7 büyük günah, dinen yasaklandığı konusunda kesin deliller bulunan işleyenin dünyada ve ahirette cezaları bulunan davranışlardır. Günah Allah’ın emrettiğini değil yasakladığını yapmaktır. Bozuk inançlar, adam öldürme gibi büyük günahlar işleyenler işlediği günahı helal saymıyorsa, dinden çıkmazlar ama günahkar olurlar. Şirk ve küfür dışındaki büyük günahları işleyenlere “fasık” adı verilir. Bu 7 büyük dışında kalan günahlara küçük günah denir.
Kuranda bahsedilen ayetlerden de anlaşıldığı üzere büyük günahlardan kaçınıldığı takdirde küçük günahlar affedilir. Allah teala nisa suresinde ”Size yasak edilen büyük günahlardan sakınırsanız, küçük günahlarınızı örteriz ve sizi şerefli/övgün bir yere sokarız.” (Nisa,4/31) buyurmuştur.
İslam’da 7 Büyük Günah
İslam’da 7 büyük günah, tek tek açıklanmıştır. Gerçek mü’min, büyük küçük bütün günahlardan sakınandır. Ama büyük günahların cezası ağır olduğundan özellikle sakınması gerekir. Büyük günahlar 54 farzın terk edilmesi ile ortaya çıkar. Büyük günahlar dini kitaplarda başlıca olanlarını Ana-babaya karşı gelmek, faizli alışveriş yapmak, intihar etmek gibi günahları 72 büyük günah olarak açıklamışlardır. Büyük günahların en büyüğü 7 büyük günahtır. Helak edici olarak da bahsedilen 7 büyük günah sırasıyla şöyledir:
- Allah’a ortak koşmak,
- Sihir ve büyü yapmak,
- Haksız yere Allah’ın öldürülmesini haram kıldığı cana kıymak,
- Yetim malına el koyup gasp etmek,
- Zina yapmak,
- Vatan müdafaası gününde savaştan kaçmak,
- İffetli, namuslu, imanlı, kadınlara zina isnadıyla iftira etmek.
Peygamber Efendimiz’in 7 Büyük Günah Hadisi
Peygamber efendimiz’in 7 büyük günah hadisi açıklamadan önce şunu belirtelim hakkında tehdit edici ayet ve hadis bulunan dünyada da cezaları bulunan günahlar büyük günahlardır Günahta ısrar daha büyük günahtır. Günahtan tövbe edip Allah’tan bağışlanma dilemek gerekir. Peygamber efendimiz (s.a.v) “Ey insanlar! Allah’a tövbe ediniz.! Kötülükleri bırakınız! Günahları terk ediniz! Zira ben günde 100 defa tövbe ediyorum!” demiştir. Yine bir diğer hadisinde peygamber efendimiz “Şefaatim ümmetimin günahkarları içindir” demiştir.
7 affedilmeyen günah
7 affedilmeyen günah, tövbe ettikten sonra affedilmeyecek günah yoktur. Allah dilediği kulunu affeder. Allah teala Nisa suresinde buyuruyor ki; ”Allah kendisine şirk koşulmasını kesinlikle affetmez. Bunun dışındaki günahları dilediği kimseler için affeder. Allah’a ortak koşan kimse büyük bir günah (ile) iftira etmiş olur.” (Nisa,4/48)
Cocuk Aldirmak Gunah Mi – Diyanet Çocuk Aldırma Hakkında Fetva Verdi
Yılbaşı Kutlamak Günah Mı Diyanet – Yeni Yıl Mesajı Caiz Mi, Yeni Yıl Ağacı Günah Mı?
Rüyada Mastürbasyon Yapmak | Günah mı? Anlamı Ne?