Oruçluyken tırnak kesmek orucu bozar mı, Oruçluyken tırnak kesmek orucu bozmaz. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya gören kişi oruç tutarken tırnak kesmesi, saçını kesmesi ya da sakalını kesmesi halinde orucunu sürdürmelidir. Bu eylemler orucun zarar görmesine neden olmaz.
Şafilerde Tırnak Kesmek Orucu Bozar Mı
Şafilerde tırnak kesmek orucu bozmaz. Tırnak kesmenin orucun zarara uğratmadığı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalardan biridir. Şafi mezhebine ya da Hanefi mezhebine dahil olan Müslüman kimselerin oruçken tırnak kesmelerinde bir sakınca yoktur.
Tırnaklar vücudumuzun kirlenmesi ve pislik barınması muhtemel yerlerinden biridir. Tırnakların uzatılarak uzun bırakılması dinimizde pek tavsiye edilen bir alışkanlık da değildir. Tırnakların kısa tutulması hakkında Buhari’de şöyle bahsedilmektedir. (Libas, 63)
“Kadın, erkek herkes için bilerek tırnağını uzatmak mekruhtur. Tırnak uzatmak kadın için süs alameti sayılmaz.”
Uzun Tırnak Orucu Bozar Mı
Uzun tırnak orucu bozmaz. Müslüman kimsenin sağlık şartları ve temizlik imkanları doğrultusunda tırnaklarını kısa tutması tavsiye edilmektedir. Bunun dışında Müslüman kimsenin oruçken tırnaklarının uzun olması onun orucunun bozulmasına neden olmaz.
Tırnakların oruçken kesilmesi de orucun zarar görmesine neden olmamaktadır. Bu bağlamda kişi uzun tırnaklı iken oruç tutabilir, abdest alabilir ve abdestini sürdürebilir.
Tırnak Kesmek Abdesti Bozar Mı
Hayır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre abdestliyken tırnak kesmek vücuttan herhangi bir şey çıkmadığı için abdesti bozmaz. Abdestli iken tırnak kesen birinin abdesti zarar görmez.
Daha fazla ilgili içerik;
Orucken saç kestirilir mi?
Orucluyken saç sakal kesilir mi?
Oruçluyken tırnak yaptırmak günah mı?
Orucu bozan şeyler nelerdir?
Oruçlu olduğunu bile bile ağızdan bir şey yemek veya içmek.
Oruçlu olduğunu bile bile isteğiyle kusmak.
Cinsel ilişkide bulunmak.
Cinsel organlardan gelen kan veya irin gibi şeylerin vücuda girmesi.
Hanefi mezhebine göre, kan aldırmak ve hacamat yaptırmak.
Diş çektirmek, gargara yapmak, orucu bozan miktarda kan akması dışında.
Burun kanaması, diş eti kanaması gibi orucu bozmayan miktarda kan akması.
Ağız dolusu kusmak.
Orucu bozan bir şeyi yemek veya içmeyi niyet etmek.
Oruçlu olduğunu unutarak yemek veya içmek. Ancak, hatırlar hatırlamaz ağzındakileri çıkarıp tükürür ve orucuna devam ederse orucu bozulmaz.
Bu durumların dışında, orucu bozan başka bir şey yoktur.