Şekerin yükseldiğini nasıl anlarız sorusunun detaylı yanıtı ile karşınızdayız. 7 farklı belirti sayesinde şekerinizin yüksek olduğunuzu anlayabilirsiniz.
Ülkemizde birçok kişide şeker yüksekliği hastalığı bulunur. Şeker hastalığı olan kişiler düzenli olarak ilaç almalı ve düzenli olarak spor yapmalıdır. İlacını almayan, düzenli beslenmeyen ve egzersiz yapmayan kişilerde şeker yükselmesi meydana gelir. Şeker yüksekliğini anlamanız için bazı belirtiler vardır. Ayak altı yanması bu belirtiler arasında yer alır. Bu belirtiler sayesinde şekerinizin yükseldiğini anlayabilirsiniz. İşte belirtiler şu şekildedir;
- Susuzluk hissi,
- Ağız kuruluğu,
- Sürekli idrara çıkma isteği ve idrar renginin koyulaşması,
- Görme yetisinin bulanıklaşması,
- Geç yaralarının iyileşmesi,
- Kuru cilt ve sürekli kaşıntı,
- Yorgunluk ve halsizlik
Ani Şeker Yükselmesinin Belirtileri
Şeker yükselmesine sağlık dünyasında hiperglisemi adı verilir. Kanda olması gereken şeker miktardan daha fazlası olması durumunda kişilerde meydana gelir. Trigliserid yükselmesi gibi sağlığınız için tehlikeli. Hareketsiz bir yaşamdan dolayı hiperglisemi hastaları artmaya başladı. Kan şekerinizin aniden yükselmesi oldukça tehlikeli bir durum. İnsülin eksikliğinden dolayı tip 1 şeker hastalarında ani şeker yükselmesi sıklıkla görülür. Ani şeker yükselmesinin belirtileri ise şu şekildedir;
- Mide bulantısı ve kusma,
- Vücudun sussuz kalması,
- Nefeste ağır koku,
- Nefes almakta güçlük,
- Bilinç kaybının başlaması,
- Kalp çarpıntıs
Enfeksiyona Bağlı Şeker Yükselmesi
Enfeksiyondan dolayı şeker yükselmesi meydana gelir. Vücudunuzda enfeksiyon olduğu zaman otomatik olarak strese girersiniz. Strese girdiğiniz zaman hormonlarınız yükselmeye başlar. İşte bu durumdan dolayı şeker yükselmesi hastalarda meydana gelir. Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmada akciğer enfeksiyonları şeker hastalarında daha sık meydana geliyor.
Şeker hastalığı bağışlık sisteminizi kötü etkiler. Bağışıklık sisteminiz zayıfladıkça enfeksiyona yakalanma riskiniz de artış gösterir. Kolay bir şekilde hasta oluyor ve hastalığınız geç iyileşiyorsa tüm sebebi şeker hastalığından kaynaklı. Enfeksiyona karşı koruma sağlayan hücreler şeker hastalarında daha az savaşmaya başlar. Lökositler ve savunma hücrelerinin güçleri azaldıkça vücuda enfeksiyon girişi kolay hale geliyor.
Şeker Hastalığı Nasıl Geçer
Şeker hastalığından tamamen kurtulmak isteyen birçok kişi var. Ancak şeker hastalığının herhangi bir tedavisi yok. Şeker hastalığınızdan kurtulmak için yaşam şeklinizi değiştirmeniz gerekir. Daha çok hareket halinde bulunmalı ve düzenli beslenme alışkanlığına sahip olmalısınız. Şekerli gıdalardan uzak durmanız gerekir. Özellikle fast food gıdalar tüketmemeniz gerekir. Doktor şeker ilacı verdiyse düzenli olarak şeker ilacınızı almalısınız. Her gün yarım saat bile olsa yürüyüşe çıkmayı unutmayın. Yaşam stilinizi değiştirdikçe şeker hastalığınızı kontrol altına alabilirsiniz. Ancak şeker hastalığından tamamen kurtulamazsınız.
Şeker hastalığı ve şeker yükselmesi hakkında sorularınız, görüşleriniz ve fikirleriniz varsa yorum bölümüne yazarak bizlerle iletişime geçebilirsiniz.