Morbidite nedir sorusuna tıp dilinde yaygın bir şekilde kullanılan terimlerden biri olduğu yönünde yanıt vermek doğru olacaktır. Ancak bu terimin halk arasında daha farklı bir karşılığı bulunur. Bunun yanı sıra morbidite kelimesinin günlük yaşamda karşımıza çıkma ihtimal oldukça düşüktür.
Morbidite ve Mortalite Nedir?
Tıp dilinde morbidite, hastalık taşıma yani hasta olma durumu anlamına gelir. Hasta olan kişileri tanımlamak ve gruplandırmak için kullanılan bu terim, birçok farklı anlam taşımaktadır. Dolayısıyla pek çok alanda kullanıldığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Morbidite genellikle hasta olma oranını dile getirmek için kullanılır. Özetle morbidite, hasta olma oranı tanımlamak, açıklamak ve hastalığın yüzdesini hesaplamak amacıyla bu terimin kullanıldığı görülebilir. Ölümcül bir salgınında hastalanan kişilerin yüzde kaçının öldüğünü hesaplamak ve belirtmek amacıyla morbidite terimi kullanılmaktadır.
Morbidite bir hastalığa yakalanma durumu olarak özetlenebilir. Bu terim doktorların hastalıktan mustarip olmuş dolayısıyla sağlığı yerinde olmayan kişiler adına kullandıkları bir terim olarak düşünülebilir. Mortalite ise ölüm veya ölümlülük durumu olarak kullanılmaktadır. Bir ölçüt olarak kullanılan mortalite terimi genellikle topluluklar adına kullanılır. Mortalite hızı gibi terimlerle birlikte anılmakta olan mortalite kavramı, hastalık sebebiyle ölüm gerçekleşen toplam nüfuslar adına kullanılan bir terimdir. Bu durum, morbidite ve mortalite nedir sorusuna da cevap olarak verilebilir.
Morbidite ve Mortalite Arasındaki Fark
Morbidite ve mortalite arasındaki fark, birinin hastalığı diğerinin ise ölümü anlatmak için kullanılıyor olmasıdır. Morbitide, bireyin hastalık sebebi ile sağlığının etkilendiğini ifade eder. Mortalite ise ölüm oranlarını aktarmak amacı ile kullanılır.
Morbidite Hızı Nedir?
Morbidite hızı ya da oranı, istatistiksel bir ölçüm terimidir. Belirli bir nüfusta, belirli olan bir zaman dilimi içerisinde hastalığa tutulan bireylerin sayısının, hastalığa tutulmayan bireylere göre oranı olarak düşünülebilir. Yalın olarak hastalık anlamına gelen morbidite kelimesi, bir terim olarak hastalı halini anlatmak ve aktarmak için kullanılır.
Morbidite hızı nedir sorusuna cevap vermek için, hastalıktan ölüm yaşanan oranın istatistiği olduğu yönünde cevap verilebilir. Bu sayede salgın bir hastalıktan ölenler ve sağ kalanların ortalaması çıkarılmaktadır.
Daha fazla ilgili içerik;
Mortalite tıp ne demek?
Mortalite, bir hastalık veya yaralanma sonucu ölüm oranıdır. Mortalite oranı, belirli bir süre içinde belirli bir nüfus grubunda meydana gelen ölümlerin sayısının, o nüfus grubunun toplam sayısına bölünmesiyle hesaplanır.
Morbidite tablosu ne demek?
Morbidite tablosu, bir nüfus grubunda belirli bir süre içinde meydana gelen hastalık ve yaralanma olgularını gösteren tablodur. Morbidite tablosu, hastalık ve yaralanmaların türü, sıklığı ve şiddetini gösterir.
Perinatal morbidite nedir tıp?
Perinatal morbidite, doğum öncesi, doğum sırasında veya doğumdan sonraki ilk 28 gün içinde meydana gelen hastalık veya yaralanma olgularını ifade eder.
Psikiyatrik morbidite ne demek?
Psikiyatrik morbidite, ruhsal bozukluk olgularını ifade eder. Psikiyatrik morbidite, ruhsal bozuklukların türü, sıklığı ve şiddetini gösterir.
Morbidite hızı ne demek?
Morbidite hızı, belirli bir süre içinde belirli bir nüfus grubunda meydana gelen hastalık veya yaralanma olgularının sayısının, o nüfus grubunun toplam sayısına bölünmesiyle hesaplanır.
Psikolojik hastalara ne denir?
Psikolojik hastalara, “ruhsal bozukluğu olan kişi” denir. Ruhsal bozukluk, kişinin düşünce, duygu ve davranışlarını etkileyen bir hastalıktır.
En tehlikeli psikolojik hastalıklar nelerdir?
En tehlikeli psikolojik hastalıklar, kişinin kendi veya başkalarının hayatına ciddi bir tehdit oluşturabilecek hastalıklardır. Bu hastalıklar arasında, şizofreni, bipolar bozukluk, majör depresif bozukluk, intihar davranışları ve madde bağımlılığı sayılabilir.
Sık sık hasta olan kişiye ne denir?
Sık sık hasta olan kişiye, “sık hastalanan kişi” denir. Sık hastalanan kişiler, yılda birkaç kez veya daha fazla kez hastalanırlar. Sık hastalanma, çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Bu faktörler arasında, genetik faktörler, çevresel faktörler ve yaşam tarzı faktörleri sayılabilir.
Kaç çeşit ruh hastalığı vardır?
Ruhsal hastalıklar, çok çeşitlidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün sınıflandırmasına göre, ruhsal hastalıklar 10 ana gruba ayrılır. Bu gruplar şunlardır:
Şizofreni ve diğer psikotik bozukluklar
Duygu durum bozuklukları
Anksiyete bozuklukları
Uyku bozuklukları
Davranışsal ve dürtü kontrol bozuklukları
Dissosiyatif bozukluklar
Somatoform bozukluklar
Nörolojik bozukluklar
Diğer zihinsel ve davranışsal bozukluklar
Bu ana gruplar içinde, yüzlerce farklı ruhsal hastalık türü vardır.