Oruçluyken, parfüm ve ruj orucu bozar mı sorusu günlük hayatta makyaj yapan ve parfüm sıkan kimseler tarafından sorgulanmaktadır. Ruj sürmek rujun yalanarak mideye ulaşması halinde orucu bozması nedeni ile tehlikeli görülmektedir. Yazımızın devamında parfüm, koku, ruj ve krem sürmenin orucu bozup bozmadığına dair merak edilen soruların yanıtlarını inceleyebilirsiniz.
Parfüm Orucu Bozar Mı Diyanet
Parfüm orucu bozmaz. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre tene parfüm sıkmak orucu bozmaz. Ancak sürekli olarak kadın parfüm ve koku koklanması kişinin nefsinin hoşuna giden bir eylem olduğunda orucun zedelenmesine neden olabileceğinden şüpheli bulunmaktadır.
Kişisel hijyenin korunması için keskin bir kokuya sahip kolonya kullanımı orucun bozulup bozulmaması bağlamında pandemi sürecinde daha çok sorgulanmaktadır. Parfümün doğrudan orucu bozmadığı bilinmektedir.
Koku Orucu Bozar Mı Diyanet
Koku orucu bozmamaktadır. Diyanet tarafından yapılan açıklamaya göre koku sürmek ve kokunun tene değmesi orucu bozmaz. Koku sürerken kokunun nefsi tatmin edecek şekilde uzun uzun koklanmaması gerekliliğine dikkat edilmelidir. Orucun zedelenmesi ve maneviyatının hasar görmesi ihtimaline karşı mümkün olduğu kadar koku sürmemeye özen gösterilmesi tavsiye edilmektedir.
Ruj Orucu Bozar Mı
Hayır. Ruj sürmek orucu bozmaz. Ancak ruj sürülürken rujun dudaklardan yalanarak tadının alınması ve mideye ulaşması halinde oruç bozulur. Bu nedenle de ruj sürmenin oruca zarar verme ihtimali bulunması bağlamında tavsiye edilmediği bilinmektedir.
Ruj ile birlikte dudak kremleri ve tedavi amaçlı kullanılan dudak yara kremleri de aynı şekilde değerlendirilmektedir. Dudağın yalanması ve mideye kremin ulaşması orucun bozulmasına kesin olarak neden olmaktadır.
Krem Sürmek Orucu Bozar Mı
Hayır. Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre krem sürmek orucu bozmamaktadır. Krem sürülmesi sonrasında deride yer alan gözenekler ile vücuda giren krem oldukça yavaş bir şekilde emilir. Bu bağlamda krem sürmek orucu bozmaz olarak değerlendirilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre;
“Deri üzerindeki gözenekler ve deri altındaki kılcal damarlar yoluyla vücuda sürülen yağ, merhem ve benzeri şeyler emilerek kana karışmaktadır. Ancak cildin bu emişi, çok az ve yavaş olmaktadır. Diğer taraftan bu işlem, yeme içme anlamına da gelmemektedir. Bu itibarla, deri üzerine sürülen merhem, yapıştırılan ilaçlı bantlar orucu bozmaz.”
Hanefi mezhebine göre krem sürmek orucu bozmaz. İsmailağa kaynağından alınan bilgilere göre krem ya da yağ benzeri maddeler açık yaraya sürülmesi halinde oruç bozulmaktadır.
Daha fazla ilgili içerik;
Dudak ruju orucu bozar mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fetvalarına göre, dudak ruju orucu bozmaz. Dudak ruju, ağız içine girmediği ve vücuda herhangi bir şeyin geçmesine neden olmadığı için orucu bozmaz. Ancak, dudak rujunu çıkarırken ağız içine ruj parçası kaçması durumunda oruç bozulur.
Makyaj ve parfüm orucu bozar mı?
Makyaj ve parfüm, ağız içine girmediği ve vücuda herhangi bir şeyin geçmesine neden olmadığı için orucu bozmaz. Ancak, makyaj yaparken kullanılan bazı malzemeler, ağız içine girip orucu bozabilir. Bu nedenle, makyaj yaparken kullanılan malzemelerin orucu bozup bozmadığını öğrenmek önemlidir.
Tadı olmayan ruj orucu bozar mı?
Tadı olmayan ruj, ağız içine girmediği ve vücuda herhangi bir şeyin geçmesine neden olmadığı için orucu bozmaz. Ancak, tadı olmayan ruju çıkarırken ağız içine ruj parçası kaçması durumunda oruç bozulur.
Parfüm neden orucu bozar?
Parfüm, ağız içine girerse orucu bozar. Parfüm, ağız içine girerse vücuda bir şeyin geçtiği kabul edilir ve oruç bozulur. Ancak, parfümü koklamak orucu bozmaz.
Ne gibi durumlarda oruç bozulur?
Ağızdan bir şey yemek veya içmek.
İsteyerek kusmak.
Cinsel ilişkide bulunmak.
Cinsel organlardan gelen kan veya irin gibi şeylerin vücuda girmesi.
Hanefi mezhebine göre, kan aldırmak ve hacamat yaptırmak.
Diş çektirmek, gargara yapmak, orucu bozan miktarda kan akması dışında.
Burun kanaması, diş eti kanaması gibi orucu bozmayan miktarda kan akması.
Ağız dolusu kusmak.
Orucu bozan bir şeyi yemek veya içmeyi niyet etmek.
Oruçlu olduğunu unutarak yemek veya içmek. Ancak, hatırlar hatırlamaz ağzındakileri çıkarıp tükürür ve orucuna devam ederse orucu bozulmaz.
Güzel koku koklamak orucu bozar mı?
Güzel koku koklamak, orucu bozmaz. Çünkü güzel koku, ağız içine girmediği ve vücuda herhangi bir şeyin geçmesine neden olmadığı için orucu bozmaz.
Nihat Hatipoğlu parfüm orucu bozar mı?
“Parfüm, ağız içine girerse orucu bozar. Ancak, parfümü koklamak orucu bozmaz. Çünkü parfüm, ağız içine girmediği ve vücuda herhangi bir şeyin geçmesine neden olmadığı için orucu bozmaz.”
Külot koklamak orucu bozar mı?
Külot koklamak, orucu bozmaz. Çünkü külot, ağız içine girmediği ve vücuda herhangi bir şeyin geçmesine neden olmadığı için orucu bozmaz.
Parfüm kokusunu içine çekmek orucu bozar mı?
Parfüm kokusunu içine çekmek, orucu bozmaz. Çünkü parfüm, ağız içine girmediği ve vücuda herhangi bir şeyin geçmesine neden olmadığı için orucu bozmaz. Ancak, parfüm kokusunu içine çekerken ağız içine parfüm parçası kaçması durumunda oruç bozulur.