Üniversite sınavının bitmesiyle birlikte birçok öğrenci Makine Mühendisliği başarı sıralama listesini merak etmeye başladı.

Ülkemizde yaşayan birçok öğrenci Makine Mühendisliğini tercih etmek istiyor. Mühendislik alanında en çok tercih edilenler arasında Makine Mühendisliği yer aldı. Makine Mühendisliğine girmek için TYT ve AYT sınavında başarılı olmanız gerekir. Sayısal bölümler biri olan Makine Mühendisliğine giriş yapmak için sayısal başarı sıralamanız en az 270 bin olması gerekir. Hem devlet üniversitesinde hem de özel üniversitede 300 binlik sıralama içerisinde olmanız gerekir.

Makine Mühendisliği Kaç Net

Makine Mühendisliği Kaç Net

Makine Mühendisliğini kazanmanız için TYT ve AYT sınavında belirli bir net sayısına ulaşmanız gerekir. Gerekli net sayısına ulaşan kişiler başarı sıralamasının içerisinde yer alır. Ancak bazı durumlara karşı alttaki net sayısının üstünde net yapmanız gerekir. Her yıl sayısal bölümler ve sıralamalar değişiklik gösterir. Bunun sebebi sınavın zorluğu ve sınava giriş yapan öğrenci sayısıdır. Alttaki net sayıları ortalama 280 bin ile 290 bin başarı sıralaması elde etmek için tahmini olarak ele alınmıştır. Hem TYT hem de AYT sınavında yapmanız gereken net sayısı şu şekildedir;

Türkçe TYTSosyal TYTMatematik TYTFen TYTMatematik AYTFizik AYTKimya AYTBiyoloji AYT
8220820432

Makine Mühendisliği Ne İş Yapar

Makine Mühendisliği Ne İş Yapar

Makine Mühendisinin çalışacağı bir çok alan mevcuttur. Üretim tesislerinde, makine, ısıtma, havalandırma ve soğutma sistemleri gibi alanlarda görev alır. Mekanik, ısı, akışkan parçaların tasarımı, hesaplanması ve kontrol edilmesi ana görevlerinden biri. İnşaat sektöründen imalat sanayisine kadar birçok alanda faaliyet gösterir.

Makine Mühendisliği birçok alanda görev alsa da Mekatronik ve Yazılım Mühendisliğine son zamanlarda daha fazla ihtiyaç duyulduğu kesin. Son zamanlarda Makine Mühendisine olan talep azaldı. Talep azalsa da geleceğin meslekleri arasında yerini almaya devam ediyor.

Makine Mühendisliği Maaş

Makine Mühendisinin aldığı maaş skalası oldukça geniş aralığa sahiptir. Yeni mezun olduysanız ve ufak şirketlerde görev alırsanız alacağınız maaş asgari ücret olacaktır. Ancak deneyimli ve bilgili bir makine mühendisi ortalama olarak 14 bin TL maaş alır.

Kurumsal özel şirkette çalışan en az 3 yıllık deneyime sahip Makine Mühendisi 17 bin TL ücret alabilir. Deneyim arttıkça maaşlar 30 bin TL üstünde olabilir. Devlette görev alan Makine Mühendisinin aldığı maaş ise 21 bin TL’dir.

Mekatronik Mühendisliği Sıralama

Makine Mühendisliğinin popülaritesi azalmaya başladıkça Mekatronik Mühendisliğine ilgi giderek artmaya başladı. Mekatronik Mühendislik bölümünde eğitim almanız için 280 bin sıralamaya sahip olmanız gerekir. En az 280 bin sıralamaya sahip bir öğrenci Pamukkale, Fırat, Afyon Kocatepe, Erciyes, Manisa Celal Bayar Üniversitelerinde eğitim alabilir.

Yıldız Teknik Üniversitesi gibi köklü üniversitelerde Mekatronik Mühendisliğini okumak istiyorsanız başarı sıralamanızın 20 bin ile 80 bin arasında olması gerekir. Ortalama olarak 80 bin ile 250 bin arasında başarı sıralaması olan öğrenci Mekatronik bölümünde eğitim alabilir.