üye olmaması gerekir.

Lisans Mezunu Komiser Yardımcısı Nasıl Olunur

Lisans mezunu Komiser Yardımcısı nasıl olunur, Komiser yardımcısı olabilmek için bir kaç yol bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi polis akademisinde yatılı olarak okumak olmaktadır. Fakat bunun için 4 yıllık üniversite mezunu olup KPSS’den en az 70 puan almaktır. Bu mesleğe talep çok fazla olduğu için 70 puanın üstünde almanız daha iyi olacaktır.

Bir başka yol polis memuru olduktan sonra rütbe almaktır. Dikey geçişle PMYO üzerinden 4 yıllık eğitimi sürecinin tamamlanması ayrıca 45 yaşından küçük olmak gerekir. Üniversite sınavı ile 4 yıllık PMYO üzerinden eğitim gördükten sonra direk komiser yardımcısı olarak göreve başlayabilir. Ayrıca zamanla Komiser ve daha yüksek rütbelere çıkmak mümkündür.

2 Comments

  1. Önceden KPSS puanı ile komiser yardımcısı olabiliyordunuz. Hala geçerli mi bu yoksa düz polis mi olunuyor

  2. Komiser yardımcısı olabilmek için, aşağıdaki şartları taşımak gerekir:

    T.C. vatandaşı olmak
    En az dört yıllık yükseköğrenim mezunu olmak
    KPSS P3 puan türünde en az 70 puan almış olmak
    18 yaşını tamamlamış olmak
    Erkek adaylar için askerlik hizmetini yapmış olmak veya muaf olmak
    Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak

Leave A Reply