Vücutta durduk yere morarma pek çok farklı sebep dolayısıyla meydana gelebilir. Halk arasında kontüzyon olarak bilinen cilt yüzeyindeki morluk, hemen hemen herkesin birden fazla kez yaşadığı bir durum olsa da, kişi herhangi bir hastalıktan etkilenmemiş olsa bile ortaya çıkarsa birçok farklı sağlık sorununun belirtisi olabilir.
Vücutta Sebepsiz Morarmalar
Tıp dilinde sarsıntı olarak tanımlanan darbeler, deri yüzeyinin mor rengi, darbe ve darbelerin deri altındaki kılcal damar yapılarında meydana getirdiği hasar olarak tanımlanabilir.
Cilt yüzeyinde çıplak gözle görülebilen vücutta sebepsiz morarmalar, kanın deri altındaki hasarlı kılcal damarlardan dışarı akması ve bu kanın dokularda birikmesiyle farklı renk ve şekillerde görünebilir. Bir felç ya da travma sonucu kılcal damarlardan vücut dokularına sızan kan oksijensiz kaldığında önce mor olan morluklar zamanla kahverengiye daha sonra yeşile döner. İyileşmesi 15 günü bulan morluklar ilk günlerinde ağrıya neden olabilir. Özellikle dokunulduğunda oluşan ağrı ve karıncalanma zamanla fark edilmez hale gelir.
Vücutta Morluklar Kanser
Travmatik olmayan kontüzyonların semptomları diğer kontüzyonlardan farklı değildir. Genellikle cilt yüzeyinde mor-kırmızı oluşumlar şeklinde ortaya çıkan ve basıldığında ağrıya neden olan bir morluğun kendiliğinden oluştuğu düşünülüyorsa bu durum doktora bildirilmelidir. Bu gibi durumlarda vücutta morluklar kanser habercisi olabilir.
- Tekrarlayan morluk,
- Ağrısız,
- Birden fazla bölgede morluk,
- Diş etlerinde veya genital bölgede kanama ve ezik,
- Ateş,
- Halsizlik gibi ek belirtiler görüldüğünde mutlaka bir hematoloğa (kan hastalıkları) başvurulmalıdır.
Küçük yaralardan kaynaklanan büyük morarmalar da doktor tarafından kontrol edilmelidir.
Aniden Morarma
Şok ve darbe sonucu oluşan aniden morarma durumu çok normal bir durum olsa da bazı durumlarda bu etkenlerin dışında da morarma oluşabilmektedir. Kanama durumunda bir tıkaç oluşturarak kanamanın durmasına yardımcı olan kan trombositleri olarak tanımlanan kandaki trombositlerin sayısında veya işlevinde orantısız bir azalma, vücutta ani morarma olarak kendini gösterir.
Stresten Vücutta Morluklar Nasıl Geçer?
Bazı insanlar ciddi enfeksiyonlar ya da stres sebebiyle vücutlarında morarmalar yaşayabilir. Kan damarlarını destekleyen dokuların yaşlanmaya bağlı olarak zayıflaması da vücutta beklenenden daha büyük morluklara neden olabilir. Bu tür morarmaların iyileşmesi genellikle daha uzun sürer. Birçok farklı sağlık sorununa bağlı olarak travmatik olmayan morluklar gözleniyorsa kişi mutlaka bir doktor muayenesinden geçmelidir. Böylece vücutta sebepsiz yere morarmalara neden olan rahatsızlıkları açıklamak ve altta yatan hastalığı uygun tedavi yöntemleri ile tedavi etmek mümkündür.
Stresten vücutta morluklar nasıl geçer sorusuna ise, doktorun önerdiği tedavi yöntemleri ile geçebileceği yanıtını vermek mümkündür. Bunun yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için vitamin ve mineral takviyesi almak da morlukların daha hızlı geçmesini sağlayacaktır.
SONUÇ: Vücutta aniden ve herhangi bir sebep olmaksızın meydana gelen morluklar çeşitli hastalıkların habercisi olabilmektedir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora danışmak gerekir.
Güneşlenme Vücutta Morarmaya Neden Olabilir mi?
Uzun süre güneşe maruz kalmak bazı cilt tiplerinde morarmaya neden olabilir. Moraran bölgeye buz pansumanı yapılmasının herhangi bir zararı olmadığı gibi, mor görüntünün azalmasını sağlar.
Sevişme Sonrası Vücuttaki Morluklar Nasıl Geçer
Baldır Neresi – Herkesiz Yanlış Bildiği Doğru
Ayak Baş Parmak Ağrısı Nasıl Geçer