Oruçluyken adet olunca oruç bozulmalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre kişinin adet olduğunu oruçluyken fark etmesi halinde orucunu bozması gerekir. Orucunu bozduktan sonra yemek yiyebilir ve içecek içebilir.
Orucun bozulması ile birlikte oruç bozulan gün de hesaplanır ve adet halinin bitmesi sonrasında kaza edilir. Kaza edilmesi orucun bozulduğu gün için de şarttır. Oruçluyken adet olunması halinde yapılması gerekenler hakkında merak edilen sorular ve cevaplarına yazımızın ilerleyen bölümlerinde ulaşabilirsiniz.
Hanefi Mezhebine Göre Oruçluyken Adet Olmak
Hanefi mezhebine göre oruçluyken adet olmak halinde oruç bozulmalıdır. Adet olunması sonrasında oruç bozularak en fazla 10 gün boyunca adet hali devam edebilir. 10 günü geçen adet süresinde 10 günden sonrasında adet hali kabul edilmez.
10 günün geçmesi ile birlikte oruç tutulmaya başlanır. Oruç tutulmakta 10 günden sonra sakınca görülmez. Adet bitmiş kabul edilir. Bu süre boyunca kanama olması ya da kahverengi leke olması orucu engellemez.
Oruçluyken Adet Olan Kadın Ne Yapmalı Fetva Meclisi
Oruçluyken adet olan kadın ne yapmalı? Fetva Meclisi kaynağından alınan bilgiye göre Nurettin Yıldız hoca tarafından sorunun cevabı şu şekilde açıklanmaktadır: Oruçluyken adet olan kadın orucunu bozmalı ve adet olduğu gün bozduğu orucunu sonradan kaza etmelidir.
Oruçluyken adet olan kadının orucunu bozması sonrasında 10 gün boyunca adet hali söz konusu olabilir. 10 günü aşan adet hali özür olarak sayılmakta ve bu nedenle de 10 günün geçmesinden sonra adet hali devam etse bile oruç tutulmalıdır.
Oruçluyken adet olan kadının orucunu iftara kadar sürdürmemesi gerekir.
Adet Lekesi Orucu Bozar Mı
Evet. Adet lekesi adetin ilk 10 günü içerisinde meydana geliyorsa orucu bozar. Kadının adet halinin ortaya çıkmasının başlarında kahverengi adet lekesi görmesi ile birlikte oruç bozulur. Bu adet sürecinin başladığını göstermektedir.
Adet hali 10 günü dolduran kadınlar için kahverengi leke görünmeye devam ediyorsa dahi oruca başlanır. 10 günden fazla süren adet hali özür sayılır. Oruç tutulması gerekir. Bu nedenle adet lekesinin ne zaman görüldüğü önemlidir.
Oruçluyken Adet Olunca Yemek Yenir Mi
Evet. Oruçluyken adet olunca yemek yenebilir, oruç bozulur. Bu nedenle oruç bozulduktan sonra bir şey yiyip içmekte sıkıntı yoktur. Oruçluyken adet olunması halinde oruç gününün tutulamayan kısımları kaza edilmelidir.
Oruçluyken adet olunduğunda adet olunduğunun fark edilmesi sonrasında yemek yenebilir. Oruç adet olduğunun fark edilmesi sonrasında bozulmalıdır. Oruca adetin fark edilmesi sonrasında devam edilmesi uygun değildir.
İftardan Sonra Adet Olduğunu Görmek
İftardan sonra adet olduğunu görmek kadınların oruçlarının zarar görüp görmemesi konusunda şüpheye düşmesine neden olabilir. Bu durumda oruç zarar görmez. Kişi adet olduğunu iftardan sonra fark ederse tutmuş olduğu oruç bozulmaz. Ancak kişinin adet olacağını hissetmesi halinde bilerek görmemek için hareket etmesi halinde orucu kabul olmuş olmaz.
İftardan sonra adet olduğunu gören bir Müslüman kimse ertesi günlerde oruç tutmaz. Tuttuğu oruç ise kabul olur. Bu nedenle tutulmuş olan orucun iftardan önce adet olma ihtimali ile tekrarlanması gerekmez.
İftara Yakın Adet Olunca Oruç Bozulur Mu
Evet. İftara yakın da olsa adet olunduğunun fark edilmesi halinde oruç bozulur. Orucun kalan kısmı adet halinin bitmesi sonrasında kaza edilmelidir. Kadınlarda adet hali günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilir. Bu nedenler ile iftara yakın ya da niyet edildikten kısa bir süre sonra da adet hali fark edilebilmektedir.
Kişinin adet halini iftara yakın fark etmesi halinde yine de orucu bozulur. İftara az kalmış olması orucun bozulduğu gerçeğini değiştirmez.
Adet Bittikten Sonra Gusül Abdesti Almadan Oruç Tutulur Mu? Diyanet
Hayır. Adet bittikten sonra gusül abdesti almadan oruç tutulmaz. Gusül abdesti Müslüman kimseler için önemlidir. Adet bitmesi halinden sonra temizlenmeden namaz kılınmaz ve oruç tutulmaz. Bu bağlamda adet bittikten sonra beklenmeden hemen gusül abdesti alınmalıdır.
Gusül abdesti alınması sonrasında ertesi gün oruç tutulmaya devam edilmelidir. Gusülden sonraki ilk ramazan gününde niyet edilerek oruç tutulmalıdır. Kişi adetli değilken oruç tutmazsa bu durum adet kaynaklı olarak değerlendirilmez.
Daha fazla ilgili içerik;
- Adetliyken İlişkiye Girmek Haram Mı
- Adetliyken Tursu Kurulur Mu
- Adetliyken Kadir Gecesinde Nasıl İbadet Edilir