PPD testi nasıl yapılır ve PPD testi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, bilgilendiriyoruz. PPD testi ne için yapılır ve PPD testi aç mı tok mu yapılır, birlikte inceleyelim.
PPD testi nasıl yapılır, sorusundan önce bu testi yaptırmak için verem dispanserine gitmeniz gerektiğini belirtmek isteriz. PPD hastanın verem (tüberküloz) hastalığı olup olmadığını anlamak için yapılan testtir. Verem tedavi edilmez ise solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır.
Bireyin sol kolunun diresek altı kısmının iç ya da dış tarafına uygulanır. Deri içerisine 0,1 milimetrelik dozda Tüberkülin enjekte edilir. 48 ile 78 saat arasında test belirti gösterir. Testin uygulandığı alan antiseptik içeren ya da dezenfektan özelliği taşıyan bir şeyle silinirse yanlış sonuç alınabilir.
Enjeksiyon sonucunda hastanın cildinde 6 ile 10 milimetre boyutlarında bir kabarcık oluşması beklenir. Kabarcık boyutu cetvel yardımı ile ölçülür. 6 mm altındaki değerler negatif kabul edilir. Ciltte görülen kızarıklık dikkate alınmayacak bir sonuçtur.
PPD Testi Su Değerse Ne Olur
PPD deri altına ve ciltte kolay ulaşılabilen bir yere yapılır. Bu nedenle testin yapıldığı bölgenin dış etkenlerden korunması zorlaşır. PPD testi su değerse ne olur, sorusu bu durumda merak konusudur. PPD hassa bir test olduğu için, bölgeyi kaşımamalısınız ve su değdirmemeye çalışmalısınız. Bu durumlar testin sonucunun yanlış anlaşılmasına neden olabilir. Ancak beklenmeyen durumlar ile karşılaşırsanız doktorunuza danışınız.
Daha fazla ilgili içerik;
PPD Testi Pozitif Belirtileri
PPD Testi pozitif belirtileri, testten sonra beklenmesi gereken süre dolduğunda doktor kontrolüne gitmelisiniz. Eğer PPD testi pozitif çıkarsa ne yapılır, testin yalancı pozitif olma ihtimaline karşın doktorunuz size birtakım başka testler uygulayacaktır. Bunlar:
- Öncelikle hastadan göğüs röntgeni istenir. Bu veremin aktif mi yoksa gizli mi olduğunu gösterecektir.
- Hastalık akciğerler dışında başka organları da etkileyebilir. Bu durumda CT taramasına girmeniz istenebilir. Bu tüm vücudu tarayacaktır.
- Testler verem olduğunuzu işaret ediyorsa son olarak balgam testine girmeniz istenir. Bu, balgamınızın rengine ve yapısına göre doktorunuza durumunuzu anlatacaktır.
Testler sonuçlandıktan sonra hastalığınızın durumuna göre doktorunuz ilaç tedavisine başlayacaktır.
Bebeklerde PPD Testi Nasıl Yapılır?
Ülkemizde genelde bebekler 9 aylık olduğunda verem (BCG) aşısı yapılır. Önceki yıllarda aşının tuttuğundan emin olmak için bebeklere PPD testi yapılıyordu. Ancak artık aşının iz olmasa bile tuttuğu bilindiği için bu nedenle test yapılmıyor. Bebeklerde PPD testi nasıl yapılır sorusunun cevabı ise gayet basit. Yetişkin hastalarda olduğu gibi kolun üst kısmına yapılan testin sonuç vermesi beklenir.