Barbaros Hayrettin Paşa nasıl öldü ve Barbaros Hayrettin Paşa hangi padişah döneminde yaşamıştır, detayları sizlerle paylaşıyoruz. Barbaros Hayrettin Paşa’yı kim öldürdü, birlikte inceleyelim.

Barbaros Hayrettin Paşa nasıl öldü, Barbaros Hayrettin Paşa veya gerçek ismiyle Hızır Reis, Osmanlı İmparatorluğunda kaptan-ı derya olarak bilinen ilk kaptan paşasıdır. Ona dinin hayırlısı anlamına gelen Hayreddin ismini yaptığı hizmetlerden dolayı Padişah Yavuz Sultan Selim vermiştir. Hayrettin Paşa, Akdeniz kıyılarındaki yaptıklarıyla Akdeniz’in Türk gölü haline gelmesini sağlamıştır. Doğum tarihi net olarak bilinmiyordur.

En çok bildiğimiz ve duyduğumuz Preveze Deniz Zaferi Barbaros Hayrettin Paşa sayesinde alınmıştır. 3 gün süren bu mücadele de Barbaros’un filosu sayıca az olmasına rağmen Haçlı donanmasını bozguna uğratmıştır. Preveze Deniz Zaferiyle Türklerin Akdeniz’de üstünlüğü kesinleşmiş oldu. Başarılı deniz savaşlarından sonra tersane işleriyle ilgilenen Barbaros Paşa, geçirdiği rahatsızlıktan sonra vefat etmiştir.

Barbaros Hayreddin Paşa idamı

Barbaros Hayreddin Paşa idamı

Barbaros Hayrettin Paşa idamı doğru bir bilgi değildir, kendi rahatsızlığından dolayı vefat etmiştir. Barbaros Hayrettin Paşa’nın ölümünden sonra “Mate reisü’l-bahr (Denizin reisi öldü) “sözü tarihe düşmüştür. Barbaros Hayreddin Paşa zamanında Osmanlı denizciliği gücünün zirvesine ulaşmış ve sevgiyle anılmıştır. 

Hatta o kadar çok sevilirdi ki Osmanlı Devleti’nin kaptan paşaları, kaptanlık kaftanlarını giyer Barbaros’un Beşiktaş’taki türbesine gider ve dua edilip, fakir fukaraya yemek verirlermiş. Sefere çıkan Türk gemileri bu türbenin önünden geçerken Barbaros Hayrettin Paşa’yı top atışıyla selamlarlar. Hatta günümüzde de hala yapan denizcilerimiz vardır. İstanbul’un Beşiktaş semtinde Barbaros Anıtı vardır.

Barbaros Hayrettin Paşa’yı Kim Öldürdü

Barbaros Hayrettin Paşa’yı kim öldürdü, Barbaros Hayrettin Paşayı kimse öldürmemiştir. Barbaros Hayrettin Paşa Preveze Deniz Savaşından sonra I. François, Osmanlıya yaklaşmaya başlamıştır. 6 ay kadar Güney Fransa’ da kalan Barbaros, François’nın V. Karl’la anlaşması karşılığında İstanbul’a dönmek zorunda kalmıştır. Dönüş yaparken Cenova’da tutsak olan Turgut Reis’i kurtarmıştır, bu zafer Barbaros Paşanın son büyük zaferi olmuştur. Bundan sonra tersane işleriyle ilgilenen Barbaros Paşa, 5 Temmuz 1546’da geçirdiği rahatsızlıktan sonra vefat etmiştir.   

Barbaros Hayrettin Paşa Hangi Padişah Döneminde Yaşamıştır

Barbaros Hayrettin Paşa Hangi Padişah Döneminde Yaşamıştır

Barbaros Hayrettin Paşa hangi Padişah döneminde yaşamıştır, Barbaros Hayrettin Paşa hem Yavuz Sultan Selim zamanında hem de Kanuni Sultan Süleyman zamanında yaşamıştır. Yavuz Sultan Selim zamanında Hızır Reis’e Hayreddin ismi verilmiştir. Kanuni Sultan Süleyman zamanında ise Hayrettin Paşa Kaptan-ı Deryalığa atanmıştır.

Yavuz Sultan Selim, Barbaros Hayrettin Paşa verdiği ayrıcalıklarla Anadolu’dan 2000 kişilik bir ordu oluşturulmasına izin vermiştir. Barbaros, Osmanlı’dan aldığı destekle gücüne güç katarak çalışmalarına devam etmiş. Barbaros Hayrettin Paşa Osmanlı’ya bağlı olunca Cezayir toprakları da Osmanlı’ya katılmış oldu.


Daha fazla ilgili içerik;


Leave A Reply