Romen Diyojen nasıl öldü ve Romen Diyojen kim öldürdü, birlikte inceleyelim. Romen Diyojen Alparslan savaşı ve Romen Diyojen mezarı ve Diyojen’in meşhur sözünü birlikte inceleyelim.
Romen Diyojen nasıl öldü, Romen Diyojen Bizans imparatorudur. Kapadokyalı aileye sahiptir. Selçuk ordularına karşı üç zafer kazanmıştır. En ünlü imparatorlardan birisidir. Malazgirt savaşından sonra tahtan indirilmiştir.
Romen Diyojen tahttan indikten sonra dağılan ordusunu toplamaya çalışmıştır. Ordusunu topladıktan sonra tahttan indiren kişilere karşı iki savaş gerçekleştirmiştir. Dukas idaresinde olan orduya karşı yenilgi yaşamıştır. Savaşta yenildikten sonra Adana da yer alan ufak bir kaleye sığınmaya çalışmıştır. Fakat Dukas tarafından gizlice takip edilerek yeri öğrenilmiştir. Kale kuşatılmıştır.
Romen Diyojen mezarı | Kınalıada |
Alparslan nasıl öldü | Hançer yarası |
Romen Diyojen eşi | Eudokia Makrembolitissa |
Romen Diyojen kim öldürdü | Alparslan |
Romen Diyojen esir olarak alınmıştır. Esir olarak alınmadan önce esir şartlarının ağır olmayacağına dair anlaşma yapmışlardır. Anlaşma olmasına rağmen katır sırtında yolculuk yapan Romen Diyojen 1072 yılında gözlerine mil çekilmiştir ve kör edilmiştir. Kör edilme aşamasında o kadar acımasız yapılmıştır yaraları enfeksiyon kapmaya başlamıştır. Kınalıada’ya sürgün edildikten sonra birkaç gün içinde yaşamını yitirmiştir.
- Romen Diyojen Malazgirt Savaşından sonra gözlerine mil çekilmiş ve yaralarından enfeksiyon kaparak yaşamını yitirmiştir.
Diyojen Neden Fıçıda Yaşamış
Romen Diyojen mezarı nerede, Romen Diyojen ’in babası kuyumculuk yapmaktadır. Hayatları gayet iyi giderken Atina’ya sürgün edilmesiyle birlikte hayatı tamamen değişmiştir. Romen Diyojen felsefeye aşırı düşkündür. Sadece fıçısı ve tası olduğu söylenmektedir. Günün birinde bir çocuğun çeşmede avuçlarıyla su içtiğini görünce tasını fazlalık olarak görmeye başlamıştır. Ve tasını atmıştır. Romen Diyojen kaosun terk edilerek asıl erdeme ulaşılacağını düşünmektedir Romen Diyojen bir filozof olarak görülmektedir.
Dönemin medeniyetini ederek tamamen doğal hayatı sebebiyle Diyojene köpeksi ismi verilmiştir. Savunduğu görüşlerini hayatına uygulayan bir kişidir. Diyojen kinik felsefesinden etkilenerek isteklerini minimuma indirerek bir fıçı içinde yaşamaya başlamıştır. Hazlardan uzak, sefalet içinde yaşantısı halk tarafından komik bulunsa da bilgeliğini kimse görememiştir. Büyük İskender’in benden bir isteğin var mı sorusuna bile gölge etme başka ihsan istemem senden diyecek kadar, dünyadaki arzulardan kendini tamamen somutlamıştır.
Romen Diyojen mezarı nerede
Romen Diyojen hem filozof hemde imparatorluk yapmıştır. Malazgirt Savaşında yenilgisinden dolayı Romen Diyojen tahttan indirilmiştir. Zor bir hayat yaşayan Romen Diyojen ‘in hayatı oldukça ilgi çekici ve değişiktir. Felsefeyle uğraşan Romen Diyojen kendini tüm hayattan soyutlayarak farklı bir yaşam sürmüştür. Fıçıda yaşamıştır. Halk arasında komik bulunmuş ve köpeksi lakabı takılmıştır. Sürgün hayatı yaşayan Romen Diyojen Adana da yakalanarak bin bir türlü hakaretlerle İstanbul’a getirilmiştir. Orada gözleri kör edilmiş ve Kınalıada’ya gönderilmiştir. Burada birkaç gün geçirdikten sonra yaşamını yitirmiştir.
- Romen Diyojen’in mezarı Kınalıada da yer almaktadır.
Daha fazla ilgili içerik;
Romen Diyojen Hayatı
Romen Diyojen hayatı, Romen Diyojen’in oldukça dikkat çeken bir hayatı vardır. Romen Diyojen 1030 yılında doğmuştur. Darbe girişimlerine katılmasından sonra yakalanarak idam edilmek için mahkûm edilmiştir. İdama birkaç saat kala Konstantin gelerek kızıyla evlenmesi için huzuruna çağırmıştır. Kızıyla evlenen Romen Diyojen Bizans tahtına ortak oldu. İdama saatler kala hayatı tamamen değişmiştir.
Selçuklu ya karşı iki zafer kazanan Romen Diyojen, Malazgirt Savaşını kaybetmiştir. Savaşı kaybetmesiyle savaş sırasında yaralanarak esir düşmüştür. Alparslan tarafından nazikçe ve güzel bir şekilde misafir edilmiştir. Daha sonra Roman Diyojen serbest bırakılmıştır. Fakat Bizans İmparatorluğu başka biri yönetmeye başlamıştır bile. Romen Diyojen dağılan ordusunu toplayarak tahtını geri almaya çalışsa da çabaları başarısız olmuştur. Dukas tarafından esir alınan Romen Diyojen enfeksiyon sebebiyle Kınalıada ’da yaşamını yitirmiştir.
Romen Diyojen Alparslan diyalog
Alparslan ve Romen Diyojen arasındaki konuşma, Malazgirt Savaşından sonra Romen Diyojen yaralanmış ve esir düşmüştür. Selçuklu Sultanı olan Alparslan tarafından esir alınmıştır. Alparslan’ın huzuruna getirilen Romen Diyojen ile aralarında geçen diyaloğu herkes merak etmiştir.
- Alparslan Romen Diyojene dönerek ‘Eğer ben senin önünde esir olsaydım ne yapardın?’ diye sorar. Romen Diyojen ’Ya öldürürdüm ya da zincire vururdum seni’ der. Bunun üzerine Alparslan’ın cevabı şu şekilde olur. ‘Benim vereceğim ceza ise daha ağır. Seni affediyorum ve serbest bırakıyorum’ diyerek serbest bırakır. Ve kendi vatanından sürgün edilerek ölüme terk edilir.
Diyojen’in Meşhur Sözü
Diyojen’in meşhur sözü, ünlü filozoflardan birisi olan Romen Diyojen’in en ünlü sözlerini sizler için derledik. Gelin beraber inceleyelim.
- Gölge etme başka ihsan istemem cümlesi en önemli ve bilindik sözlerinden biridir.
- ‘Aşk mutsuzluk peşinde koşmaktır.’ Romen Diyojen
- ‘İşsiz adamların işidir aşk.’ Romen Diyojen
- ‘Felsefe insanı tek bir kuruş sahibi olmadan da zengin yapar.’ Romen Diyojen
- ‘Hakaret, hakaret edeni utandırır. Hakarete uğrayanı değil’ Romen Diyojen
- ‘Mutluluk insanın içindedir.’ Romen Diyojen