Melis Sağlık Gov Tr sonuç sorgulama nasıl yapılır ve Melis tahlil sonuçları nasıl alınır, bilgilendiriyoruz. Melis merkezi laboratuvar sistemini birlikte inceleyelim.
Melis tahlil sonuçları, Sağlık Bakanlığı tarafından ilk olarak pilot il seçilen Diyarbakır’da yürürlüğe sokulan Melis tam açılımıyla Merkezi Entegre Laboratuvar İşletim Sistemi 2019 yılından bu yana kullanılıyor. Projede amaç boştan yere laboratuvar incelemeleri için gereken masrafı ortadan kaldırmak ve dolayısıyla ekonomik olarak gereksiz maliyetin önüne geçmektir.
Projenin hastalar ve doktorlar için yararı vardır. Melis tahlil sonuçları sistem üzerinden görüntüleyebilmekte ve doktorlarda hastanın tüm tahlil incelemelerini görebilmektedir yani sonuçların dosyalanması gibi işlemlere gerek duyulmamaktadır. Melis tahlil sonuçları öğrenmesi için kullanılmaktadır. Sonuç sorgulaması için yapmanız gereken adımları açıklayalım.
- İlk olarak verdiğiniz tahlil için Aile Hekiminden ya da Aile Sağlık Çalışanından Kayıt No istemelisiniz.
- Kayıt No’yu aldıktan sonra sorgu ekranına giriniz ve gelen ekranda T.C. Kimlik Numaranızı ve Kayıt No’nuzu yazıp sorgula alanına tıklayınız. Kayıt No alanına tahlil verdiğiniz tüp üzerindeki barkodu yazabilirsiniz.
- Böylece sonuçlarınızı görüntüleyebilirsiniz.
Melis Tahlil Sonuçları
Melis tahlil sonuçları ne zaman çıkacağı genelde belli olmamaktadır çünkü sağlık kurumunun meşguliyetine göre tahlil sonucunun zamanı şekil almaktadır. Bu durumlarda tahlil sonuçlarının alınması çok uzun zaman alabilmektedir.
Sağlık Bakanlığı maliyeti ve zamanı en aza indirmek amacıyla 2019 yılından bu yana MELİS sistemini kullanmaktadır. Merkezi laboratuvar sistemi hasta sonuçları ve yaptırdığı incelemeler her doktor tarafından görüntülenebilir olmaktadır. Hastalarda bu durumlarda sürekli olarak dosya taşıma gereğinde bulunmayacaktır. MELİS sistemine T.C. Kimlik Numaranızı ve Kayıt No’nuz ile giriş yapabilirsiniz.
Daha fazla ilgili içerik;
Merkezi Laboratuvar Sistemi Hasta Sonuç
Merkezi laboratuvar sistemi hasta sonuç, yani kısaca MELİS Sağlık Bakanlığının hasta ve doktorlar için kolaylık sağlaması amacıyla yürürlüğe soktuğu bir sistemdir. Sistem üzerinden hastalar tahlil sonuçlarını görüntüleyebilir, doktorlar ise hastaların geçmişte yaptırdığı incelemeler ve sonuçlarını görüntüleyebilmektedir.
E-devlet genelde bu işlemleri barındıran bir uygulama olsa da tahlil sonuçları görüntülenememektedir. Bu yüzden bu tahlil sonuçları için MELİS sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem ile hem zamandan hem de maliyetten kazanç olmaktadır.
MELİS Merkezi Laboratuvar Sistemi
MELİS merkezi laboratuvar sistemi, MELİS sistemi Sağlık Bakanlığı tarafından tüm Türkiye’de kullanılması yaygınlaştırılmış bir laboratuvar sistemidir. Hastalar T.C. Kimlik Numaraları ve Aile Hekimi ya da Aile Sağlık Çalışanından aldıkları Kayıt No’ları ile sisteme giriş yapabilir ve kolayca sonuçlarını öğrenebilmektedir. Buradaki amaç hastalar ve doktorlar için zaman kaybını ve maliyeti önlemektir.
Doktorlar bu sistem üzerinden hastaya ait geçmiş hastane sonuçlarını görüntüleyebilirler böylece hasta yanında herhangi bir şekilde dosya taşımak zorunda olmayacaktır. Tahlil sonuçları normal olarak zamansız olduğu için hastalar için zor olmaktadır bu yüzden internet üzerinden Melis tahlil sonuçları görüntülenebileceği bir sistemin olması herkes için büyük bir kolaylık sağlamaktadır.
MELİS Kayıt No
MELİS sistemine giriş yapıp tahlil sonuçlarını görüntülemek için T.C. Kimlik Numaranızı ve Kayıt No’nuzu bilmeniz gerekmektedir. Kayıt No Aile Hekimi ve Aile sağlık çalışanından alınabilir ancak zaten tahlil tüpü üzerindeki barkodda kayıt no olabilmektedir. Tahlil tüpünün üzerindeki barkodu alarak sisteme giriş yaparken kullanabilirsiniz. Burada barkodlar hastalara özel olarak oluşturulmaktadır ve tahlil sonucuna internet üzerinden bakılmak isteniyorsa barkodların kaybedilmemesi gerekmektedir.