Seferi namaz nasıl niyet edilir, nasıl kılınır ve kaç km olması gerekmektedir bilgilendiriyoruz. Hanefi mezhebine göre seferi namaz nasıl kılınır gelin birlikte inceleyelim.
Seferi namaz fazileti ve şartları, seferi namazını açıklamadan önce sefer sözlükte yol yürümek, bir yere gitmek anlamlarına gelmektedir. Buradan da anlaşılacağı gibi seferi namaz yolcunun namazıdır. Yolculuğa çıkan kişiye seferi denir. Seferinin yani yolcunun yolda iken kıldığı namaza da seferi namazı denmektedir. Yolculuğun uzunluğuna göre hesaplanır seferi olmak kısa mesafelerde yolcu seferi sayılmaz. Seferi namazı kılmak
Seferi Namaz Şartları
Seferi namaz şartları, seferi namazı kılmak için yolcunu seferi sayılabilmesi gerekir. Seferi fıkıhta 3 günlük yolu yürümek niyeti ile çıkan kişi demektir. Demek ki bu namzın şartlarında yol önemlidir. Günümüz şartlarında teknoloji sayesinde artık 3 günlük yol çok kısa sürelerde gidilebilmektedir. Önceden 3 günlük yol şimdi ki 90 km yola denk gelmektedir. Günümüzde bu mesafeler hız kazanmış olsa da bu belirtilen km dikkat etmek gerekmektedir.
Mesafelerin uzunluğu yani A şehri ile B şehrinin arasındaki uzaklık aynıdır ama onlara ulaşma süresi kısaldığından gidilecek yer belirtilen uzaklıkta ki kadar yani 90 km olduğunda kişi seferi sayılmaktadır. Ulaşma hızı seferilik de esas alınmaz uzaklığı esas alınır. Bu şartlar olduğunda seferi namazını kılması gerekmektedir. Seferi namazı yolculuk esnasında kişiye kolaylık sağlar. Namazda 4 rekat olan farzlar iki rekat olarak kılınır. Sünnetler kılınmaz ayrıca gidilecek olan yerde on beş günden az kalınmaya niyet edilmesi de seferi olmanın şartlarındandır.
Seferi Namazı Niyeti
Seferi namazı niyeti, seferi olduğunda da kişi beş vakit namaz kılar. Seferi namazında tek farzların kılınması yeterlidir. Seferi namazına başlarken normalde namaz kılarken nasıl niyet ediyorsa o şekilde niyetini yapması gerekir. Ayrıca seferi namazı kılıyorum diye namazda farklı şekilde niyet etmesine gerek yoktur.
Seferi Namazı Nasıl Kılınır
Seferi namazı nasıl kılınır, seferi namazında sünnetler kılınmaz. Seferi iken beş vakit namaz vakti geldiğinde kılınır. Seferi namazında dört rekat olan farz namaz iki rekat olarak kılınır. Normal vakit namaza nasıl niyet ediliyorsa öyle niyet edilir ve kılınır.
Misafirlikte Seferi Namazı Nasıl Kılınır
Misafirlikte seferi namazı nasıl kılınır, seferi kişiden misafir diye de bahsetmek yerinde olacaktır. Seferi kişi gittiği yerde misafirdir. Seferi namazı kılmak için seferi olmanın şartlarından biri uzak yolculuğa(90 km) çıkmış olmaktır ve gideceği yerde 15 günden az kalacak olmaktır. Gidilen misafirlikte kişi bu şartalar da ise seferi sayılır kişi seferi namazını kılar.
Hanefi Mezhebine Göre Seferi Namaz Nasıl Kılınır
Hanefi mezhebine göre seferi namaz nasıl kılınır, seferi namazında” kasr-ı salat” yapılır yani namaz kısaltılır. Farzlar seferi iken 4 yerine iki rekat olarak kılınır. Kılınan ilk iki rekat farz ile namaz tamamlanmış olur. İki rekat kılındığı için ikinci rekatta oturması gerekmektedir üçüncü bir rekata devam edilmez. Hanefi mezhebinde seferi iken namazı kasr etmek yani kısaltmak vaciptir. Seferi kimse namazı tam kılarsa vacibi terk ettiğinden dolayı mekruh işlemiş olur. Sefer namazı dışında namaz kasredilemez yani kısaltılamaz.
Hacet Namazı Duası (Kaç Rekat, Nasıl, Ne Zaman Kılınır)
İstihare Namazı – Duası ve Kadınlar Nasıl Kılar?