Türkiye’de raylı sistem bina var mı, raylı sisteme sahip bina nasıl anlaşılır sorusunun yanıtlarıyla karşınızdayız. Raylı sisteme sahip binalar hakkında tüm detaylar…

Raylı sisteme sahip binalar, ülkemizde gerçekleşen üzücü deprem olayından sonra sıkça araştırılmaya başlandı. Depreme karşı dayanaklı binalarda oturmak can sağlımız için çok büyük bir önem taşır. Dayanıklı binalar ve depreme dayanıklı semtler tercih etmeniz gerekir. Depremin şiddeti ne olursa olsun binanın yıkılmaması gerekir. Binalar raylı sisteme sahipse 10 şiddetindeki bir depreme bile dayanıklılık gösterir. Raylı sisteme sahip binalarda sallantı hissetseniz bile binalar yıkılmadan ayakta durabiliyor. Üzücü ve yıkıcı deprem olayından sonra birçok şehirde raylı sisteme geçiş yapıldı. Ülkemizde raylı sistemle kurulan bina ve köprüler var. Ancak yeterli seviyede değil. Yapılacak olan tüm binalarda raylı sisteme geçiş yapılması tek umudumuz.

Türkiye’de Raylı Sistem Olan Şehirler

Türkiye'de Raylı Sistem Olan Şehirler

Ülkemizde en çok raylı sisteme sahip binalar genellikle Ankara, İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde bulunuyor. Ancak yeterli seviyede değil. Büyük şehir olmalarına rağmen şehirler genellikle hasarlı binalardan oluşuyor. Raylı sisteme sahip binalar oldukça az. Özellikle küçük şehirlerde ise birkaç tane raylı sisteme sahip bina belki bulabilirsiniz. Ulaşımın ve can güvenliğinin daha hızlı olması için raylı sisteme yapılacak olan yatırımların daha çok artmasını bekliyoruz. Deprem uyarısı için bildirim sistemi kullanılsa da binaların sağlamlaştırılması gerekiyor. Hasarlı binaların yıkılarak yerlerine raylı sisteme sahip binaların inşa edilmesi tek temennimiz oluyor.

Raylı Sistem Bina Nasıl Anlaşılır

Raylı sistemlerde binalar rayların üzerine inşa ediliyor. Böylece binanın yerkabuğu ile olan ilişkisi kesilmiş oluyor. Deprem olduğu zaman yerkabuğundan bağımsız olan binanın sallantı şiddeti azalmış olduğundan bina içerisindeki kişilerin can sağlığı korunmuş olur. Tadilat sırasında kolonların kesilmesi, kaçak kat atılması gibi durumlar evleri depreme karşı dayanıksız yapar. Raylı sisteme sahip binaları anlamak için binanın en alt kısmına giderek kontrol etmeniz gerekir. Raylı sistemi kolonlarda anında görebilirsiniz.

Raylı Sistem Bina Kaç Şiddetinde Depreme Dayanıklı

Depreme en fazla dayanıklı olan bina raylı sisteme sahip binalardır. Japonya’da kullanılan raylı sistemler en fazla 10 şiddetindeki depreme karşı dayanıklılık gösterir. Japonya’dan sonra birçok ülkede raylı sisteme sahip binalar kullanılmaya başlandı. Ülkemizde bazı büyük şehirlerde özellikle raylı sistem kullanılmaktadır. Hasar görmemiş bir bina en fazla 7 ile 8’lik şiddetindeki depreme karşı dayanıklılık gösterir. Raylı sistem kullanılırsa bu şiddet 10 seviyelerine kadar çıkartılır.

Raylı sistem hakkında düşüncelerinizi, fikirlerinizi ve yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın.