Tüm dünyada yer alan bütün Müslümanlar bir aylığına yeme ve içmelerini kısıtlarlar. On iki ay içinde sadece bir aylığına kendilerini aç ve susuz bırakırlar. Oruçluyken nefislerden arınmak, arzu edilen şeylerden kendini geri çekmek ve aç olan insanların halinden bir nebze olsun anlamak için yapılan ibadetlerden birisidir. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte birçok kişi tarafından orucun zararı olup olmadığı merak edilmektedir. Herkesin sevdiği ve kaynakçalar göstererek tartıştığı Evrim Ağacı platformlarında verilen cevaplar ve yorumlar şu şekildedir;
- Evrim Ağacında birçok kişinin yorumu orucun zararlı olduğuna dairdir. Orucun zararlı olmasındaki sebeplerden birisi ise az su tüketimi olduğu iddia edilmektedir. Susuz kalmanın ileri zamanlarda bir takım kronik hastalıklara sebep olacağı söylenir. Susuz kalmanın dışında vücuda aç kalmanın zararı değil yararı olduğu konusunda birçok kişi hem fikirdir.
Orucun Zararları Bilimsel
Oruç tutmak hakkında birçok kişi farklı düşüncelere sahiptir. Oruç tutmanın zararlarının olduğunu iddia eden kişiler vardır. Peki gerçekten oruç tutmak zararlı mıdır? Bilimsel araştırmalar incelendiği zaman orucun zararları şu şekildedir;
- Orucun zararlarından birisi dehidrasyondur. Vücuttaki su kaybına yol açarak bu hastalıkların önünü açmaktadır. Böbrek taşı riskini artırmaktadır.
- Kan şekerinin aşırı düşmesi ve yükselmesi vücuda oldukça zararı bulunmaktadır.
- Tunuslu bir çalışma ekibinin yaptığı araştırmalara göre yaşlı ve oruç tutan kişilerde denge problemlerin ortaya çıktığı rapor edildiği söylenmektedir.
- Hamileyken oruç tutmanın çocukta zeka geriliği yarattığı 2011 yılında ABD’de yapılan çalışmada söylenmiştir.
Oruç Tutmak Zararlı Mı
Oruç tutmak Müslümanlar için dini ibadetlerden birisidir. Oruç tutmanın zararlı olup olmamasını birçok kişi merak etmektedir. Orucun zararlarını sizler için araştırdık. Hadi bakalım.
Oruç doğru bir şekilde uygulanmıyorsa vücudunuza karşı zararlı olabilmektedir. Uzun süre aç kalınması kan şekerinin ve tansiyonun düşmesine sebep olur. İftarda ve sahurda yenilen yemekler ağır ve yağlı olduğundan dolayı sindirim sistemine zarar vermiş olursunuz. Yemek yedikten sonra uyuma halinden dolayı kilo alınmasına sebep olmaktadır. Aslında oruç zararlı değildir. Orucu zararlı bir şekilde uygulayan bizleriz.
Oruç Faydalı Mı Zararlı Mı
Oruç tutmak sadece Müslümanlar için geçerli bir ibadet değildir. Yahudi ve Hristiyanlar içinde kabul edilen bir ibadettir. Yahudi ve Hristiyanlar için gün ve saat kavramı Müslümanlara göre değişiklik gösterir. Bütün dinlerde yer alan oruç ibadetinin zararları ve yararları sürekli konuşulmaktadır.
Oruç doğru uygulandığı sürece vücut için yararlıdır. Vücudun dinlenmesi için gereklidir. Oruç tutan kimsenin vücudu bakıma ve onarıma girer. İç organları saran yağlar erimeye başlar. Karaciğer, midedeki kaslar ve salgı üreten hücreler birkaç saat dinlenir. Kan hacmi azalır ve kalp rahatlamaya başlar. Aslında vücudunuz oruçluyken kendini dinlendirir ve güçlendirir. Böyle bir şeyin zararı yoktur elbette. Ama eğer vücudunuz dinlenmişken sizler iftarda ve sahurda ağır gıdalar tüketiyorsanız bunların hiçbir anlamı kalmaz. Hatta vücudunuza zararı olur. İftarda ve sahur da öğünler yavaş yenmeli ve az miktarlar da tüketilmelidir.
Daha fazla ilgili içerik;
Oruç neden zararlı?
Sağlık sorunları olan kişiler için: Diyabet, kalp hastalığı, tansiyon gibi kronik sağlık sorunları olan kişiler, oruç tutmadan önce doktorlarına danışmalıdır.
Çocuklar ve gençler için: Çocuklar ve gençlerin, gelişimlerini tamamlayabilmeleri için düzenli beslenmeleri gerekir. Bu nedenle, çocukların ve gençlerin oruç tutması önerilmemektedir.
Hamile ve emziren kadınlar için: Hamile ve emziren kadınlar, oruç tutarken bebeklerinin ve kendi sağlıklarını riske atabilirler. Bu nedenle, hamile ve emziren kadınların oruç tutması önerilmemektedir.
Oruç tutmanın zararlı olabileceği bazı yan etkiler şunlardır:
Halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü
Su kaybına bağlı olarak baş dönmesi, bayılma
Bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak enfeksiyon riskinin artması
Kan şekerinin düşmesine bağlı olarak hipoglisemi
Kuranda 30 gün oruç var mı?
Oruç bilimsel olarak faydalı mı?
Kilo verme
Diyabet
Kalp hastalığı
Tansiyon
Bağışıklık sistemi
Alzheimer hastalığı
Parkinson hastalığı
Oruç sırasında vücutta neler oluyor?
Orucun 7 günü vücutta neler olur?
Orucun 2. ve 3. gününde, vücuttaki yağ depoları da azalmaya başlar. Vücut, enerji ihtiyacını proteinlerden karşılamaya başlar. Bu süreçte, kas kaybı meydana gelebilir.
Orucun 4. ve 5. gününde, vücuttaki protein depoları da azalmaya başlar. Vücut, enerji ihtiyacını keton cisimlerinden karşılamaya başlar. Keton cisimcikleri, karaciğerde yağların parçalanmasıyla oluşur.
Orucun 6. ve 7. gününde, vücuttaki keton cisimcikleri, enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek düzeye ulaşır. Bu süreçte, vücuttaki yağ depoları hızla azalmaya başlar.
Oruç hangi organlara faydalı?
Karaciğer: Oruç, karaciğerin temizlenmesine ve yenilenmesine yardımcı olur.
Böbrekler: Oruç, böbreklerin temizlenmesine ve yenilenmesine yardımcı olur.
Pankreas: Oruç, pankreasın işlevini iyileştirmeye yardımcı olur.
Kalp: Oruç, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Damar sistemi: Oruç, damar sağlığını korumaya yardımcı olur.
Oruç vücudu nasıl temizler?
Oruç tutmanın asıl amacı nedir?
Oruç tutmanın faydaları nelerdir 6 tane?
Kilo verme: Oruç, kilo vermeye