Sebepsiz ateş yükselmesi nedenleri ve tedavisi nasıl yapılır, sizlere aktarıyoruz. Baş kısmında ateş neden olur ve gece yükselen ateş nedenlerini birlikte inceleyelim.
Sebepsiz ateş yükselmesi genellikle karşılaşıldığında fazla önemsenmeyen ancak ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilecek bir durumdur. Vücutta ateş yükselmesi, vücudun enfeksiyonlar ile mücadele ettiği anlamına gelir.
Sebepsiz ateş yükselmesi tanısı hastanın ateşinin 38.3°C’den yüksek olması ve sebepsiz ateş yükselmelerinin 3 haftadan daha uzun sürmesi halinde konulan bir tanıdır. Bu tanı konulmadan önce gerekli test ve incelemeler yapılarak hastada ateş yükselmesine neden olabilecek bir enfeksiyona rastlanmaması gerekir.
Sebepsiz ateş yükselmesi ile karşı karşıya kalınması halinde çok yönlü bir araştırma süreci başlatılmalıdır. Ateş yükselmelerinin altında ciddi bir hastalık yatabilmesi riski göz önünde bulundurularak hastaya kapsamlı bir test yapılmalıdır.
Baş Kısmında Ateş Neden Olur
Baş kısmında ateş, vücudun enfeksiyonla savaştığının bir işareti olabilir. Enfeksiyon, kafatasının içindeki beyin veya omurilik gibi dokuları veya kafatasının dışındaki kafa derisi, kaslar veya sinirler gibi dokuları etkileyebilir.
Baş kısmında ateşe neden olabilecek bazı enfeksiyonlar şunlardır:
- Menenjit: Beyin ve omuriliği saran zarları etkileyen bir enfeksiyondur.
- Ensefalit: Beyni etkileyen bir enfeksiyondur.
- Beyin absesi: Beyinde oluşan bir apsedir.
- Sinüzit: Sinüsleri etkileyen bir enfeksiyondur.
- Otitis media: Orta kulağı etkileyen bir enfeksiyondur.
- Frontal sinüzit: Alın bölgesindeki sinüsleri etkileyen bir enfeksiyondur.
- Periorbital sel: Göz çevresindeki dokuları etkileyen bir enfeksiyondur.
- Temporal arterit: Temporal arteri olarak bilinen kafatasının yan tarafındaki bir arteri etkileyen bir otoimmün hastalıktır.
- Enfeksiyona neden olan bakteriler, virüsler veya mantarlar olabilir.
Gece Yükselen Ateş Nedenleri
Gece yükselen ateş nedenleri vücudun bir enfeksiyon ile baş etme sürecinde olmasının ilk belirtileridir. Bununla birlikte vücut ısısı geceleri gündüze oranla daha yüksek olur. Vücudun ısı düzenleme merkezini etkileyen ve ateş yükselmesine sebep olan birçok farklı durumdan söz etmek mümkündür. En sık karşılaşılan gece yükselen ateş nedenleri;
- Aşı yaptırılması,
- Gıda zehirlenmeleri,
- Çok miktarda zararlı güneş ışınına maruz kalma,
- Grip, zatürre benzeri enfeksiyon hastalıkları,
- Vücutta İltihaplanma oluşması,
- Vücutta tümör bulunması,
- Antibiyotik kullanımı,
- Bazı ilaçların yan etki göstermesi.
Gece ateş yükselmesi vücudun dinlenmeye başlaması ile birlikte enfeksiyonlara karşı tepki vermesi ile de ilişkili olarak meydana gelir. Yetişkin ya da çocuklarda gece ateş yükselmesinin kullanılan ilaçların yan etkisi olabileceği gibi gıda zehirlenmesi benzeri ciddi sorunlarında habercisi olabilir.
Çocuklarda Ateş Neden Çıkar
Çocuklarda ateş neden çıkar, çocuklarda ateş yükselmesi vücudun enfeksiyon ile karşı karşıya kalarak mücadele etmesi sürecinde karşılaşılan bir durumdur. Birçok uzman ateş yükselmesinin vücutta bir mücadele olduğunun belirtisi olduğu ve kısa süreli olduğunda iyi bir haberci olduğunu ifade etmektedir.
Çocuklarda ateş çıkması halinin tek nedeni solunum yolu ya da idrar yolu gibi enfeksiyonlar değildir. Ateş halinin tekrarlaması ve enfeksiyona dair başka belirtiler oluşmaması halinde kapsamlı bir test süreci başlatılarak çocuğun ateşinin yükselmesine neden olan faktörler tespit edilmelidir.
Daha fazla ilgili içerik;
Tekrarlayan Ateş Nedenleri
Tekrarlayan ateş nedenleri uzmanlar tarafından tam olarak bilinmemektedir. Vücudun bir mikrop ile karşılaşmamasına rağmen sanki bir mikropla savaşıyor gibi tepki vererek ateş yükselmesi gibi tepkiler oluşturması durum tıpta oldukça karmaşık bulunan bir durumdur.
Tekrarlayan ateş sendromunun en yaygın karşılaşılan nedeni PFAPA Sendromu olarak bilinmektedir. Hastanın tekrarlayan ateş ile birlikte konulan tanılar kapsamında kullandığı ateş düşürücü ilaçlara rağmen aralıklı olarak tekrar ateş yükselmesi sorunu ile karşılaşması görülür.
Tekrarlayan ateş sorununa en çok eşlik eden belirtiler karın ağrısı ve kas ağrılarıdır. Bu ağrıların yanı sıra ağızda iltihaplanmalar da görülebilir. Belirtiler bir kenara bırakılırsa tekrarlayan ateş rahatsızlığının belirli bir nedenini saptamak oldukça güçtür. Ateş yükselmelerinin nedeni vücutta bulunamadığında tekrarlayan ateş sendromu tanısı koyularak düzenli bir hasta takip süreci başlatılmaktadır.