Oruçluyken kaş bıyık almak orucu bozmaz. Çünkü kaş bıyık, vücuttan çıkan doğal bir şeydir. Orucu bozan şeyler, vücuda giren veya vücuttan çıkan şeylerdir. Kaş bıyık, vücuttan çıkmaz, sadece kesilir.
Tüy alınması işlemi vücudun temizliği için önemlidir. Ramazan ayı boyunca tüylerini almadan dolaşmak kişi için de sağlıklı değildir. Bu bağlamda oruçluyken kaş ve bıyık almanın oruca herhangi bir zararı olmadığı doğrudur.
Oruçluyken Yapılmayacaklar
Orucu bozan haller hakkında sık sorulan bazı sorular ve cevaplarına yazımızın devamında yer verdik. Avret yeri temizliği, lazer yaptırmak benzeri sorularınızın cevapları için okumaya devam edebilirsiniz.
Avret Yeri Temizliği Orucu Bozar Mı
Hayır. Avret yeri temizliği yapmak orucu bozmaz. Ancak avret yerinin başka bir kadına temizletilmesi gözün harama değmesi anlamına geleceğinden oruç için sağlıklı değildir.
Oruç tutarken yemek, içmek ya da cinsel ilişkiden kaçınmak kadar vücudu haramlardan korumak da önemlidir. Manevi olarak orucun zedelenmesi ihtimali söz konusu olduğundan kişinin görülmesi haram olan yerlerini başkalarına göstermemesi gerekir.
Lazer Orucu Bozar Mı? Sorularla İslamiyet
Hayır. Lazer yapmak orucu bozmaz. Lazer yapılarak tüylerin alınması ya da tüy köklerinin yakılması işlemleri orucu bozmaz. Orucun bozulması için cinsel ilişkiye girilmesi, bir şey yenmesi ya da içilmesi gerekir. Lazer yapmak ya da tüy almak orucu bozmadığından orucun devamı için bir sorun meydana gelmez.
Oruçluyken lazer yaptırmaya gidilebilir. Ancak lazer işlemi başka birine yaptırılıyorsa kadınların kadınlara karşı da vücutlarının belirli bir kısımlarını göstermelerinin doğru olmadığını unutmamak gerekir. Ramazan ayı oruç ile birlikte haramlardan da sakınmayı gerekli kılar. Haramlardan sakınmak için gözümüzü, dilimizi, kulağımızı ve diğer organlarımızı da haramlara nazar etmekten uzak tutmalıyız. Bu bağlamda lazer yaptırırken helal haram çizgisine dikkat edilmesi gerekir.
Makyaj Yapmak Orucu Bozar Mı
Hayır. Makyaj yapmak orucu bozmaz. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre makyaj yapmak ya da krem sürmek benzeri eylemler orucun devamında bir soruna neden olmaz. Makyaj yapan kişinin orucunu bozması gerekmez. Oruç devam eder.
Makyaj yaparken kullanılan makyaj malzemelerinden rujun dudağa sürülmesi sonrasında dudağın yalanması ile rujun küçük bir miktarının dahi yutulması orucu zedeler. Bu noktada ruj kullanımına oruç tutarken ara verilmesi tavsiye edilmektedir.
Fondoten Orucu Bozar Mı
Hayır. Fondöten sürmek orucu bozmaz. Orucun bozulmasına neden olan başlıca durumlar gıda almak için bir şeyler yemek ve içmek, cinsel ilişkide bulunmaktır. Bu haller dışında vücuda fondöten sürmek, makyaj yapmak ya da saç boyamak benzeri eylemler oruca zarar vermez.
Kişinin orucunun fondöten sürmek ile bozulmayacağı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanmış olsa da kişi oruç tutarken yaptığı eylemlerini birkaç değerlendirmelidir. Oruç tutma eylemine uygun olan davranışları tercih ederek orucu boyunca sadece fiziksel olarak değil aynı zamanda manevi olarak da kendini korumaya özen göstermelidir.
Göz Damlası Orucu Bozar Mı
Hayır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre göz damlası dökmek orucu bozmaz. Göz damlası kullanımı ile göze giren madde çok az olduğundan ve damlanın bir kısmının da göz kırpılması yolu ile gözün dışına atılmasından kaynaklı olarak orucu bozmamaktadır.
Göz damlasının gözden giren kısmının yemek ya da içmek gibi bir niyet ile kullanılmaması da gıdalanma anlamı olmamasını ortaya koyduğundan oruçluyken göz damlası dökmek kişinin orucuna zarar vermemektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilen vaaza göre göz damlası dökmek orucu bozmaz.
Daha fazla ilgili içerik;
Oruç iken kaş bıyık alınır mı?
Oruçluyken kaş bıyık almak orucu bozmaz. Çünkü kaş bıyık, vücuttan çıkan doğal bir şeydir. Orucu bozan şeyler, vücuda giren veya vücuttan çıkan şeylerdir. Kaş bıyık, vücuttan çıkmaz, sadece kesilir.
Cımbızla kaş almak orucu bozar mı?
Cımbızla kaş almak orucu bozmaz. Çünkü cımbız, vücuda bir şey sokmaz veya vücuttan bir şey çıkarmaz. Sadece kılları koparır.
Oruçluyken temizlenmek günah mı?
Oruçluyken temizlenmek günah değildir. Orucu bozan şeyler, vücuda giren veya vücuttan çıkan şeylerdir. Temizlenmek, vücuda bir şey sokmaz veya vücuttan bir şey çıkarmaz.
Orucu bozan şeyler nelerdir?
Yemek, içmek
Cinsel ilişki
Boğazına su kaçmak
Kan almak
Diş çektirmek
Göz damlası kullanmak
Kaş bıyık almak
Vücut temizliği yapmak