Patates Oturtmanın 5 pratik ve lezzetli yolunu sizler için derledik. Patates oturtma tencerede ve lokanta usulü patates oturtma nasıl yapılır, bilgilendiriyoruz.
Patates oturtma, Türk kültüründe oldukça önemli bir yere sahip olan bir yemektir. Genellikle kış aylarında tercih edilen bu yemeğin yapılışı şu şekildedir;
- Yemek için öncelikle patateslerin kabukları soyulur ve küp küp doğranır.
- Soğanlar ince ince kıyılır ve tereyağı ile birlikte tavada kavrulur.
- Kavrulan soğanlara domates salçası eklenerek birkaç dakika daha kavrulduktan sonra patatesler de tavaya eklenir.
- Tavada kavrulan patateslerin üzerine yeteri kadar su ilave edilir ve patatesler yumuşayana kadar pişirilir.
- Piştikten sonra üzerine rendelenmiş kaşar peyniri eklenir ve kaşar eriyene kadar fırına verilir.
- Fırından çıkan patates oturtma, sıcak servis edilir.
Patets oturtma yemeği içerisinde birçok malzeme bulunması nedeni ile oldukça tercih edilen ve lezziz bir yemektir.
Patates Oturtma Tencerede
Patates oturtma tencerede yapılarak gayet kolay ve lezzetli bir yemek haline gelir. Tencerede patates oturtma yemeği yapmak için gerekli malzemeler ve tarif şu şekildedir;
Malzemeler:
- 4 adet orta boy patates
- 2 adet orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 su bardağı su
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- Tuz, karabiber
- Maydanoz (süslemek için)
Yapılışı:
- Patateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın.
- Soğanları da ince ince kıyın.
- Geniş bir tencereye tereyağını koyup eritin.
- Soğanları tencereye ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
- Kavrulan soğanların üzerine domates salçasını ekleyin ve 1-2 dakika daha kavurun.
- Tencereye doğranmış patatesleri ekleyin ve karıştırın.
- Üzerine 2 su bardağı su ekleyin ve tuz, karabiber ilave edin.
- Patatesler yumuşayana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
- Fırın kabına patatesleri boşaltın ve üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpin.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kaşarlar eriyene kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirin.
- Fırından çıkan patates oturtma, maydanoz yapraklarıyla süsleyerek sıcak servis yapın.
Lokanta Usulü Patates Oturtma
Lokanta usulü patates oturtma Türk mutfağının vazgeçilmez tatlarından birisidir. Lokanta usulü patates oturtma tarifi evde de kolaylıkla yapılabilir. Lokanta usulü patates oturtma şu şekilde yapılmaktadır;
- Patatesleri kabuklu olarak iyice yıkayın ve küp küp doğrayın.
- Soğanları da ince ince kıyın.
- Geniş bir tencereye tereyağını koyup eritin.
- Soğanları tencereye ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
- Kavrulan soğanların üzerine domates salçasını ekleyin ve 1-2 dakika daha kavurun.
- Tencereye doğranmış patatesleri ekleyin ve karıştırın.
- Üzerine 2 su bardağı su ekleyin ve tuz, karabiber ilave edin.
- Patatesler yumuşayana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
- Fırın kabına patatesleri boşaltın ve üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpin.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kaşarlar eriyene kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirin.
- Fırından çıkan patates oturtma, maydanoz yapraklarıyla süsleyerek sıcak servis yapın.
Bu tarifi sırası ile uygulayarak mükemmel bir yemek ortaya çıkarırsınız.
Daha fazla ilgili içerik;
Patates Musakka – Nefis Yemek Tarifleri
Patates musakka – nefis yemek tarifleri sitesinde oldukça fazla beğeni ve yorum almış leziz bir yemektir. Nefis yemek tarifleri sitesine göre patates musakka şu şekilde yapılmaktadır;
Malzemeler:
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 300 g kıyma
- 1 adet soğan
- 4 adet orta boy patates
- 1 yemek kaşığı salça
- Tuz
- Karabiber, pul biber, kekik
- Yarım su bardağı su
- Süt
Sosu için,
- 6 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı un
Uygun bir tencereye sıvı yağı ve kıymayı alarak kavuruyoruz.
- “Soğanımızı yemeklik doğrayalım ve kıymanın üzerine ilave ederek kavurmaya devam edelim.”
- “Daha sonra doğradığımız patatesleri ve salçayı da ekleyelim, karıştırarak pişirelim.”
- “Yemeğimizin baharatlarını da ayarlayalım, suyunu ekleyip karıştıralım ve yemeğimizi fırın kabına alalım.”
- “Üzerine gelecek kadar süt ilave edelim ve yemeğimizi önceden ısıttığımız 180°C fırında 30-35 dakika kadar pişmeye bırakalım.”
- “Sosu için uygun bir kaseye yoğurdu, yumurta sarısını ve unu ekleyelim, güzelce çırpalım.”
- “Fırından aldığımız yemeğimizin üzerine sosumuzu boşaltalım ve üzeri kızarıncaya kadar tekrar fırına verelim.”
- “Patates musakkamız servise hazır.”
Bu tarif sayesinde akşam yemeklerinizi zenginleştirir ve mükemmel bir yemeğin tadını çıkarabilirsiniz.
Antep Usulü Patates Oturtma
Antep usulü patates oturtma çok doyurucu ve aynı zamanda çok lezzetli bir yemektir. Antep usulü patates oturtma malzemeleri ve yapışı şu şekildedir;
Malzemeler:
- 1 kilogram patates
- 250 gram kıyma
- 2 adet kuru soğan
- 2 adet domates
- 2 adet yeşil biber
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz, karabiber, pul biber
- 1 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
- Patatesler soyulup yuvarlak dilimler halinde kesilir ve bir tavada hafif kızartılır.
- Kıyma tavada kavrulur ve üzerine ince doğranmış soğan eklenip birlikte kavrulmaya devam edilir.
- Küp küp doğranmış domates ve yeşil biberler de eklenerek birkaç dakika daha kavrulur.
- Tavada salçalar, tereyağı, zeytinyağı, tuz, karabiber ve pul biber de eklenip karıştırılır.
- Hazırlanan patates dilimleri, kıymalı karışımın üzerine tek sıra şeklinde dizilir.
- Üzerine sıcak su ilave edilip kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika pişirilir.
- Piştikten sonra servis tabağına alınır ve sıcak olarak servis edilir.
Hem pratik, hem doyurucu hem de lezzetli bu yemeği yukarıdaki tarif ile çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
Patates Oturtmanın Yanına ne Gider
Patates oturtmanın yanına ne gider sorusu merak edilen bir konudur. Patatesli yemeklerin hemen hemen hepsine yakışan yoğurt, patates oturtma yemeği için de güzel bir yancıdır. Bunun yanı sıra turşu ve salata ile de çok lezzetli bir uyum sağlar.